0 antall prosjekter

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i matvarer -eksponerig og betydning for kreft og reproduksjon

Det er nylig blitt avdekket at akrylamid dannes ved varmebehandling (<100°C) av matvarer med høyt stivelsesinnhold som potetchips, pommes frites, brød og frokostcerealer. Akrylamid er et industrikjemikalium som ved yrkeseksponering virker irriterende på h ud og slimhinner og gir skader på nervesy...

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Development of a quantitative multiplex PCR method for detection of geneticlly modified food

We have devised a unique general method for quantitative multiplex PCR based on a novel amplification strategy in combination with sequence specific labelling of probes and DNA array hybridisation. The method circumvents most of the problems commonly asso ciated with multiplex PCR such as low sen...

Tildelt: kr 4,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Optimale barriereløsninger i et verdikjedeperspektiv

Det søkes om midler til et bedriftsrettet innovasjonsprosjekt knyttet til optimalisering av emallasjematerialer i et verdikjedeperspektiv. optimal barriere og ikke nødvendigvis høyest mulig barriere mot bl.a. lysog oksygen er helt viktig gjennom alle dist ribusjonsledd frem til at innholdet konsu...

Tildelt: kr 0,40 mill.

Prosjektperiode: 2003-2004

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens laks og helseeffekter

Det søkes om prosjektmidler for å videreføre et eksisterende prosjekt innenfor Mat og Helse programmet (132572/300). I dette prosjektet ble helseeffekter av to ulike laksedietter undersøkt på lett overvektige personer, og resultatene så langt har vært me get lovende. Det viser tydelig at begge l...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Forekomst og biodiversitet av bakteriofag i norsk råmelk og i melkesyrebakterier, og deres effekt på fermenteringsprosesser

Melkesyrebakterier benyttes i stort omfang i startkulturer til produksjon av ost og andre fermenterte melkeprodukter i meieriindustrien. Bakteriofager som er tilstede i råmelk og i nærmiljøet, og som kan overleve pasteurisering, er en konstant trussel for vellykket fermentering, særlig der Lacto...

Tildelt: kr 1,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Risk assessment of STEC/stx-bacteriophages as zoonotic agents in the food production

STEC is a major cause of gastrointestinal diseases in humans and their main virulence factor is the ability to produce shiga toxin (Stx), which is encoded on bacteriophages. The present study is a follow-up of the PhD-work done by the applicant, where it was shown that sheep and cattle in Norway ...

Tildelt: kr 3,3 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Confirmation of the species, origin, processing and nutritious value of fishery products

Confirmation of the correct labelling of foods demands new methods to demonstrate the identity and origin of its components and its life-history. Species identification can be performed by DNA, protein or lipid analyses, but there are no methods yet suita ble for identification of the geographica...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Bedre og sunnere mattilbud gjennom innovasjon og optimal tilberedning i kantiner i militære

I dette studiet vil vi fokusere på øket bevissthet og bedre tilgang av grønt og kornprodukter, hos unge menn, en gruppe det har vist seg vanskelig å nå med konvensjonell kostholdsinformasjon. Vi har valgt å vende oss til unge menn i det militære ettersom det er et stigende problem med overvekt ho...

Tildelt: kr 2,9 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Ukjent Fylke

MAT-Næringsmidler

Trygg mat i Europa -en komparativ studie av næringsmiddelkontroll

Prosjektsammendrag: Prosjektet danner grunnlag for ferdigstilling av en statsvitenskapelig doktorgradsavhandling som sammenlikner næringsmiddelkontroll som reguleringsfelt i fem utvalgte europeiske land. I komparasjonen inngår Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige og Tysk land. Utviklingen et...

Tildelt: kr 0,85 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Karbonmoniksid som erstatning for nitritt ved fargedannelse i foredlede kjøttvarer

Nitritt, som brukes som fargedanner i foredlede kjøttvarer, er kjent som et helseskadelig tilsetningsstoff. Det er derfor ønskelig å kunne redusere eller fjerne nitritt. Enkle tester og litteraturgjennomgang indikerer at karbonmonoksid (CO) under visse forhold kan virke som en fargedanner og erst...

Tildelt: kr 0,72 mill.

