Tilbake til søkeresultatene

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

MICROORC: ORCHESTRATING FOOD SYSTEM MICROBIOMES TO MINIMIZE FOOD WASTE

Tildelt: kr 23,2 mill.

MICROORC: ORCHESTRATING FOOD SYSTEM MICROBIOMES TO MINIMIZE FOOD WASTE

The MICROORC project aims to provide business innovations for monitoring and orchestrating the microbiome and by that reduce the amount of avoidable food waste – by developing tools, technologies, services, and guidelines for i) improved food process control, accurate shelf life prediction and dynamic date labelling, and ii) extension of shelf life by bioprotection and packaging technologies that control the growth of spoilage or pathogenic organisms. Five areas are selected for the potential for predicting and extending shelf life, reduction in food waste and fostering a sustainable food system: • Predictive analytics models incorporating microbiome information to predict shelf life • Time-temperature indicators (TTIs), sensoring and smart label solutions for dynamic shelf life labelling • Rapid detection assays for microbial indicators of food spoilage • Microbiome based protection technologies to replace synthetic chemicals and increase shelf life and safety • Novel packaging solutions targeting spoilage for sustainable development and increased shelf life MICROORC will support the transition to more sustainable and healthy food systems by considering raw chicken and salmon as well as plant-based meat analogues. To guide and demonstrate the industrial, social and economic relevance of the MICROORC innovations, the project will evaluate consumer acceptance and the environmental sustainability aspects of all stages of the product life cycle, identify and help resolve legislative and regulatory challenges to implementation of new technologies, and propose a novel policy framework for microbiome control in the food system. A multinational, multi-actor and trans-disciplinary consortium including cutting-edge companies and experienced research institutions has been established to develop and pilot tools, technologies and guidelines that utilize and control microbiomes for fighting food waste to ensure transition to more sustainable food production and consumption.

Budsjettformål:

CL6-Food, Bioeconomy Natural Resources, Agriculture and Environment

Finansieringskilder

Temaer og emner

Bransjer og næringerDemokrati, styring og fornyelseForskningsinfrastrukturIndustri og tjenestenæringerLandbasert mat, miljø og bioressurserInnovasjonMat og landbaserte bioressurserMuliggjørende teknologierFNs BærekraftsmålMål 6 Rent vann og gode sanitærforholdInnovasjon i offentlig sektorFNs BærekraftsmålLandbasert mat, miljø og bioressurserNæringsmiddel og foredlingMatNæringsmiddel og foredlingLTP3 IKT og digital transformasjonDigitalisering og bruk av IKTDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorLandbasert mat, miljø og bioressurserTrygg verdikjedeLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierPortefølje Muliggjørende teknologierForskningsinfrastrukturDigitalisering og bruk av IKTLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapMuliggjørende teknologierDigitalisering og bruk av IKTAnvendt forskningMatTrygg verdikjedeBioøkonomiSektorovergripende bioøkonomiLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktMat og landbaserte bioressurserTrygg verdikjedeInnovasjon i offentlig sektorSkog, landbruk og matDemokrati, styring og fornyelseFornyelse og innovasjon i offentlig sektorBransjer og næringerMatBioøkonomiLTP3 Bioøkonomi og forvaltningFornyelse og innovasjon i offentlig sektorBransjer og næringerNæringsmiddelindustriFornyelse og innovasjon i offentlig sektorInnovasjonsprosjekter og prosjekter med forpliktende brukermedvirkningLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneForskningsinfrastrukturBioøkonomiInnovasjonSkog, landbruk og matLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUForskningsinfrastrukturMatBransjer og næringerVarehandelKlimarelevant forskningMatIndustri og tjenestenæringerVarehandelMat og landbaserte bioressurserBioøkonomiInternasjonaliseringInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidPolitikk- og forvaltningsområderLandbasert mat, miljø og bioressurserBioøkonomiLandbasert mat, miljø og bioressurserMatLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetPortefølje Mat og bioressurserLTP3 Innovasjon i stat og kommuneLTP3 Klima, miljø og energiPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPortefølje ForskningssystemetPortefølje InnovasjonResponsible Research & InnovationResponsible Research & InnovationRRI MedvirkningVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)