Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

From niche to mainstream - alternative proteins for everybody and everywhere

Tildelt: kr 14,9 mill.

The interest of Europeans in alternative proteins is becoming clear and this trend is the perfect ground for the dietary shift towards sustainable and healthy nutrition and food systems, in line with the ambitions of the EU Green Deal, Farm to Fork strategy and EU’s climate goals. Yet, this interest is not reflected in the European dietary patterns, as alternative proteins are mainly consumed by early adopters, while the majority is less receptive towards alternatives or have limited possibilities to integrate them in the diets. This gap between interest and consumption is due to obstacles in the food environments such as product limited offering, suboptimal product taste, isolated product placement in shops or menus etc. Without overcoming these obstacles, alternative proteins will remain a niche. LIKE-A-PRO aims at mainstreaming alternative proteins, making them accessible, available, and acceptable to everybody (from children to elderly, vulnerable groups) and everywhere (across Europe, in urban, peri-urban, and rural areas). To achieve this, key representatives along the entire alternative protein value chain (growers, producers, cooks, retailers, consumers, researchers) will work together in a trans-disciplinary consortium. To improve European food environments towards fostering alternative protein consumption, practical solutions will be co-designed with citizens. This social innovation will take place in 11 living labs and in 4 real life food environments. For a diversified alternative protein offering, 16 new alternative protein products will be developed with 7 sustainable, healthy, and novel sources. To secure result deployment, the project will actively involve middle food system actors (+35,000 companies) – via co-creation and capacity building. For a maximised impact, innovative communication campaigns will be launched in 6 countries, reaching 8 M citizens in 4 years.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

Politikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningBransjer og næringerLTP3 Klima, miljø og energiMat og landbaserte bioressurserUtviklingsarbeidInternasjonaliseringBransjer og næringerLandbrukLandbasert mat, miljø og bioressurserLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - BlågrønnForskningsinfrastrukturLandbrukBransjer og næringerNæringsmiddelindustriHelseInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matPortefølje Muliggjørende teknologierMatBioteknologiLandbruksbioteknologiAnvendt forskningBransjer og næringerMatMuliggjørende teknologierMatMat, helse og velværeIndustri og tjenesterLTP3 Innovasjon i stat og kommuneLTP3 Bioøkonomi og forvaltningMatNæringsmiddel og foredlingForskningsinfrastrukturLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingBioøkonomiInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidPortefølje ForskningssystemetLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorBioteknologiKlimarelevant forskningMuliggjørende teknologierBioteknologiLTP3 HelsePolitikk- og forvaltningsområderVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)MatMat - BlågrønnLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierInnovasjonSkog, landbruk og matResponsible Research & InnovationBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiFNs BærekraftsmålMål 3 God helsePortefølje HelseForskningsinfrastrukturBioteknologiPortefølje InnovasjonResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoULTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetForskningsinfrastrukturBioøkonomiIndustri og tjenestenæringerBioteknologiIndustri og tjenesterBioteknologiFornyelse og innovasjon i offentlig sektorDemokrati, styring og fornyelseFNs BærekraftsmålPortefølje Mat og bioressurserIndustri og tjenestenæringerForskningsinfrastrukturHelseForskningsinfrastrukturMatLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velværeLandbasert mat, miljø og bioressurserMat