0 antall prosjekter

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Iverksetting av nye organisasjonsmodeller for råvarebaserte spesialiteter i Gilde Norsk Kjøtt BA

Bakgrunnen for prosjektet er at Gilde i økende grad satser på kvalitetsspesialisering, med spesiell vekt på såkalte råvarebaserte spesialiteter (Hallingsskarvet lam/Gourmetlam, Norsk Kjøttfe, Norsk Gourmetkalv, Økologisk Kjøtt, samt regionale råvarespesi aliteter). Bedriften har igangsatt et sys...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2007-2009

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Kartlegging av effekt av råstoff og produksjonsprosess på proteolytiske og lipolytiske endringer ved produksjon av langtidsmodnet spekeskin

Prosjektet, med kortnavn Enzymgris, har som hovedmål å kartlegge råstoffegenskaper i skinkeråstoff fra ulike svineraser ved ulike slaktealdre, for å bestemme hvilken rase og slaktealder som er best egnet til produksjon av norsk langtidsmodnet spekeskinke. Noe av det unike i prosjektet er det nøy...

Tildelt: kr 6,2 mill.

Prosjektperiode: 2007-2013

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Storfe på utmark - kjøttkvalitet med egenart

Prosjektsammendrag Hovedmålet med prosjektet er å dokumentere eventuelle ernæringsmessige og andre kvalitetsforskjeller av storfekjøtt produsert på utmarksbeite sammenlignet med innmarksbeite. Med kvalitet menes her fettsyresammensetning, lipidstabilitet, antioksidativ kapasitet og sensorisk kva...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Avl for lammeslakt med optimal fettmengde

Gilde Norsk Kjøtt ønsker å videreutvikle Nor-X kjøttsau ved å sette større fokus på fett i tillegg til muskelmengde som har vært viktigste seleksjonskriterium for utvalg av avlsdyr til nå. Gilde ønsker å avle for en kjøttsau med god muskelvekst, men samti dig med en moderat/optimal mengde fett. D...

Tildelt: kr 1,0 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Meatvision

Meatvision følger verdikjen fra slakt via stykningsdeler og farse til ferdig produkt. Ideen er å bruke online målinger til dynamisk styring av varestrøm, samt optimering av resepter og produksjonsprosesser. Utviklingen i ny sensorteknologi og nye målemet oder har gjort at man må tenke fullstendi...

Tildelt: kr 4,2 mill.

Prosjektperiode: 2006-2010

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Økt konkurransekraft for næringsmiddelindustrien - strategisk innovativ utnyttelse av RFID-teknologi for effektivisering og produktutvikling

Norsk næringsmiddelindustri er avhengig av å være effektiv og innovativ i sine produksjonsprosesser for å kompensere for det høye norske kostnadsnivået. Samtidig må næringsmiddelindustrien hele tiden åpne mulighetsrommet for fleksible og konkurransedyktig e produktløsninger for å tilfredsstille ø...

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektperiode: 2006-2008

Sted: Oslo

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Enzymaktivitet i svinekjøtt

Et problem i spekematprodusenter i Norge er at en høy andel produkter har en bløt uattraktiv konsistens. Dette har sammenheng med at enzymatiske nedbrytningsprosesser i kjøttet har kommet for langt. Aktiviteten til de fleste lipolytiske og proteolytiske e nzymer avtar med dyrets alder. Ved å la d...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2005-2008

Sted: Oslo

MATJORD-Program for forskning innenfor jordbruksog matproduksjon

Spesialproduksjoner i Gilde: Tilpasning av samvirkeformen

Gilde Norsk Kjøtt BA har nylig vedtatt en ny konkurransestrategi. Denne består av to hovedkomponenter: (1) ’industriell rasjonalitet’ som har vært den rådende gjennom flere tiår og (2) ’kvalitativ spesialisering’, som forventes å få økende betydning i fr amtiden. Den nye konkurransestrategien st...

Tildelt: kr 0,83 mill.

Prosjektperiode: 2005-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Korrekt bestemmelse av kjøttprosent og nedskåret vare hos norske lam

EUROP ble innført i 1996 som klassifiseringssystem av slakt i Norge. De fleste land i Europa benytter dette systemet for klassifisering av slakt. Systemet er selve grunnlaget for den økonomiske relasjonen mellom produsent, slakting og foredling. Et godt s amsvar mellom nedskåret vare som foredlin...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Oslo

PES-EUR-Prosjektetablererstøtte Eureka

Automated visual and sensory quality measurement, sorting and yield estimation for efficient meat production

...

Tildelt: kr 99 999

Prosjektperiode: 2004-2004

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Hanngris - fôring, drift og miljø

Prosjektet kombinerer stasjonsforsøk hvor nye tilnærmingsmåter testes ut under kontrollerte betingelser, med feltforsøk hvor en forsøker å implementere tiltak som har vist lovende resultater i tidligere forsøk, i ordinære norske besetninger. Prosjektet vi l kombinere forskjellige fôringsstrategie...

