Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Alternative sources for high added value food and/or feed ingredients

Tildelt: kr 2,2 mill.

Kilde:

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

101112555

Prosjektperiode:

2023 - 2026

Organisasjon:

Alternative sources for high added value food and/or feed ingredients

The world is facing the daunting challenge of increasing and improving the quality of its food production to match its population growth, and simultaneously of making its food production system more sustainable if it wants to reach the goals set in the Paris Agreement on climate change (more than a quarter of greenhouse gases are generated by the food production system). In the EU, an additional challenge comes up since about 75% of protein production is imported. This dependence on imports represents a weakness as supply chain disruptions have become much more common, due to pandemic crises or geopolitical upheavals. ARB has developed a high-quality protein ingredient, called SylPro, that addresses all these challenges. It valorises under-used feedstock (such as agricultural or forestry residues) as raw material and harnesses the power of a proprietary yeast to produce a protein rich ingredient that can be used directly for human food or animal feed. ARB’s technology can thus produce proteins both locally and on a very large scale since lignocellulosic material and agricultural side streams are available in huge quantities. Thanks to a robust and efficient process, it also has a low environmental footprint, making its product one of the protein ingredients with the lowest CO2 emissions. SYLPLANT is building on the success of its demonstration program SYLFEED, a 4-years innovative collaborative project financed by BBI-JU (2017-2021).For this project, ARB proposes to move to the next step, building its first-of-a-kind commercial plant with a capacity of 10 kt/year of SylPro and developing market applications with various partners. Upon completion, SYLPLANT will then deliver an industrial plant producing a high-quality protein ingredient, innovative market products in the food, petfood and aquafeed sectors, and a roadmap for building larger plants combining ARB and FIB’s technologies, making the vision of creating food from under-used and local resources a reality.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

GrunnforskningIndustri og tjenestenæringerHavPortefølje Klima og miljøMatMat, helse og velværeSirkulær økonomiMarinLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapHavMarinMarinHavbrukKlima og miljøMarinIndustri og tjenestenæringerHelseMuliggjørende teknologierInternasjonaliseringKlima og miljøFNs BærekraftsmålMål 3 God helseHavMat - Blå sektorMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiGlobal helseGlobal helse ErnæringLandbasert mat, miljø og bioressurserMat - Blå sektorResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningPortefølje Muliggjørende teknologierBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiLTP3 Klima, polar og miljøPortefølje Banebrytende forskningLTP3 Global utvikling, ulikhet, og demokratibyggingInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matIndustri og tjenestenæringerBioteknologiMat og landbaserte bioressurserHavbrukFôr og ernæringPolitikk- og forvaltningsområderHelse og omsorgIndustri og tjenesterBioteknologiFNs BærekraftsmålInnovasjon i offentlig sektorHelse og omsorgPortefølje Demokrati og global utviklingAnvendt forskningDemokrati og global utviklingBransjer og næringerFiskeri og havbrukPortefølje Mat og bioressurserHavbrukPortefølje ForskningssystemetMat og bioressurserHavbrukPolitikk- og forvaltningsområderResponsible Research & InnovationHavHavbrukMat og bioressurserLandbasert mat, miljø og bioressurserMatForskningsinfrastrukturBioøkonomiBransjer og næringerLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensForskningsinfrastrukturForskningsinfrastrukturBioteknologiIndustri og tjenesterDemokrati og global utviklingGlobal helseLTP3 Høy kvalitet og tilgjengelighetLandbasert mat, miljø og bioressurserMat, helse og velværeLTP3 Klima, miljø og energiGlobal utvikling og internasjonale relasjonerLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierInnovasjonSkog, landbruk og matHelseGlobal helseLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneGlobal helseFNs BærekraftsmålMål 14 Liv under vannHavbrukHavbruks- og foredlingsteknologiInnovasjon i offentlig sektorLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserBioteknologiGlobal utvikling og internasjonale relasjonerGlobal helseInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matBransjer og næringerMatLTP3 Bioøkonomi og forvaltningMatLandbasert mat, miljø og bioressurserHavbrukAnnen havbruksrelevant forskningLandbasert mat, miljø og bioressurserSirkulær økonomiForskningsinfrastrukturHavbrukMatMat - Blå sektorKlimarelevant forskningMuliggjørende teknologierBioteknologiMarinMarin bioteknologiBioteknologiLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultHelseInnovasjonLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningForskningsinfrastrukturMatPortefølje InnovasjonIndustri og tjenesterSirkulær økonomiIndustri og tjenestenæringerSirkulær økonomiBioteknologiMarin bioteknologiLTP3 Hav og kystLTP3 Fagmiljøer og talenterInnovasjonHelse og omsorg