Prosjektperiode: 2003-2006

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Dokumenterte næringsmidler med marine komponenter

I prosjektet skal Tromsø-gruppen gjennom kostforsøk teste ut og videreutvikle en optimal og holdbar næringsmiddelolje. Grunnlaget for næringsmiddeloljen er tidligere utviklet av Tromsø-gruppen gjennom 10-15 års forskning. Næringsmiddeloljen inneholder ukj ente marine komponenter som i samspill me...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Akrylamid i varmebehandlede næringsmidler - optimalisering av prosess og prosessparametre

Prosjektet vil undersøke hvordan akrylamid dannes under prosessering av vegetabil- og cerealbaserte produkter. Først skal kritiske nøkkelkomponenter (vanninnhold, sukkerinnhold, proteiner, aminosyrer, fett/olje) som gir størst bidraget til dannelsen ident ifiseres. Et utvalg av råvarer vil bli un...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Forprosjekt - Ny ultra høytrykksteknologi for utvidet holdbarhet for prefabrikkert utvannet tørrfisk og lutefisk, i fersk kjølt tilstand

På etterspørsel fra Tørrfiskforum (ved norske tørrfisk produsenter og FHL), er målet å undersøke teknologi som kan gi en plattform for å øke holdbarheten og derved øke geografisk logistikk rekkvidde for produkter av utvannet tørrfisk og lutefisk i kjølt t ilstand. Normalt er holdbarheten rundt 3-...

Tildelt: kr 0,15 mill.

Prosjektperiode: 2003-2004

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MAT-Næringsmidler

Integrerte alginatsystemer til optimal funksjonalitet i næringsmidler (FUNKALG)

Våtintegrerte alginatsystemer. Ved å integrere andre komponenter inn i alginater i våtfasen vil vi utvikle produkter som har forbedret funksjonalitet i næringsmidler med høyt kalsiuminnhold, som melkesystemer og systemer med frukt/bær. Per idag finnes ikke nok kunnskap om hydratisering /oppløsni...

Tildelt: kr 2,2 mill.

Prosjektperiode: 2003-2005

Sted: Rogaland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Antioxidant-rich berries and oxidative stress

It is well documentet that fruits and vegetables reduce risk of several diseases such as cancer, cardiovaslular disease, and cataract. In order to test the hypothesis that this benefiecial effect is due to antioxidants we have systematically assessed anti oxidants in a variety of dietary plants u...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Oslo

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Utvinning av funksjonell protein som biprodukt fra potetmelproduksjon

Protein fra potet er kjent for å være svært næringsrikt og lav-allergent, men er ikke utnyttet som næringsmiddel. Ødeleggende prosesser i potetmelindustrien gjør at denaturert potetprotein som biprodukt har lav nytteverdi og er uegnet for humant konsum. N yere kunnskap basert på analyser av nativ...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Innlandet

MAT-Næringsmidler

The effects of differently fed salmon in the diet, on markers of atherosclerotic activity in patients with coronary heart disease

Gunstige effekter av omega-3 fettsyrer (n-3 PUFA) på ateroskierotisk hjerte-karsykdom er godt dokumentert. Oppdrettslaks vil i fremtiden i økende grad være foret på vegetabilske oljer fordi kildene for marine n-3 PUFA-rike fettsyrer uttømmes. Betydningen av dette for fiskehelsen undersøkes nå i e...

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektperiode: 2003-2004

Sted: Vestland

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Minimal processed food ingredient or diet supplement from marine by-products

There is an emerging understanding of the significance of additional beneficial components from the non-lipid fraction of seafood. They may protect against CHD. Processing or preparation influence the biological availability, hence the possible effect of such molecules. Å minimal processed protei...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2003-2007

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-Næringsmidler

Objektiv hurtigmåling av vanninnhold i klippfisk - utvikling av metode basert på nær-infrarød spektroskopi

Salt- og klippfiskproduksjonen i Norge er av meget stor økonomisk betydning. I all hovedsak blir produktene eksportert til kostnads- og kvalitetsbevisste markeder. Markedene har den senere tid stilt strengere krav til kvalitet og dokumentasjon. FNL ser de t som avgjørende ~t industrien respondere...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2002-2004

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

The effect of stress on genetic recombination and pathogenicity of Shiga toxin-encoding bacteriophages

Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) is recognised as an emerging human pathogen, which is transmitted from its animal reservoirs causing severe and potentially fatal gastrointestinal diseases in humans. Genes encoding the major virulence factors , the shiga toxins, are carried by a hete...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

FHF aktiviteter innenfor matvaretrygghet

...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2002-2004

Sted: Vestland

MAT-Næringsmidler

Rapid and non-destructive measurement and imaging of lipid oxidation in foods

Both national and international, new and alternative methods for measuring the level of lipid oxidation in complex foods are asked for. Today's standard methods are based on quantification of intermediate products and end products formed in the oxidation processes. They are time consuming and de...

Tildelt: kr 3,5 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Akershus

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Marin FoU med fokus på industriell prosess- og produktutvikling

Prosjektsammendrag: Prosjektet vil bidra til å bygge opp omfanget av forskning, undervisning og formidling i marin næringsmiddelteknologi ved NFH og NTNU. Prosjektet er initert av Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (FHL) gjennom Filetforum. I dia log med industriaktørene har en valgt ut ...

Tildelt: kr 4,8 mill.

Prosjektperiode: 2002-2007

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-Næringsmidler

Microbiological risk assessment in food safety; Sources of importance for the increased incidence of campylobacteriosis in humans

1. Data from various epidemiological studies need to be translated into statistical distributions using appropriate software (Palisade Decision Tools). Of special concern is the translation of results frame "black box" epidemiological studies into distrib utions with their uncertainty and varianc...

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Deteksjon og fjerning av kveis - Ny teknologi frem mot kommersiell utnyttelse

Prosjektsammendrag: Redusert råstofftilgang, konkurranse fra lavkostland og høye produksjonskostnader har i de seinere år ført til økonomisk nedgang i norsk filetnæring. Filetindustrien har derfor kollektivt gått inn for å prioritere forskning og utvikling innen problemstill inger som omhandler ...

Tildelt: kr 11,4 mill.

Prosjektperiode: 2002-2006

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-Næringsmidler

Sphagnan: a novel polysccharide with anti-microbial properties that could be used as a protective and/or edible film.

Microbial colonisation is a major limitation restricting the viable shelf life of food. The overall aim of this investigation is therefore to develop the commercial application of a new protective and potentially edible-flim made from a special polysaccha ride extracted from the leaves of Sphagnu...

Tildelt: kr 3,5 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Trøndelag - Trööndelage

MAT-Næringsmidler

Lett konservering av produkter fra nye oppdrettsarter for å sikre holdbarhet og matvaretrygghet

Norsk havbruksnæring har over de siste 15 år hatt en gjennomsnittlig årlig produksjonsøkning på 25 %. En rapport utarbeidet av Sintef Teknologiledelse og Akvaplan-niva indikerer at det er gode utviklingsmuligheter også videre framover, spesielt for laks, laksefisk, kveite, flekksteinbit, torsk, ...

Tildelt: kr 3,2 mill.

Prosjektperiode: 2002-2004

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

MAT-Næringsmidler

Pathogenicity of Bacillus spp.other than B. cereus

The food industry has no methods available to test for toxin producing Bacillus strains other the B.cereus. We want to make it possible for the Food industry to be able to find such strains in raw materials and products before marketing. This will be don e by:- Isolate and characterize possible ...

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Akershus

MAT-Næringsmidler

Kostholdet som eksponeringskilde for fremmedstoffer og genmodifisert mat, - betydningen for helsen til mor og barn MH 155749

Bakgrunn: Den norske mor og barn undersøkelsen vil følge en kohorte på 100 000 gravide og deres barn over mange år. Studien startet i 1999 og har i dag ca 5000 deltakere. Svært mange helseproblemer har ukjent årsak. Den norske mor og barn undersøkelsen vi l gjøre det mulig å studere helse i et mu...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Oslo

MAT-Næringsmidler

Feeding experiments investigating some potential risk factors of GM (genetically modified) food. MH 155749

of trans-genes, and aberrations in host animal gene-expression patterns, and experience to be included in regulatory frameworks. Futhermore, these studies will provide background for design of in vitro model experiments, and some of the approaches and res ults may have commercial interest.Authori...

Tildelt: kr 2,8 mill.

Prosjektperiode: 2002-2005

Sted: Troms - Romsa - Tromssa