0 antall prosjekter

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Risk-benefit assessment in a mammalian model of the consumption of different types of seafood containing high levels of methylmercury

Seafood is the main source of methylmercury in the human diet. However, the outcomes of epidemiological studies in populations exposed to high methylmercury levels from different types of seafood (e.g. fish versus whale) are contradictory. Furthermore, re ported risk assessments of seafood consum...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Vestland

SIP-FKD-SIP finansiert av Fiskeri- og Kystdepartementet

Technology for efficient and profitable fish industry

To create an economically robust business environement, the Norwegian fish processing industry should optimize the cost efficiency in production through automation and at the same time focus on utilization of the demand potential which is present in the m arket for fresh products. The involved re...

Tildelt: kr 9,9 mill.

Prosjektperiode: 2006-2012

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Norske kvalitetsplommer - friske fram til forbrukar

Det er sterk konkurranse i fruktmarknaden, men alle dei store omsetningskjedene i Norge meiner dei kan selja meir storfrukta norske kvalitetsplommer. Hovudutfordringa i dei næraste åra er å sikra høg kvalitet og jamn mogning av dei marknadsførde plommene. Dette krev at dyrkarane haustar til ret...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Er mutasjonen som gir mye kjøtt og lite fett verdifull for den norske sauenæringa?

...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Irrigation water as a potential source of foodborne pathogens in vegetables consumed raw with special focus on lettuce

This project aims to evaluate the extent to which water is a potential source of foodborne pathogens on Norwegian vegetables, particularly lettuce, that are eaten raw. The goal is to suggest practical means to reduce the risk. This is because water is use d in all steps in the production of lettu...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Oestrus and oestrus behaviour in NRF and Holstein breeds in modern cattle housing systems

Good health and fertility are crucial for animal welfare, production efficiency and sustainability in milk and beef production. In the NFR breed, these traits have been selected for over time, thus expanding the distribution of this breed worldwide. Expor t of semen and animals is very important,...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Kondisjonering av fôrråvarer for å bedre pelletskvalitet, produksjonsresultater og produktkvalitet

Pelletskvalitet er en av de største utfordringene i dagens kraftfôrproduksjon. Det er, blant annet gjennom et NFR prosjekt ved IHA/UMB, gjort en del studier av ulike faktorer som påvirker pelletskvalitet. Virkningen av ulik kondisjonering av råvarene er i midlertid et område der det er behov for ...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reduksjon av kvalitetsfeilen mucoso i tørrfisk

Kvalitetsfeilen mucoso i tørrfisk har de siste 4 år medført et årlig økonomisk tap for tørrfisknæringen på 45-60 millioner kroner fordi mucoso fører til at en stor andel av tørrfisk-volumet (30-40 %) må nedklassifiseres fra prima vare. Mucoso betegnes ved at deler av fiskekjøttet går i oppløsnin...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2006-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fôring av purker i oppdretts- og dieperioden

Dagens anbefaling for fôring av purker bygger på 10 år gamle forsøk (dieperioden og drektighetsperioden), samt utenlandske forsøk og praktisk erfaring (opdrettsperioden). Siden disse forsøkene ble gjort har dyrematerialet blitt endra betydelig gjennom avl , i retning av magrere dyr med raskere ti...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Innlandet

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikle kunnskap og metoder for å produsere gode produksjonsklare planter av jordbær og bringebær

Produksjonsklare planter er planter med ferdig utviklete blomsteranlegg, som gir avling 2- 3 mnd. etter planting. Gartnerhallen vil starte produksjon av slike planter av jordbær og bringebær av en tilfredsstillende kvalitet. For å klare dette vil det skaf fes ny kunnskap om vekstfysiologien hos j...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Evaluering av vakuummålinger ved funksjonstest under mjølking

Målet med prosjektet er finne fram til betydningsfulle nøkkeltall basert på løpende vakuumregistrering i mjølkeorganet under mjølking for å karakterisere samspillet mellom dyr, mjølkemaskin og mjølker. Dette er viktig for å skaffe et bedre og mer objektiv t grunnlag for vurdering av målinger som ...

Tildelt: kr 0,28 mill.

Prosjektperiode: 2006-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Avl for lammeslakt med optimal fettmengde

Gilde Norsk Kjøtt ønsker å videreutvikle Nor-X kjøttsau ved å sette større fokus på fett i tillegg til muskelmengde som har vært viktigste seleksjonskriterium for utvalg av avlsdyr til nå. Gilde ønsker å avle for en kjøttsau med god muskelvekst, men samti dig med en moderat/optimal mengde fett. D...

Tildelt: kr 1,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Blowfly larvae in stockfish

Blowflies cause considerable damage on stockfish produced in Lofoten. The insects infest 5-10% of the production each year. This results in reduced quality and reduced prices. The amount of stockfish produced is large, and the product is very important as an export goods. Each year, the producer...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fish Welfare in Capture Based Aquaculture (CBA)

In a fishery context, fish welfare relates largely to how fish are caught and killed, however, priority should be given to the currently rapidly developing trade of live wild caught fish (Capture Based Aquaculture, CBA) seen in Norwegian fisheries. In thi s fishery wild caught fish are being held...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Public health risk of the ubiquitous reservoir of Shiga toxin-encoding Escherichia coli in animals

Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC), including E. coli serotype O157, are important foodborne pathogens worldwide. The Shiga toxin protein (Stx) contributes to the pathogenesis of STEC-mediated gastroenteritis and is the primary factor responsib le for Hemolytic Uremic Syndrome (HUS), a...

Tildelt: kr 2,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Animal welfare in new housing systems for dairy goats

The project NORAS HUS started in February 2004. The aim was to develop and gain experiences with new, future-oriented housing systems for dairy goats. In the project period the plan is to raise two pilot buildings in Nordland county and two buildings in T roms county. Different systems will be t...

Tildelt: kr 0,94 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reduced risk of Fusarium and mycotoxin contamination in Norwegian cereals by the development of a rapid screening system

Fusarium infection in cereals has become a problem world-wide. Species of Fusarium produce mycotoxins that leave the grains unsuitable for consumption. In the 2004 harvest, alarming levels of the mycotoxin deoxynivalenol (DON) was registered in grain lots of Norwegian grown wheat and oats. This ...

Tildelt: kr 11,7 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Effects of marine dietary supplements on lesion formation and vascular inflammation in apolipoprotein E-deficient mice

With the development of the apolipoprotein E-knockout mouse, a transgenic animal model became available, where atherosclerotic lesions that have striking similarities to the human disease, develop spontaneously. This model has proven very useful in studyi ng biochemical and cellular events leadin...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Optimising the antioxidant effect of Se in wheat

Selenium (Se) is a key antioxidant of major importance to health of living organisms. A series of stressors (e.g. radiation, chemicals) can induce free radicals in living tissues and subsequently negative effects such as oxidative stress and DNA/RNA damag e occur. The antioxidant effect of Se is ...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Cobalt as a feed ingredient to regulate the fatty acid composition of bovine milk- a nutrigenomic effect?

...

Tildelt: kr 4,8 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Effective and sustainable control strategies for downy mildews in onion, lettuce and cucumber in Norway

Downy mildew infections in vegetable crops cause leaf lesions with subsequent crop losses. The project aims to improve the control of downy mildews of high value field grown lettuce, onion and cucumber in Norway through development of disease forecasting systems. These three crops have approx. an...

Tildelt: kr 8,6 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Control of weevils in strawberry production by using plant volatiles and other alternative methods

Damage done by weevils is increasing in Norwegian strawberry production. Solving this problem is given top priority by the Association of Norwegian Strawberry Growers in their ranking of R&D needs. The weevils are 1) the strawberry blossom weevil (Anthono mus rubi), and 2) the Otiorhynchus root w...

Tildelt: kr 10,7 mill.

Prosjektperiode: 2006-2011

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Agronomic- and processing protocols in the production of sweet onions enriched in oligosaccharides and quercetin glucosides.

This project focuses on two new onion productions, aiming to increase the total onion consumption in Norway, through developing production- and postharvest protocols for two new onion productions, developing productions of onions that will be marketed bas ed on their consumer friendliness, taste ...

Tildelt: kr 10,2 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Health, Nutrition and Food Demand: Effects of Information and the Substitution between Good Foods and Bad Foods

Diet related ill-health and early death are linked to obesity, cardiovascular disease, some cancers (e.g. breast, colon), strokes, diabetes and hypertension. Increasing concern about the relation between overweight and obesity and good foods/bad foods ind icates that health is a key aspect of the...

Tildelt: kr 7,1 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Control freshness and sensory quality in pre-rigor salmon fillets

Project summary The overall objective is to increase the preference for, and acceptability of, pre-rigor filleted fresh-packed salmon through predictable quality management. A map presenting expected changes in the sensory profile will be developed, and r esults from sensory, biochemical and phys...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CO2-emitter med produkttilpasset pH for økt transporteffektivitet av sjømatprodukter

...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Møre og Romsdal

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt konkurransekraft for næringsmiddelindustrien - strategisk innovativ utnyttelse av RFID-teknologi for effektivisering og produktutvikling

Norsk næringsmiddelindustri er avhengig av å være effektiv og innovativ i sine produksjonsprosesser for å kompensere for det høye norske kostnadsnivået. Samtidig må næringsmiddelindustrien hele tiden åpne mulighetsrommet for fleksible og konkurransedyktig e produktløsninger for å tilfredsstille ø...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

New risk elements of Listeria as a result of fish processing and adaptation of fish products to current food trends

The products exported from Norwegian fish industry are mainly standard products like fillets, gutted fish and salt-cured products. Due to current food trends like ?convenient food? and ?exotic food?, secondary processing to more differentiated products ha ve become common, and the fish is also us...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Development of a supersensitive Ah receptor-based screening method for dioxins in food and feed

Biosense Laboratories AS (est. 1996) develops to be a leading supplier of biotechnology-based products for consumer safety, including environmental safety, food safety and food quality. Our focus is on specific segments where existing products and methods does not meet the market requirements fo...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2006-2007

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bevaring av ernæringsverdi i sjømat med fokus på hele verdikjeden

Sammendrag Sjømat bidrar positivt til kostholdet ved tilførsel av lettfordøyelig protein, omega-3 fettsyrer og ulike vitaminer og mineraler. Rogn har dessuten et høyt innhold av fosfolipider som er vist å ha positive helseeffekter. Dessverre er det ofte et problem at produktene raskt forringes p...

Tildelt: kr 3,9 mill.

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Oslo