Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Alternative sources for high added value food and/or feed ingredients

Tildelt: kr 2,2 mill.

Kilde:

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

101112555

Prosjektperiode:

2023 - 2026

Organisasjon:

The world is facing the daunting challenge of increasing and improving the quality of its food production to match its population growth, and simultaneously of making its food production system more sustainable if it wants to reach the goals set in the Paris Agreement on climate change (more than a quarter of greenhouse gases are generated by the food production system). In the EU, an additional challenge comes up since about 75% of protein production is imported. This dependence on imports represents a weakness as supply chain disruptions have become much more common, due to pandemic crises or geopolitical upheavals. ARB has developed a high-quality protein ingredient, called SylPro, that addresses all these challenges. It valorises under-used feedstock (such as agricultural or forestry residues) as raw material and harnesses the power of a proprietary yeast to produce a protein rich ingredient that can be used directly for human food or animal feed. ARB’s technology can thus produce proteins both locally and on a very large scale since lignocellulosic material and agricultural side streams are available in huge quantities. Thanks to a robust and efficient process, it also has a low environmental footprint, making its product one of the protein ingredients with the lowest CO2 emissions. SYLPLANT is building on the success of its demonstration program SYLFEED, a 4-years innovative collaborative project financed by BBI-JU (2017-2021).For this project, ARB proposes to move to the next step, building its first-of-a-kind commercial plant with a capacity of 10 kt/year of SylPro and developing market applications with various partners. Upon completion, SYLPLANT will then deliver an industrial plant producing a high-quality protein ingredient, innovative market products in the food, petfood and aquafeed sectors, and a roadmap for building larger plants combining ARB and FIB’s technologies, making the vision of creating food from under-used and local resources a reality.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

Mat og bioressurserPortefølje Muliggjørende teknologierPortefølje Klima og miljøForskningsinfrastrukturBioøkonomiIndustri og tjenestenæringerHelseLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensGlobal helseGlobal helse ErnæringForskningsinfrastrukturBioteknologiFNs BærekraftsmålMål 3 God helsePolitikk- og forvaltningsområderHelse og omsorgLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapDemokrati og global utviklingGlobal helseBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiGlobal utvikling og internasjonale relasjonerInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velværeAnvendt forskningInnovasjonSkog, landbruk og matBransjer og næringerLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierHavbrukFôr og ernæringLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneFNs BærekraftsmålFNs BærekraftsmålMål 14 Liv under vannHavHavbrukHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologiHavbrukPolitikk- og forvaltningsområderMat og bioressurserHavbrukInnovasjon i offentlig sektorLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiBransjer og næringerFiskeri og havbrukHelseGlobal helseGlobal utvikling og internasjonale relasjonerGlobal helseInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matBransjer og næringerMatMatLandbasert mat, miljø og bioressurserHavbrukAnnen havbruksrelevant forskningLandbasert mat, miljø og bioressurserSirkulær økonomiForskningsinfrastrukturHavbrukKlimarelevant forskningMatMat - Blå sektorMarinMarin bioteknologiMuliggjørende teknologierBioteknologiHavMat - Blå sektorBioteknologiLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultInnovasjonHelsePortefølje InnovasjonLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningForskningsinfrastrukturMatHavMarinIndustri og tjenestenæringerIndustri og tjenesterSirkulær økonomiSirkulær økonomiIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiInternasjonaliseringMarinHavbrukResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningHavBioteknologiMarin bioteknologiPortefølje Banebrytende forskningIndustri og tjenestenæringerBioteknologiLTP3 Hav og kystIndustri og tjenesterBioteknologiInnovasjonHelse og omsorgInnovasjon i offentlig sektorHelse og omsorgLTP3 Fagmiljøer og talenterMatMat, helse og velværePortefølje ForskningssystemetResponsible Research & InnovationForskningsinfrastrukturLandbasert mat, miljø og bioressurserMatKlima og miljøMarinIndustri og tjenesterMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiLTP3 Klima, miljø og energiLTP3 Klima, polar og miljøLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - Blå sektorLTP3 Global utvikling, ulikhet, og demokratibyggingGrunnforskningGlobal helsePortefølje Demokrati og global utviklingDemokrati og global utviklingMarinPortefølje Mat og bioressurserMuliggjørende teknologierLTP3 Bioøkonomi og forvaltningKlima og miljøMat og landbaserte bioressurser