0 antall prosjekter

FORNY20-FORNY2020

KVAL: SDG Wizard - An Interactive Assessment and Reporting Tool for Localizing the Sustainable Development Goals of the UN Agenda 2030

Bærekraftsrapportering blir i dag sett på som en konkurransefortrinn for bedrifter for å tiltrekke seg investeringer og bygge en sosial aksept (miljømerke) som konkurransefortrinn. Det hele startet i 2015 da verdensledere gikk med på 17 globale mål, offisielt kjent som bærekraftsmålene. Vi foruts...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Vestland

FORSTERK-Forsterkningsmidler

PerformFISH – Norway: Increased involvement of Norwegian stakeholdes in the H2020 PerformFISH aquculture project

Dette FORSTERK-prosjektet hadde som mål å formidle relevante funn, knyttet til Horizon 2020-prosjektet PerformFISH, til den norske havbruksnæring. Målet med PerformFISH var å øke konkurranseevnen til akvakultursektoren i Middelhavet ved å håndtere biologiske, tekniske og operasjonelle svakheter s...

Tildelt: kr 0,65 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIOTEK2021-Bioteknologi for verdiskaping

ERA-NET: Replacing food-competing feedstocks with Methanol, CO2 and Methylamine for a Sustainable Bioeconomy

I løpet av rapporteringsperioden har vi formelt inkludert tidligere NTNU-postdoc Marta Irla og hennes nye arbeidsgiver Universitetet i Aarhus i Danmark som en assosiert partner i MCM4SB-konsortiet; dette ble gjort i samråd med ERACoBioTech og de respektive MCM4SB-prosjektpartnerne. Marta var enga...

Tildelt: kr 5,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

PREVNUT-Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of protein-energy malnutrition in AGEd people

CHOCKO-AGE - Combining vitamin E-functionalized CHOcolate with physical exercise to reduce the risK Of proteinenergy malnutrition in AGEd people. Verdens befolkning blir eldre, og det skjer samtidig med at befolkningen er mindre fysisk aktiv. Dermed er behovet for helsetjenester dramatisk økende...

Tildelt: kr 2,7 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Møre og Romsdal

FORSTERK-Forsterkningsmidler

Forsterkningsmidler til kommunikasjon av resultater Susinchain

Larvelæring har hatt som mål å kommunisere forskning og kunnskap om insekter som mat og fôringrediens. Fokuset var spesielt rettet mot barn og unge i Norge for å øke deres bevissthet innen bærekraftig matproduksjon samt anvendelse og kunnskap om vitenskapelig metode. Prosjektet har utarbeidet e...

Tildelt: kr 0,94 mill.

Prosjektperiode: 2021-2022

Sted: Vestland

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

SustainPack- sustainable packaging in a circular economy

The SustainPack project goal is to transform the food packaging value chain to a circular and more sustainable value chain, and hence development of a greener sector and new businesses. In order to achieve thisthiwe will work on development of well-functioning markets for recycled and reuse of f...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

WasteNOmore: organic waste in Norway transformed into valuable resources

In Norway, about 355.000 tons food waste is generated annually (42.1 kg per capita, 2018). The production of this wasted foods equals about 600.000 tons CO2 eq. in Norway pointing to a high climate impact of its reduction. In addition to household food waste comes undocumented tonnage volumes of ...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Vestland

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

NYLIPID - Nye konsentrerte marine fettsyreprodukter for humant konsum

Fiskeoljer er kjent for å inneholde sunne omega3-fettsyrer. Mest kjent er de langkjedede flerumettede omega3-fettsyrene EPA og DHA. Det er et marked for omega3-oljer både innenfor mat, kosttilskudd og farmasi. Epax er en ledende produsent av omega3-konsentrater og er aktiv innen forskning og utvi...

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Vestland

BIONÆR-Bionæringsprogram

GreenPlantFood - Green technology for plant-based food

Planlegging av vekstforsøk startet tidlig for å utnytte vekstsesongen 2021 for feltforsøk med erter og åkerbønner gjennom kontakt med frøprodusenter i Europa. Pøver fra de mest relevante kommersielle og nylig utviklede sortene ble innhentet og sådd for feltforsøk og vil bli benyttet for å vurdere...

Tildelt: kr 27,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

FutureFoodControl- Foodsafety, reduced food waste and sustainabel packaging

FutureFoodControl: Trygg mat, redusert matsvinn og bærekraftige emballeringssystemer. AP1. For å redusere problemer med mugg på potetlomper er godt soneskille å være essensielt siden problem-mugg synes å komme fra råvarene. For listeria er problemet at den etablerer seg og spres i produksjonsmilj...

Tildelt: kr 83,5 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Precision Food Production

Verden har store utfordringer knyttet til miljømessig bærekraft og matsikkerhet for en voksende befolkning. Precision vil utvikle presisjonsteknologi som gjør matindustrien i stand til å produsere de produktene og kvalitetene det er behov for og samtidig minimere matsvinn. Vi vektlegger tre ulike...

Tildelt: kr 64,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Optimal processing of macroalgae as a new sustainable food ingredient

Tare dyrket i Norge har potensial å bli en viktig bidragsytere i utviklingen av mer klimavennlige og sunne matsystemer. Utover smak og ernæring inneholder taren komponenter som kan ha funksjonelle egenskaper, for eksempel bidra med forbedret konsistens, in i matvarer. Trenden mot lavere inntak av...

Tildelt: kr 5,9 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Sustainable growth of the Norwegian Horticulture Food System

I 2018 stod grøntsektoren for 17% av totale produksjonsverdien i primærproduksjonen i norsk jordbruk. Grøntnæringen kjennetegnes av intensiv produksjon med høy verdiskaping per arealenhet og gir grunnlag for en variert industri. Interessen for sunt kosthold, kortreist mat og bærekraftig matproduk...

Tildelt: kr 19,2 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Akershus

BIONÆR-Bionæringsprogram

Next generation functional pet food for selected segments by use of new biobased ingredients with effect on dog health and wellbeing

Norilia og Felleskjøpet vil utvikle og lansere innovative hundefôr-produkter basert på nye biobaserte og bærekraftige ingredienser med funksjonelle egenskaper egnet for spesial-produkter til utvalgte segment. Ingrediensene er; hydrolyserte fjørfe-proteiner, uløselige proteiner- og mineraler, e...

Tildelt: kr 2,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Oslo

FORNY20-FORNY2020

KVAL: Fruit quality measurement device

I dette prosjektet presenteres en ny teknologi som muliggjør rask og ikke-destruktiv måling av kvalitetsegenskaper i frukt. Teknologien kan forbedre mulighetene til å tilby frukt av høy og konsistent kvalitet, og til å gjennomføre kvaliteskontroller med lavere kostnader og raskere responstid enn ...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Grovpellets – Bedre produksjonsresultater og lavere energiforbruk ved forbedringer i prosesseringsmetoden for fjørfefôr

Fjørfeet er fra naturens side en frøspiser, som søker og plukker opp maten med nebbet og maler fôrpartiklene i muskelmagen kalt kråsen. Kråsen utvikles og stimuleres av harde partikler av en viss størrelse, og aktiviteten i denne delen av fordøyelsesystemet påvirkes dermed av maten som tas inn. Ø...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Rogaland

BIONÆR-Bionæringsprogram

Ny teknologi for bedre ferdigretter og mer bærekraftig emballasje

I det norske markedet øker omsetningen av ferdigmat, men markedet er i endring. Det er mye fokus på å øke grønnsaksandelen i produktene og med det bedre ernæringsverdien. Men det er utfordringer knyttet til konservering av grønnsaker; mange typer grønnsaker kan oppleves som overkokt og dette har ...

Tildelt: kr 4,1 mill.

Prosjektperiode: 2021-2025

Sted: Oslo

MARINFORSKFISK-Marine ressurser og miljø - fiskeri

Nytt produksjons- og produktkonsept for mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk til et krevende marked året rundt

Prosjektets overordnede idé er å øke verdiskapning, bedre lønnsomhet og konkurransekraft for norsk prosessert hvitfisk, gjennom å utvikle mer attraktive hvitfiskprodukter med lavt miljøavtrykk. Til tross for norske helsemyndigheters mål om 20% økning i fiskekonsum innen 2021, er konsumet på vei...

Tildelt: kr 6,0 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Nordland - Nordlánnda

GRØNNPLATTFORM-Grønn plattform

Grønn og bærekraftig vareproduksjon i Norge; Produktivitet – Hjemhenting og Eksport

For å redusere negative effekter på klima og miljø, må verden og Norge gjennom en overgang til vareproduksjon og produkter med lavere miljømessig fotavtrykk. Det må sikres at industriell produksjon skjer på en grønn og bærekraftig måte, samtidig som vi skaper vekst. Norge er rikt på naturressurse...

Tildelt: kr 0,30 mill.

Prosjektperiode: 2021-2021

Sted: Innlandet

NOFIMA-FFL-NOFIMAS STRATEGISKE PROGRAMMER-FFL

Innovation, consumer understanding and food processing knowledge for increased sustainability and health

WP1 Bærekraftig Matinnovasjon: Vårt fokus er å forbedre innovasjon i bedrifter og bygge broen mellom forskning og industri. Vi studerer både store og små bedrifter, og undersøker hvordan bærekraftspraksis integreres i etablerte norske matvareselskaper. Funnet viser en økende tilpasning mellom bær...

Tildelt: kr 86,8 mill.

Prosjektperiode: 2021-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIONÆR-Bionæringsprogram

Susfood/CO call 2: Proteins and biomolecules sources for nutritional security and biodiversity of bakery products in a circular food system

Befolkningsveksten fører til et økt behov for mat, og dette gjelder særlig protein av høy kvalitet. I tillegg til det økte behovet for mat er det også et høyt tap av mat gjennom verdikjeden for matproduksjon. Dette representerer bortkastet forbruk av ressurser og gir et vesentlig bidrag til mengd...

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektperiode: 2020-2024

Sted: Trøndelag - Trööndelage

BIONÆR-Bionæringsprogram

Diversifying sustainable and organic food systems

FOOdIVERSE skal undersøke hva som karakteriserer matforsyningen og matforbruket i fem europeiske land: Tyskland, Italia, Norge, Polen og Storbritannia. Prosjektet søker å identifisere hva som kjennetegner et robust og mangfoldig forsynings- og forbruksmønster og hvilke faktorer som kan bidra til ...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2020-2024

Sted: Oslo

BIONÆR-Bionæringsprogram

Susfood/CO call 2: The use of live insect larvae to improve sustainability and animal welfare of organic chickens production

Poultrynsect er et forskningsprosjekt utviklet av et konsortium av forskere med ekspertise innen agronomi, fjærfeernæring, entomologi, mat og veterinærvitenskap som tilhører forsknings- og akademiske institusjoner i fire europeiske land (Belgia, Tyskland, Italia og Norge). Prosjektet tar sikte på...

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektperiode: 2020-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

DigiFoods - Digital Food Quality

DigiFoods utvikler smarte sensorer for måling og digitalisering av matkvaliteten direkte på produksjonslinja. Denne informasjonen kan brukes til optimering av både prosesser og verdikjeder for økt lønnsomhet og reduksjon av matsvinn. Kvaliteten på råvarene i matindustrien varierer svært mye. Det...

Tildelt: kr 96,0 mill.

Prosjektperiode: 2020-2028

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

EUROSTARS-EUROSTARS

E!1142997 PhagePow(d)er: Sustainable, Effectiv and Natural Inhibition of Food-Borne Pathogens by Advanced Phage Technology

Eksisterende prosesseringshjelpemidler for mattrygghet, selv om de for det meste er effektive, kan fortsatt ikke forhindre antimikrobiell overlevelse og sykdomsutbrudd. Dette medfører en enorm sosioøkonomisk belastning på grunn av sykelighet, dødelighet og tilbakekallinger av produkter. Videre øn...

Tildelt: kr 3,0 mill.

Prosjektperiode: 2020-2024

Sted: Troms - Romsa - Tromssa

BIA-Brukerstyrt innovasjonsarena

The Coronavirus Crisis: Development of Capabilities on Measuring and Managing Its Effects in the Norwegian Service and Food Industries

Det er kjent at konsumenters etterspørsel etter varer og tjenester avhenger av økonomiske faktorer som prisen på varen, priser på andre varer, og inntekt. Videre er det også kjent at ulike typer av promoteringskampanjer og markedsføring øker etterspørselen etter varen. Sist, men ikke minst, så fi...

Tildelt: kr 4,9 mill.

Prosjektperiode: 2020-2022

Sted: Vestland

SFI-Sentre for forskningsdrevet innovasjon

SFI Harvest - Technologies for sustainable biomarine value creation

Langt nede i havet foregår pionerarbeid for utforske dypets bioøkonomiske potensial. Hva finnes egentlig nede på 1000 meters dyp? Kan noe av det bli en naturlig del av vårt kosthold? I det innovasjonsdrevne forskningssenteret SFI Harvest, ser vi på hva som finnes lenger ned, i mørket mellom 200 ...

Tildelt: kr 96,0 mill.

Prosjektperiode: 2020-2028

Sted: Trøndelag - Trööndelage

FORNY20-FORNY2020

MP: BioConserve - A natural food preservative from plant biomass to replace synthetic additives.

Matvarer rike på fett og olje er utsatt for lipidoksidasjon når de eksponeres for luft. Lipidoksidasjon er en smaks- og kvalitetsforringende prosess; maten blir harsk og delvis uspiselig. Antioksidanter er kjemikalier som blir tilsatt tilvirkede matvarer for å beskytte dem mot oksidasjon. Produse...

Tildelt: kr 0,50 mill.

Prosjektperiode: 2020-2021

Sted: Innlandet

FORNY20-FORNY2020

STUD: Tap.IT AS

Tap.IT er en sensorløsning som benytter seg av maskinlæring og "IoT" i den hensikt om å løse problemer relatert til håndtering av drikkevare i service og restaurant bransjen. Vi er nå inne i en fase hvor teknologien utviklet i 2020 blir testet live hos en rekke brukersteder, hensikten er å få ...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2020-2021

Sted: Oslo

FORNY20-FORNY2020

STUD: Healthy EATS AS - Sustainable Fast Food: Faster, healthier & better

Å finne sunn og bærekraftig mat på farten i dag er en frustrasjon for mange, siden dagens tilbud ofte er for få, for dyre eller tar for lang tid. Healthy EATS løser dette problemet. Vårt unike konsept bygger på effektivitet, kvalitet og bærekraft. Vi endrer måten sunn mat blir servert, kjøpt og l...

Tildelt: kr 1,00 mill.

Prosjektperiode: 2020-2021

Sted: Vestland