Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Framtidens laks og helseeffekter

Tildelt: kr 3,0 mill.

Det søkes om prosjektmidler for å videreføre et eksisterende prosjekt innenfor Mat og Helse programmet (132572/300). I dette prosjektet ble helseeffekter av to ulike laksedietter undersøkt på lett overvektige personer, og resultatene så langt har vært me get lovende. Det viser tydelig at begge laksediettene senket lipid- og insulinnivåene i blodet. Dette er interessante resultater sett i sammenheng med forskjellene i fettsyresammensetning på de to laksediettene. Det vil derfor være av stor interesse å studere nærmere egenskapene til fisk med ulik fetttsyreprofil, særlig med omsyn til innholdet av omega-3 og omega-6 fettsyrer, og sammenholdt med helseeffektene til kapsler med tilsvarende fettsyreinnhold. I dette prosjektet vil det fokuseres på to hovedproblemstillinger: 1. Vil et laksekonsum basert på to ukentlige måltider inntatt over et lengre tidsrom ha samme gunstige helseeffekter som det høye inntaket av laks over en kort periode som ble utprøvd i det foregående prosjektet? Kan det også påvises positive helseeffekt er på pasienter med inflammasjonsrelaterte sykdommer? 2. Sett i relasjon til de polyumettede fettsyrenes relative sårbarhet for peroksidering, kan det påvises forbedrete og/eller nye helseeffekter eller effekter på laksens kvalitet ved å tilsette ulike antioksidanter til fôret? Er det ulike kvalitetsegenskaper og forbrukerpreferanser med hensyn til laks fôret med ulike fettsyrer og antioksidanter?

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet