Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Rånesmak - genetiske alternativer til kastrering

Tildelt: kr 2,1 mill.

Prosjektnummer:

151343

Prosjektperiode:

2002 - 2006

Organisasjon:

Geografi:

Fagområder:

Smågris av hannkjønn kastreres rutinemessig i Norge og mange andre land for å unngå smak av råne på svinekjøtt. Flertallet p~ Stortinget ønsker på sikt et lovforbud mot kastrering og Norsvin har vedtatt å arbeide for at kastrering skal kunne unngås. Med b akgrunn i dette ønsker Norsvin å undersøke muligheten for å redusere eller eventuelt fjerne rånesmak og lukt gjennom avl. Rånesmak forårsake i hovedsak av androstenon og skatol som lagres i fettvev. Det er dokumentert arvelig variasjon i nivå av disse sto ffene i fettvev, noe som er en viktig forutsetning for å kunne redusere rånesmak gjennom genetikk. Videre er det påvist genetiske sammenhenger mellom rånesmak og kjønnsmodning. Egenskapene som påvirker rånesmak må derfor vurderes sammen med rånefruktbarhe t, og det er hel nødvendig å foreta genetiske analyser av sammenhengen mellom disse egenskapene. Arbeidet vil være en integrering av molekylær genetikk, kvantiativ genetikk, bioinformatikk og funksjonell genomforskning. Prosjektet ska

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet