0 antall prosjekter

BIONÆR-Bionæringsprogram

Optimizing grazing in dairy herds with automatic milking systems

Bakgrunnen for prosjektet er dei store endringane i mjølkeproduksjonen gjennom dei siste åra. Dette er eit resultat av teknologiske endringar og endringar i regelverk som styrer norsk mjølkeproduksjon. Dei viktigaste trekka i denne utviklinga er innføring av automatisk mjølking (AMS), aukande sto...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2014-2021

Sted: Nordland - Nordlánnda

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Optimal concentration of iodine in feed and milk

Målet med prosjektet er å undersøke overføringen av jod fra fôr til melk. Jod er et sporelement som inngår i produksjon av livsviktige hormon i skjoldbruskkjertelen og mangel på jod kan gi helseproblem som struma og unormal fosterutvikling. Historisk sett var dette et problem særlig i innlandet. ...

Tildelt: kr 0,78 mill.

Prosjektperiode: 2013-2016

Sted: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Strategies in dairy and beef production for meeting the demand of food based on a climate- and cost efficient use of domestic feeds

Bakgrunnen for dette prosjektet er Landbruks- og matmeldinga. I meldinga var det et overordna politisk mål om å øke norsk matproduksjon i takt med befolkningstilveksten, og bruk av nasjonale fôrressurser skulle vektlegges. Mål i prosjektet: 1) Kvantifisere sammenhengen mellom total mjøl...

Tildelt: kr 0,76 mill.

Prosjektperiode: 2013-2015

Sted: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Development of models in NorFor Plan to predict economical optimal feeding level in high yielding dairy cows in Scandinavia

NorFor Plan has been implemented as the general tool for feed planning in Denmark, Sweden, Norway and Iceland. Feed ration optimization is based on short term cost minimization at a given daily milk yield level. NorFor Plan cannot at herd level optimize t he long term financial optimum feeding le...

Tildelt: kr 1,1 mill.

Prosjektperiode: 2010-2013

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Indicators of welfare and pain in ruminants

Delprosjekt 1: Inspektører i Mattilsynet har vært med på å kvalitetssikre kvalitativ atferdsvurdering (Qualitative Behaviour Assessments, QBA) som en metode for å vurdere sauens velferd. Dette er en metode som kan inngå som en av flere indikatorer i en velferdsprotokoll, og dyras kroppsspråk v...

Tildelt: kr 3,2 mill.

Prosjektperiode: 2010-2014

Sted: Akershus

NAERINGSPH-Nærings-phd

Fôring av hybridpurker (LY) for bedre produksjon, reproduksjon og holdbarhet

Formålet med moderne svineproduksjon er å produsere kjøtt av høy kvalitet til en noenlunde rimelig pris, og holdbarhet på purka er en viktig økonomisk faktor i dette regnestykket. Forbrukerne stiller stadig strengere krav til et kjøtt som smaker godt, er sunt, produsert under gode miljømessige b...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2009-2013

Sted: Innlandet

BIONÆR-Bionæringsprogram

Natural sources of antioxidants - a necessity for animal health and welfare and product quality in organic livestock production (193995)

Fat-soluble vitamins, like vitamin E, are important for ruminants in respect to maintain an optimal immune function, reproduction traits and a high quality of milk and meat. In organic production it is important to find alternatives to synthetic vitamins, as vitamin E (tocopherol). Synthetic vit...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2009-2012

Sted: Akershus

MAT-SLF-Matprogr.:Prosj.fullfin.av SLF

Broiler feed enrichment with selenium, n-3 fatty acids and histidine. Implications for human health, meat quality and animal health

The composition of broiler feed concentrate is essential to meat quality and bird health. Meat composition may also affect human health. In Norway, broiler consumption is high and increasing, whereas the consumption of fish (giving long chain n-3 fatty ac ids) is decreasing. Broilers given tradit...

Tildelt: kr 5,1 mill.

Prosjektperiode: 2009-2013

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

CORE ORGANIC Potential improvement of the salutary effect of organic dairy milk by forage species and by supplementation (205949)

Dairy milk and milk products have been challenged due to their relatively high concentration of saturated fatty acids (SFA) and, therefore, are considered to be associated with cardio-vascular disease and cancer. However, recent research has revealed a nu mber of ingredients in milk that may be s...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2007-2011

Sted: Akershus

IS-BILAT-Mobilitet Norge-USA /Canada

Evaluation of the Potential Use of Plant-derived Essential Oils in Ruminant Nutrition

Recently, there has been a renewed interest in using plant extracts as feed additives in ruminant nutrition. Among these products, essential oils are attracting much attention. Essential oils are not currently used in livestock production in Canada and No rth America. However, they are extensivel...

Tildelt: kr 49 000

Prosjektperiode: 2006-2009

Sted: Akershus

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Effekt av fôrsammensetning og slaktetidspunkt på tilvekst, fôrutnytting, slaktekvalitet, beinhelse og etisk produksjon hos slaktekylling

Forbedringer på fôr, dyremateriale og mannagement har ført til raskere tilvekst og bedre fôrutnytting i slaktekyllingproduksjon. Samtidig har slakteladeren blitt redusert for å tilfredsstille markedet på hel grillet kylling som i dag ligger på ca 950 gram . Dette har ført til at mange kull nå sla...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2005-2011

Sted: Trøndelag - Trööndelage

DIV-INT-Annet internasjonalt samarbeid

Workshop on Starch - structure and digestibility, basic aspects and new research.

...

Tildelt: kr 50 000

Prosjektperiode: 2005-2005

Sted: Akershus