Tildelt: kr 13,2 mill.

Prosjektperiode: 2004-2009

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Rånekjøtt - forbrukeraspekter og ressursutnyttelse

Stortinget har vedtatt å forby kastrering av hanngris i Norge fra 2009. Hovedproblemet med kjøtt fra ukastrerte hanngriser (råner) er smak og lukt som av de fleste forbrukere oppfattes som svært negativt. Derfor har kastreringsforbudet enorme konsekvenser for næringen, og medfører mange nye og s...

Tildelt: kr 21,4 mill.

Prosjektperiode: 2004-2011

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Logistikk transport levende dyr - lavere transportkostnader, god dyrevelferd og prima kjøttkvalitet.

Norsk kjøttbransje står overfor et sterkt økende kostnadspress. Mange og små enheter i primærproduksjonen og lange transportavstander bidrar til høye transportkostnader. Slaktelinjene utnyttes i for liten grad på grunn av overkapasitet på slakting i brans jen. Strukturrasjonaliseringen pågår kont...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2008

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Ammekuråd en epidemiologisk studie av de viktigste produksjonsbegrensende faktorene i ammekuproduksjonen

På bakgrunn av nedgangen i antallet mjølkekyr er det i ferd med å utvikle seg et permanent underskudd på storfekjøtt innenlands. Det er derfor nødvendig at veksten i spesialisert storfekjøttproduksjon fortsetter. Resultater fra Storfekjøttkontrollen vise r at denne produksjonen sliter med dårlig...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2004-2007

Sted: Oslo

JORDBRUK-Jord, planter og husdyr

Italiensk raigras som kvalitetsfôr til sau

Fôrbehovet til ein sau varierer mykje gjennom året, frå kring 1 FEm/dag i lågdrektighetsperioden opp mot 1,5 FEm i høgdrektigheits-perioden og 3,5 - 4 FEm for ei produktiv trilling-søye etter lamming. For å oppnå ein så høg produksjon stiller dette store krav til delar av grovfôret på eit saueb...

Tildelt: kr 0,15 mill.

Prosjektperiode: 2004-2004

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Sporbarhet og produksjonsoptimalisering i Norsk Kjøttsamvirke

Det er generelt en økende skepsis til industrielt landbruk som følge av de store matvareskandalene som kugalskap, skrapesyke, munn og klovsyke og dioksin i kyllingfòr (Belgia). For at vi skal være konkurransedyktig i årene som kommer både nasjonalt og int ernasjonalt er det helt nødvendig å ha sp...

Tildelt: kr 2,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Karbonmoniksid som erstatning for nitritt ved fargedannelse i foredlede kjøttvarer

Nitritt, som brukes som fargedanner i foredlede kjøttvarer, er kjent som et helseskadelig tilsetningsstoff. Det er derfor ønskelig å kunne redusere eller fjerne nitritt. Enkle tester og litteraturgjennomgang indikerer at karbonmonoksid (CO) under visse forhold kan virke som en fargedanner og erst...

Tildelt: kr 0,72 mill.

Prosjektperiode: 2003-2006

Sted: Oslo

JORDBRUK-Jord, planter og husdyr

Forbedring av slakteutbytte på lam gjennom utvikling av en kjøttlinje ved hjelp av datatomografi.

En kjøttlinje på sau som er under etablering av Norsk kjøtt ved Senter for Husdyrforsøk ved NLH. Prosjektet vil belyse mulighetene for seleksjon av lam med stor kjøttfylde ved hjelp av 3-dimmensjonal datatomografi og samtidig gjennomføre grunnleggende stu dier av fett- og kjøtttilvekst av ulike k...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Oslo

JORDBRUK-Jord, planter og husdyr

Paratuberkulosesmitte - geit og storfe.

Paratuberkulose som forårsakes av Mycobacerium avium subsp. paratuberculosis, er en kronisk sydom som angriper tarmen hos drøvtyggere. Dyrene blir smittet i ung alder, men det tar flere år før sykdommen viser seg. Sykdommen fører til store økonomiske tap. M.a.paratuberculosis har blitt utpekt so...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2002-2004

Sted: Oslo

JORDBRUK-Jord, planter og husdyr

Effekten av gruppesammensetning på innhold av skatol og androstenon.

Det biologiske grunnlaget for rånelukt er feromonet androstenon og skatol, et nedbrytningsprodukt fra tarmen. Konsentrasjonen av disse stoffene er nær knyttet til hanngrisens kjønnsmodning. Androstenon er en metabolitt av det hannlige kjønnshormonet tes tosteron og er dermed knyttet direkte til...

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Oslo

JORDBRUK-Jord, planter og husdyr

Smak av fjell og natur på lammekjøtt. Eit konkurransefortrinn for norsk sauehald?

...

Tildelt: kr 0,60 mill.

Prosjektperiode: 2001-2004

Sted: Oslo