0 antall prosjekter

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE ORGANIC Potential improvement of the salutary effect of organic dairy milk by forage species and by supplementation (205949)

Dairy milk and milk products have been challenged due to their relatively high concentration of saturated fatty acids (SFA) and, therefore, are considered to be associated with cardio-vascular disease and cancer. However, recent research has revealed a nu mber of ingredients in milk that may be s...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt utnyttelse av hode/skallfraksjonen av reker til mat, bioaktive peptider og verdifulle næringsingredienser

Chitinet utgjør bare ca 24 % av råstoffet, mens proteinet utgjør ca 36 %. Dette proteinet har høy næringsverdi og inneholder mange interessante bioaktive stoffer som kan bli verdifulle ingredienser i funksjonell mat. Skallet inneholder også det verdifulle fargestoffet astaxanthin som beskytter o...

Tildelt: kr 1,5 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Superkjølt distribusjon av matvarer

Superkjøling har vist seg å gi betydelig holdbarhetsforlengelser samt bedre kvalitet for svinekjøtt. Det etableres for tiden en ny linje ved Nortura Steinkjer hvor svinekjøttet superkjøles og lagres superkjølt frem til distribusjon. En ubrutt superkjøling sdistribusjon vil bidra til at man utnytt...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

VRI2-Virkemidler for regional innovasjon 2011-13

Innovasjon og medvirkning i næringsmiddel- og emballasjeindustiren i Østfold

Formålet med prosjektet er å bidra til næringsutvikling i Østfold gjennom styrking av verdiskapingsevnen i næringsmiddel- og emballasjeindustrien i regionen ved gjennomføring av interne innovasjonsprosesser knyttet til organisasjonsstruktur, teknologi og produkt/marked, understøttet av deltakelse...

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Østfold

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE ORGANIC: Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health

Project summay 'quality definition' in the project 'Quality analysis of critical control points within the whole food chain and their impact on food quality, safety and health (QACCP)': Consumer demand for healthy, safe and high quality food is increasin g. Against this background, the demand fo...

Tildelt: kr 1,0 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE Organic 1881 iPOPY, Innovative Public Organic food Procurement for Youth

Innovatiove Public Organic food Procurement for Youth(iPOPY) will contribute to an increased interaction between the organic food sector and public procurement of food, especially for young people. Increased consumption of organic food may positively effe ct people's health status, and most EU co...

Tildelt: kr 4,6 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Akershus

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Biopolymer Engineering

The project is based on a multidisciplinary research platform with extensive industry co-operation to perform research on marine biopolymers and their microbially produced analogues, providing novel biomaterials, initially designed for drug delivery syste ms, tissue engineering, nutraceuticals an...

Tildelt: kr 24,6 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

Tools and Techiques for Global Leadership Development in Norwegian MNEs

Norwegian firms in all industries are increasingly investing in value generating activities abroad. This project is aimed particularly at those Norwegian multinational enterprises (MNEs) that contain knowledge-rich subsidiaries. These are faced by the cha llenge of how to utilize those knowledge-...

Tildelt: kr 5,5 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Omega-3 berikede matvarer, opptak, oksidasjon og helse

De langkjedete omega-3 fettsyrene EPA og DHA har godt dokumenterte helseeffekter, spesielt med hensyn på hjerte og karproblematikk. Over 90% av inntaket av EPA og DHA kommer fra fet fisk og tran, og folk som spiser lite av disse matvarene får også i seg l ite av de helsegunstige fettsyrene. Tilse...

Tildelt: kr 2,5 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Jarlsberg som internasjonal merkevare: Rammeverk for posisjonering og merkestrekk

Dette prosjektet tar sikte på å komme med anbefalinger om hvorvidt TINE bør opprettholde forskjellige posisjoneringer for merkevaren Jarlsberg i hovedmarkedene USA, Tyskland, Australia og Japan. I tillegg vil det resultere i retningslinjer som omhandler h vordan internasjonal posisjonering bør he...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Reine skrotter (186562)

Reine dyr og god slaktehygiene er grunnleggende forutsetninger for alt arbeid med mattrygghet i kjøttkjeden. Utvalget som evaluerte håndteringen av E.coli-saken i 2006 peker på økt fokus på skitne slaktedyr som sin viktigste anbefaling til kjøttbransjen. E.coli-utbruddet illustrerer at det er s...

Tildelt: kr 3,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvikling av nye miljø- og kostnadseffektive løsninger for emballering og distribusjon av økologisk dyrket frukt- og grøntprodukter

Målet for prosjektet er å bidra til økt omsetning av økologisk frukt og grønt og å sikre at emballering og distribusjon av økologisk frukt og grønt har høy verdikjede-effektivitet og dermed sikre en optimal miljø- og ressursprofil for produktene Basis fo r prosjektet er ønsket fra en stor del av...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2009

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens sunne og gode grønnsaker i varmretter

Målsettingen er å gi viktige tilskudd til folkehelsen ved å øke bruken av attraktive og næringsrike grønnsaker i ferdigretter. Andelen varmretter som spises utenfor hjemmet er sterkt økende fordi mange etterspør hurtige og enkle ferdigretter i en travel h verdag. I tillegg har det foregått en kra...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Vestfold

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

MabCent - Centre on Marine Bioactives and Drug Discovery

MabCents bioprospekteringsaktivitet i denne rapportperioden (01.12.13-01.12.14) har vært en fortsettelse av den omfattende aktiviteten som har foregått siden 2007 For å begynne med de biologiske ressursene, så gikk Marbank/MabCents hovedtokt (3 uker i mai) i år på øst og vestsiden av Svalbard ...

Tildelt: kr 76,0 mill.

Prosjektperiode: 2007-2015

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Competetive Food Processing in Norway

Prosjektet KMB Competitive Food Processing in Norway startet opp i 2007, hvor hovedaktiviteten ble avsluttet i 2011. I perioden 2012-2014 er siste del av prosjektarbeidet blitt ferdigstilt i form av en doktorgradsavhandling. Etter syv år med intens forsk ning på superkjøling har state-of-the-art ...

Tildelt: kr 26,9 mill.

Prosjektperiode: 2007-2014

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Pre- and postharvest quality optimisation of organic vegetables that can stimulate an increased consumption

Norwegian consumers purchase less organic foods than consumers in most other European countries and important obstacles for consumption of organic vegetables are said to be quality, availability and price. The main objective of this project is to achieve better knowledge on how certain pre- and p...

Tildelt: kr 5,4 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Quality labelling and consumer responses in the Norwegian food sector

This is a three year cooperative KMB-project involving The Norwegian Agricultural Economic Research Institute (NILF). The Norwegian Food Centre (Matforsk), The Norwegian Institute of Fisheries and Aquaculture Research (Fiskeriforskning) and The National i nstitute for consumer research (SIFO). It...

Tildelt: kr 6,4 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Novel nutritonal products for improved metabolic health.

The importance of nutrition for metabolic health has been the subject of a growing interest both from the scientific community and the public in recent years. Obesity and obesity-related disorders, often referred to as the metabolic syndrome, is a serious condition with the presence of a number ...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

EraSME Healthypastry - Means for healthier pastry products

...

Tildelt: kr 0,34 mill.

Prosjektperiode: 2007-2009

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Reducing campylobacter jejuni in the food chain by modifying the upper digestive tract of slaughter chicken

The zoonotic pathogen C. jejuni is the leading cause of food-borne bacterial diarrhoeal disease throughout the world. C. jejuni readily colonize poultry and represents a major problem for the poultry industry and is a potential public health hazard throug h its high ability to survive in unproces...

Tildelt: kr 7,0 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Development and clinical testing of juice rich in phytochemicals and antioxidants

We will develop juice rich in natural antioxidants and phytochemicals and test bioactivity in clinical trials. Specifically, together with TINE R&D we aim at develop two juices based on grapes, pomegranates and/or blueberries. By screening potential ingre dients available on the marked we will op...

Tildelt: kr 3,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Preclinical diagnosis of prion disease

Transmissible spongiform encephalopathies (TSEs) are a threat to food safety and to human and animal health. Diagnosis of these diseases and early detection of the infective agent is vital for future spread and prevention of disease. The identification of candidate molecules as biomarkers of pre...

Tildelt: kr 7,0 mill.

Prosjektperiode: 2007-2012

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Stability and mobility of Shiga toxin-encoding bacteriophages in clinical and environmental strains of Escherichia coli O103

E. coli O103 belongs to a subset of serotypes of Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) associated with severe human illnesses. Shiga toxin (Stx) production is essential but not sufficient for virulence in pathogenic STEC as factors involved in att achment, haemolysis and iron scavenging a...

Tildelt: kr 3,2 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Technology and methods using high-density microarrays for detection of unknown genetic modifications in plants, fungi and bacteria

To ensure the safety of genetically modified organisms (GMOs) they are subjected to risk assessment prior to release into the environment and use in e.g. food production. Such known GMOs are considered to be as safe as conventional varieties. GMOs for whi ch publicly available descriptions are un...

Tildelt: kr 3,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2012

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Shape of lactation curve, with special reference to feeding strategy, health, fertility, and economic outcome in dairy

Summary The total milk production during a full lactation is determined by the peak and the shape of the lactation curve. A primarily analysis of the mean lactation curves for different large herds under Norwegian conditions revealed a large and substant ial differences from one herd to another....

Tildelt: kr 4,3 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt holdbarhet av ferske fiske-og kjøttprodukter ved bruk av hinderteknologi

Prosjektet skal generere økt kunnskap og kompetanse hos de deltagende bedrifter i bruk av hinderteknikk for å forlenge holdbarheten til næringsmidler. Erfaringer fra Island og Norge har vist at holdbarheten på ferske fiskeprodukter kan økes betydelig ved bruk av enkle konserveringsteknikker. Pros...

Tildelt: kr 1,1 mill.

Prosjektperiode: 2007-2010

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

SMART VAREFLYT - smart, effektiv og sikker vareflyt gjennom intelligent emballasje og e-sporing

IKT har avgjørende betydning for logistikksystemets konkurransekraft fordi den bidrar til å redusere tid, avstand og kostnader, og å øke service- og kvalitetsnivået, inkludert økt matvaresikkerhet. Løsninger og systemer for e-sporing og styring i verdikje den gjennom RFID-teknologi og EPC er et v...

Tildelt: kr 8,4 mill.

Prosjektperiode: 2007-2009

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Potential of muscle profiling on value-addition of products and consumer satisfaction under Norwegian beef production conditions

Matforsk deltar i et EU-prosjekt på kvalitet og sikkerhet av storfekjøtt hvor utnyttelsen av utradisjonelle stykningsdeler er en sentral del av prosjektet. Ny forskning i USA har vist at ved å bruke utradisjonelle metoder for nedskjæring og utbeining kan verdien av slaktet økes betydelig. I EU-p...

Tildelt: kr 7,8 mill.

Prosjektperiode: 2007-2012

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Feral sheep in coastal heaths - developing a sustainable local industry in vulnerable cultural landscapes, dr.gr.stip.

Year-round sheep farming on the Norwegian west coast has a history dating back several millennia. This important part of our cultural heritage has resulted in a distinct breed of animals, the feral sheep, that has evolved in close interaction with the cre ation and maintenance of a unique semi-na...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2007-2012

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Enhanced safety of Norwegian type dry fermented sausage with focus on enterohemorrhagic Escherichia coli

This project concerns safe production of Norwegian type dry fermented sausages (DFS). Two outbreaks in Norway this year, caused by enterohemorrhagic Escherichia coli (EHEC) and Salmonella Kedougou in DFS, emphasize the need to focus on enhanced safety of such products. Outbreaks may cause severe ...

Tildelt: kr 11,9 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Akershus