Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

MICROORC: ORCHESTRATING FOOD SYSTEM MICROBIOMES TO MINIMIZE FOOD WASTE

Tildelt: kr 23,2 mill.

The MICROORC project aims to provide business innovations for monitoring and orchestrating the microbiome and by that reduce the amount of avoidable food waste – by developing tools, technologies, services, and guidelines for i) improved food process control, accurate shelf life prediction and dynamic date labelling, and ii) extension of shelf life by bioprotection and packaging technologies that control the growth of spoilage or pathogenic organisms. Five areas are selected for the potential for predicting and extending shelf life, reduction in food waste and fostering a sustainable food system: • Predictive analytics models incorporating microbiome information to predict shelf life • Time-temperature indicators (TTIs), sensoring and smart label solutions for dynamic shelf life labelling • Rapid detection assays for microbial indicators of food spoilage • Microbiome based protection technologies to replace synthetic chemicals and increase shelf life and safety • Novel packaging solutions targeting spoilage for sustainable development and increased shelf life MICROORC will support the transition to more sustainable and healthy food systems by considering raw chicken and salmon as well as plant-based meat analogues. To guide and demonstrate the industrial, social and economic relevance of the MICROORC innovations, the project will evaluate consumer acceptance and the environmental sustainability aspects of all stages of the product life cycle, identify and help resolve legislative and regulatory challenges to implementation of new technologies, and propose a novel policy framework for microbiome control in the food system. A multinational, multi-actor and trans-disciplinary consortium including cutting-edge companies and experienced research institutions has been established to develop and pilot tools, technologies and guidelines that utilize and control microbiomes for fighting food waste to ensure transition to more sustainable food production and consumption.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

InnovasjonSkog, landbruk og matLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorMuliggjørende teknologierDigitalisering og bruk av IKTLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingKlimarelevant forskningLTP3 Innovasjon i stat og kommuneVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)Innovasjon i offentlig sektorLandbasert mat, miljø og bioressurserTrygg verdikjedeBransjer og næringerPolitikk- og forvaltningsområderDemokrati, styring og fornyelseBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLandbasert mat, miljø og bioressurserMatLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiMatLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevnePolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matBransjer og næringerMatResponsible Research & InnovationDigitalisering og bruk av IKTLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPortefølje InnovasjonInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidInnovasjonBransjer og næringerVarehandelLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUForskningsinfrastrukturLTP3 IKT og digital transformasjonPortefølje ForskningssystemetLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetForskningsinfrastrukturDigitalisering og bruk av IKTLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktMatTrygg verdikjedeLTP3 Klima, miljø og energiMat og landbaserte bioressurserTrygg verdikjedeMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiInternasjonaliseringIndustri og tjenestenæringerForskningsinfrastrukturMatFNs BærekraftsmålMål 6 Rent vann og gode sanitærforholdLTP3 Bioøkonomi og forvaltningMuliggjørende teknologierDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorMatNæringsmiddel og foredlingFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningMat og landbaserte bioressurserPortefølje Muliggjørende teknologierFNs BærekraftsmålAnvendt forskningInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiFornyelse og innovasjon i offentlig sektorPortefølje Mat og bioressurserIndustri og tjenestenæringerVarehandelResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningForskningsinfrastrukturBioøkonomi