Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

MICROORC: ORCHESTRATING FOOD SYSTEM MICROBIOMES TO MINIMIZE FOOD WASTE

Tildelt: kr 23,2 mill.

The MICROORC project aims to provide business innovations for monitoring and orchestrating the microbiome and by that reduce the amount of avoidable food waste – by developing tools, technologies, services, and guidelines for i) improved food process control, accurate shelf life prediction and dynamic date labelling, and ii) extension of shelf life by bioprotection and packaging technologies that control the growth of spoilage or pathogenic organisms. Five areas are selected for the potential for predicting and extending shelf life, reduction in food waste and fostering a sustainable food system: • Predictive analytics models incorporating microbiome information to predict shelf life • Time-temperature indicators (TTIs), sensoring and smart label solutions for dynamic shelf life labelling • Rapid detection assays for microbial indicators of food spoilage • Microbiome based protection technologies to replace synthetic chemicals and increase shelf life and safety • Novel packaging solutions targeting spoilage for sustainable development and increased shelf life MICROORC will support the transition to more sustainable and healthy food systems by considering raw chicken and salmon as well as plant-based meat analogues. To guide and demonstrate the industrial, social and economic relevance of the MICROORC innovations, the project will evaluate consumer acceptance and the environmental sustainability aspects of all stages of the product life cycle, identify and help resolve legislative and regulatory challenges to implementation of new technologies, and propose a novel policy framework for microbiome control in the food system. A multinational, multi-actor and trans-disciplinary consortium including cutting-edge companies and experienced research institutions has been established to develop and pilot tools, technologies and guidelines that utilize and control microbiomes for fighting food waste to ensure transition to more sustainable food production and consumption.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

ForskningsinfrastrukturForskningsinfrastrukturBioøkonomiFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningBransjer og næringerVarehandelResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningPortefølje Mat og bioressurserInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidIndustri og tjenestenæringerVarehandelMatNæringsmiddel og foredlingPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorBransjer og næringerMatLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktFornyelse og innovasjon i offentlig sektorMatFNs BærekraftsmålMuliggjørende teknologierPolitikk- og forvaltningsområderLandbasert mat, miljø og bioressurserInternasjonaliseringLTP3 Bioøkonomi og forvaltningBransjer og næringerVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)LTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matLTP3 IKT og digital transformasjonAnvendt forskningLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUFNs BærekraftsmålMål 6 Rent vann og gode sanitærforholdLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiForskningsinfrastrukturMatBioøkonomiBransjer og næringerNæringsmiddelindustriLandbasert mat, miljø og bioressurserTrygg verdikjedeIndustri og tjenestenæringerLTP3 Innovasjon i stat og kommuneMuliggjørende teknologierDigitalisering og bruk av IKTPortefølje Muliggjørende teknologierMat og landbaserte bioressurserLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingInnovasjonSkog, landbruk og matResponsible Research & InnovationLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneKlimarelevant forskningLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorInnovasjon i offentlig sektorInnovasjonLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapPortefølje InnovasjonDigitalisering og bruk av IKTDemokrati, styring og fornyelseLTP3 Klima, miljø og energiLandbasert mat, miljø og bioressurserMatForskningsinfrastrukturDigitalisering og bruk av IKTPortefølje ForskningssystemetMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiMat og landbaserte bioressurserTrygg verdikjedeMatTrygg verdikjede