Tilbake til søkeresultatene

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Sustainable innovation of microbiome applications in food system

Tildelt: kr 9,7 mill.

Sustainable innovation of microbiome applications in food system

As the world population is continuously increasing, the supply of food with equal accessibility has become a major issue and future challenge. Microbes are unexploited tool to increase food productivity and quality. The objective of SIMBA project is to harness complex soil and marine microbial communities (microbiomes) for the sustainable production of food. SIMBA will focus on two interconnected food chains, i.e. crop production, aquaculture. SIMBA will first launch an in silico phase in order to analyze the further pre-existing microbiome databases and earlier studies, to identify the best microbiome layout capable of supporting food chain quality and productivity. Microbiome-tailored interventions will be specifically developed including soil, plant, fish, aquaculture and food/feed processing towards optimal layout as defined in the modelling step, as follows: i) Identified optimal microbiome consortia will be designed and tested in lab, pot and field trials to improve plant productivity and health; ii) Marine microbiomes will be applied to facilitate sustainable aqua and agriculture; iii) Optimal microbe/microbe consortia will be used to convert raw-materials and residuals to high quality food, feed or finally to energy. In a final intervention step, these interactions will be monitored and tested in field, aqua-culturing, fish feeding and human studies, measuring the impact on microbiome consortia, interactions in association with factors evaluating their efficacy in terms of improving food security, productivity, quality, safety, sustainability, nutritional and health aspects. "Near to market” microbiome applications for sustainable food systems will be provided thanks to the interdisciplinary and cross-sectional nature of the proposal and the active role of small and medium sized enterprises (SMEs).

Budsjettformål:

H20-FOOD-Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research

Finansieringskilder

Temaer og emner

LandbrukFôr og ernæringMarinMarin bioteknologiInternasjonaliseringLTP3 Hav og kystLTP3 Bioøkonomi og forvaltningBioteknologiKlimarelevant forskningMatTrygg verdikjedeLTP3 Klima, miljø og energiBransjer og næringerLandbrukLTP3 Miljøvennlig energi og lavutslippsløsningerLTP3 Et kunnskapsintensivt næringsliv i hele landetIKTIKT - Bruk og anvendelser i andre fagFNs BærekraftsmålMål 2 Utrydde sultBioøkonomiBransjer og næringerFiskeri og havbrukLTP3 Nano-, bioteknologi og teknologikonvergensEnergiFornybar energi, bioMatMat - Blå sektorLTP3 IKT og digital transformasjonPortefølje Muliggjørende teknologierLTP3 Samfunnssikkerhet og beredskapDigitalisering og bruk av IKTPrivat sektorInternasjonaliseringInternasjonalt prosjektsamarbeidEtiske, juridiske og samfunnsmessige aspekterLTP3 Uttesting og kommersialisering av FoUBioteknologiMarin bioteknologiLTP3 Samfunnsikkerhet, sårbarhet og konfliktPortefølje InnovasjonLTP3 Marine bioressurser og havforvaltningEnergiLandbrukMatMat, helse og velværePortefølje Energi og transportPolitikk- og forvaltningsområderFiskeri og kystDigitalisering og bruk av IKTPortefølje ForskningssystemetIKTGlobale utfordringerPortefølje Mat og bioressurserAnvendt forskningPolitikk- og forvaltningsområderSkog, landbruk og matPolitikk- og forvaltningsområderForskningLTP3 Muliggjørende og industrielle teknologierLTP3 Styrket konkurransekraft og innovasjonsevneFNs BærekraftsmålLandbrukPlanterMatBransjer og næringerNæringsmiddelindustriMarinPolitikk- og forvaltningsområderBioteknologiIndustriell bioteknologiBioteknologiLandbruksbioteknologiMatMat - BlågrønnBransjer og næringerLandbrukJordLandbrukSamfunns- og markedsperspektiver landbrukMatMat - Grønn sektorMarinHavbrukGlobale utfordringerGlobal matsikkerhetMatGlobal matsikkerhetVerifisering, pilotering, demonstrasjon (ny fra 2014)