Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

From niche to mainstream - alternative proteins for everybody and everywhere

Tildelt: kr 14,9 mill.

The interest of Europeans in alternative proteins is becoming clear and this trend is the perfect ground for the dietary shift towards sustainable and healthy nutrition and food systems, in line with the ambitions of the EU Green Deal, Farm to Fork strategy and EU’s climate goals. Yet, this interest is not reflected in the European dietary patterns, as alternative proteins are mainly consumed by early adopters, while the majority is less receptive towards alternatives or have limited possibilities to integrate them in the diets. This gap between interest and consumption is due to obstacles in the food environments such as product limited offering, suboptimal product taste, isolated product placement in shops or menus etc. Without overcoming these obstacles, alternative proteins will remain a niche. LIKE-A-PRO aims at mainstreaming alternative proteins, making them accessible, available, and acceptable to everybody (from children to elderly, vulnerable groups) and everywhere (across Europe, in urban, peri-urban, and rural areas). To achieve this, key representatives along the entire alternative protein value chain (growers, producers, cooks, retailers, consumers, researchers) will work together in a trans-disciplinary consortium. To improve European food environments towards fostering alternative protein consumption, practical solutions will be co-designed with citizens. This social innovation will take place in 11 living labs and in 4 real life food environments. For a diversified alternative protein offering, 16 new alternative protein products will be developed with 7 sustainable, healthy, and novel sources. To secure result deployment, the project will actively involve middle food system actors (+35,000 companies) – via co-creation and capacity building. For a maximised impact, innovative communication campaigns will be launched in 6 countries, reaching 8 M citizens in 4 years.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

Portefølje ForskningssystemetLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneForskningsinfrastrukturPolitikk- og forvaltningsområderIndustri og tjenesterBransjer og næringerMatLTP3 HelseMuliggjørende teknologierLandbasert mat, miljø og bioressurserLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiHelseDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorUtviklingsarbeidBioøkonomiBioteknologiLandbruksbioteknologiBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - BlågrønnBransjer og næringerFNs BærekraftsmålMål 3 God helseInternasjonaliseringMatMat - BlågrønnLTP3 Innovasjon i stat og kommuneMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 Bioøkonomi og forvaltningVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Responsible Research & InnovationLTP3 Klima, miljø og energiKlimarelevant forskningPortefølje Muliggjørende teknologierMuliggjørende teknologierBioteknologiInnovasjonSkog, landbruk og matBransjer og næringerLandbrukBioteknologiLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierForskningsinfrastrukturLandbrukInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidMat og landbaserte bioressurserMatMat, helse og velværeFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matMatNæringsmiddel og foredlingMatPortefølje Mat og bioressurserFNs BærekraftsmålFornyelse og innovasjon i offentlig sektorForskningsinfrastrukturMatForskningsinfrastrukturBioøkonomiLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensIndustri og tjenestenæringerResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningForskningsinfrastrukturBioteknologiIndustri og tjenesterBioteknologiBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiIndustri og tjenestenæringerBioteknologiInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetAnvendt forskningLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUForskningsinfrastrukturHelseDemokrati, styring og fornyelsePortefølje InnovasjonPortefølje HelseLandbasert mat, miljø og bioressurserMatLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velvære