Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

From niche to mainstream - alternative proteins for everybody and everywhere

Tildelt: kr 14,9 mill.

The interest of Europeans in alternative proteins is becoming clear and this trend is the perfect ground for the dietary shift towards sustainable and healthy nutrition and food systems, in line with the ambitions of the EU Green Deal, Farm to Fork strategy and EU’s climate goals. Yet, this interest is not reflected in the European dietary patterns, as alternative proteins are mainly consumed by early adopters, while the majority is less receptive towards alternatives or have limited possibilities to integrate them in the diets. This gap between interest and consumption is due to obstacles in the food environments such as product limited offering, suboptimal product taste, isolated product placement in shops or menus etc. Without overcoming these obstacles, alternative proteins will remain a niche. LIKE-A-PRO aims at mainstreaming alternative proteins, making them accessible, available, and acceptable to everybody (from children to elderly, vulnerable groups) and everywhere (across Europe, in urban, peri-urban, and rural areas). To achieve this, key representatives along the entire alternative protein value chain (growers, producers, cooks, retailers, consumers, researchers) will work together in a trans-disciplinary consortium. To improve European food environments towards fostering alternative protein consumption, practical solutions will be co-designed with citizens. This social innovation will take place in 11 living labs and in 4 real life food environments. For a diversified alternative protein offering, 16 new alternative protein products will be developed with 7 sustainable, healthy, and novel sources. To secure result deployment, the project will actively involve middle food system actors (+35,000 companies) – via co-creation and capacity building. For a maximised impact, innovative communication campaigns will be launched in 6 countries, reaching 8 M citizens in 4 years.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

ForskningsinfrastrukturBioteknologiFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matBransjer og næringerLandbrukAnvendt forskningLandbasert mat, miljø og bioressurserMatFNs BærekraftsmålMål 3 God helseFNs BærekraftsmålForskningsinfrastrukturMatBransjer og næringerNæringsmiddelindustriBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiBransjer og næringerMatForskningsinfrastrukturHelseInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matMatDemokrati, styring og fornyelsePortefølje Mat og bioressurserLTP3 Innovasjon i stat og kommuneLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetIndustri og tjenestenæringerLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUBransjer og næringerMatMat - BlågrønnPortefølje HelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Portefølje InnovasjonPolitikk- og forvaltningsområderInnovasjonSkog, landbruk og matInternasjonaliseringLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velværeForskningsinfrastrukturBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiIndustri og tjenestenæringerBioteknologiLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningBioøkonomiIndustri og tjenesterBioteknologiForskningsinfrastrukturLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensMuliggjørende teknologierBioteknologiIndustri og tjenesterLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiMuliggjørende teknologierInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidPortefølje ForskningssystemetHelseMatNæringsmiddel og foredlingBioteknologiLandbruksbioteknologiLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - BlågrønnLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneLTP3 Klima, miljø og energiMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiPortefølje Muliggjørende teknologierMatMat, helse og velværeMat og landbaserte bioressurserForskningsinfrastrukturLandbrukLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierResponsible Research & InnovationKlimarelevant forskningLTP3 HelseUtviklingsarbeidLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorLTP3 Bioøkonomi og forvaltning