Tilbake til søkeresultatene

ERC-European Research Council (ERC)

A Middle Way? Probing Sufficiency through Meat and Milk in China

Tildelt: kr 14,6 mill.

A Middle Way? Probing Sufficiency through Meat and Milk in China

About one-fifth of the world's greenhouse gas emissions come from agriculture. Much of this relates to livestock used for animal-based foods. Rather than arguing for increased efficiency, MidWay probes the concept of sufficiency to explore its potential for reducing human impacts on Earth's biosphere while preserving overall welfare, i.e., its potential for defining a 'middle way' between 'too little' and 'too much'. To do this, MidWay studies the cases of meat and milk in China. While meat was always a high-status product, milk was historically considered a 'barbarian' food, and most Chinese were intolerant to it. Both products were scarcely consumed in Chinese history but have boomed in popularity over the past 40 years. While often thought about as a change of consumer preferences, it has taken a concerted effort by the Chinese government and domestic and international actors to make both products integral to Chinese food practices. Seeing China as a strategic research site to ask questions about the supply and demand of animal foods, the MidWay project hypothesises that what has made meat and milk integral to Chinese food practices might also be 'otherwise', i.e., opening up a possibility for a future disembedding of meat and milk from food practices. Thus, using a constructivist inspired lens, MidWay makes use of practice theory and 'systems of provision' to study the normalisation of animal foods in China, particularly since 1978, with China's opening up. The ultimate objective is to probe the concept of sufficiency as a useful organising principle to achieve reduced consumption - highlighted through the sub-objectives of understanding how meat and milk have been rendered desirable in China. Perspectives that show how food is connected to social, technical and cultural variables, and the system that provides food, are lacking internationally and could lead to changes through facilitating a multifaceted policy response.

Budsjettformål:

ERC-European Research Council (ERC)

Finansieringskilder

Temaer og emner

ForskningsinfrastrukturGlobal utvikling og internasjonale relasjonerBransjer og næringerIndustri og tjenestenæringerIndustri og tjenesterLandbasert mat, miljø og bioressurserFNs BærekraftsmålMål 12 Ansvarlig forbruk og produksjonBransjer og næringerLandbrukIndustri og tjenesterSirkulær økonomiForskningsinfrastrukturLandbrukForskningsinfrastrukturMatLandbasert mat, miljø og bioressurserMatForskningsinfrastrukturUtenriks og internasjonale relasjonerInnovasjonSkog, landbruk og matBransjer og næringerMatLTP3 Klima, polar og miljøIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matFNs BærekraftsmålPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidMatGlobal matsikkerhetGlobal utvikling og internasjonale relasjonerUtenriks og internasjonale relasjonerLandbasert mat, miljø og bioressurserSirkulær økonomiPolitikk- og forvaltningsområderLandbasert mat, miljø og bioressurserGlobal matsikkerhetPortefølje Demokrati og global utviklingLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetSirkulær økonomiMatLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapLTP3 Klima, miljø og energiUtenriks og internasjonale relasjonerPortefølje Klima og miljøKlimarelevant forskningUtenriks og internasjonale relasjonerUtenriks AsiaLandbrukLandbasert mat, miljø og bioressurserLandbrukLTP3 Fagmiljøer og talenterGrunnforskningLandbrukHusdyrLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktPortefølje Mat og bioressurserInternasjonaliseringPortefølje Banebrytende forskningPortefølje Forskningssystemet