Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Fangst av levende fisk - forbedret kvalitet og stabil råstofftilgang i kystfisket

Tildelt: kr 3,4 mill.

Prosjektet tar for seg mulighetene kystflåten har til å fange hele eller deler av sin torskekvote levende. Formålet er å forbedre kvaliteten på råstoffet og stabilisere tilgangen på høykvalitets, lytefritt råstoff ved å lagre torsk levende kort eller lang tid. Prosjektet er verdikjedeorientert og omfatter følgende fire hovedaktiviteter; -fra redskapsutvikling, via levende transport og lagring til slakting: Redskapsutvikling: Krokredskaper (line og juksa), teiner og ruser tilpasses som redskaper for fangst av levende torsk, og evalueres opp mot snurrevad som i dag er den mest vanlige redskapstypen i slikt fiske. Ombordtaking og transport: Overføre erfaringer fra dagens levendefiskfartøy (snurrevad), som tilpasses nye fartøygrupper i kystflåten. Akklimering og levendelagring av torsk (uten fôring): Overlevelse i forhold til redskapstype og fangstdyp, samt effekter av lagringstid og sulting med hensyn på råstoffkvalitet og velferd. Slakting og kvalitet: Råstoffkvalitet og velferd/etikk (muskelkjemi og fysiologi) i forhold til transport/pumping før slakting, levende kjøling og ulike metoder for bedøving, avliving og bløgging. Prosjektet er tre-årig og er et samarbeid mellom Fiskeriforskning i Tromsø og Havforskningsinstituttet i Bergen.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet