Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

From niche to mainstream - alternative proteins for everybody and everywhere

Tildelt: kr 14,9 mill.

The interest of Europeans in alternative proteins is becoming clear and this trend is the perfect ground for the dietary shift towards sustainable and healthy nutrition and food systems, in line with the ambitions of the EU Green Deal, Farm to Fork strategy and EU’s climate goals. Yet, this interest is not reflected in the European dietary patterns, as alternative proteins are mainly consumed by early adopters, while the majority is less receptive towards alternatives or have limited possibilities to integrate them in the diets. This gap between interest and consumption is due to obstacles in the food environments such as product limited offering, suboptimal product taste, isolated product placement in shops or menus etc. Without overcoming these obstacles, alternative proteins will remain a niche. LIKE-A-PRO aims at mainstreaming alternative proteins, making them accessible, available, and acceptable to everybody (from children to elderly, vulnerable groups) and everywhere (across Europe, in urban, peri-urban, and rural areas). To achieve this, key representatives along the entire alternative protein value chain (growers, producers, cooks, retailers, consumers, researchers) will work together in a trans-disciplinary consortium. To improve European food environments towards fostering alternative protein consumption, practical solutions will be co-designed with citizens. This social innovation will take place in 11 living labs and in 4 real life food environments. For a diversified alternative protein offering, 16 new alternative protein products will be developed with 7 sustainable, healthy, and novel sources. To secure result deployment, the project will actively involve middle food system actors (+35,000 companies) – via co-creation and capacity building. For a maximised impact, innovative communication campaigns will be launched in 6 countries, reaching 8 M citizens in 4 years.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

ForskningsinfrastrukturHelsePortefølje ForskningssystemetDemokrati, styring og fornyelseLTP3 Innovasjon i stat og kommuneLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetFNs BærekraftsmålMål 3 God helsePortefølje Mat og bioressurserDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matBransjer og næringerMuliggjørende teknologierPortefølje InnovasjonResponsible Research & InnovationFNs BærekraftsmålLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - BlågrønnPortefølje HelseLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInternasjonaliseringLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velværeLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePolitikk- og forvaltningsområderLTP3 Bioøkonomi og forvaltningBransjer og næringerNæringsmiddelindustriForskningsinfrastrukturBioøkonomiMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserMatUtviklingsarbeidResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningPortefølje Muliggjørende teknologierForskningsinfrastrukturLandbasert mat, miljø og bioressurserLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningIndustri og tjenesterForskningsinfrastrukturBioteknologiForskningsinfrastrukturLandbrukBioteknologiLandbruksbioteknologiLTP3 HelseBransjer og næringerLandbrukMat og landbaserte bioressurserHelseKlimarelevant forskningBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiBioteknologiAnvendt forskningLTP3 Klima, miljø og energiMatMat, helse og velværeInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matMatNæringsmiddel og foredlingInnovasjonSkog, landbruk og matBransjer og næringerMatMatMatMat - BlågrønnLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)BioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiMuliggjørende teknologierBioteknologiInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidForskningsinfrastrukturMatIndustri og tjenestenæringerIndustri og tjenesterBioteknologiIndustri og tjenestenæringerBioteknologi