Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

OMEGA-3 LAKS I KINA

Tildelt: kr 2,2 mill.

Kinesiske myndigheter kontaktet i 2001 representanten for Eksportutvalget for fisk (EFF) ved ambassaden i Beijing, Kina, for å komme i kontakt med norske eksperter innen sjømat og omega-3 fettsyrer med tanke på starte et forskningsprosjekt med fokus på tr ygg og sunn sjømat med spesielt søkelys på marine omega-3 fettsyrer og markører for hjerte- kar sykdom. EFF kontaktet UiO og NIFES og vi har etablert fundamentet for samarbeid. I tillegg til fokus på marine omega-3 PUFA er vi i tillegg interessert i mulig e fremmedstoffer/kontaminanter i fisk som er knyttet til risiko for hjerte- og kar sykdom, for eksempel kvikksølv. Dette for at vi skal kunne gjennomføre en balansert risikovurdering ved inntak av kinesisk ferskvannsfisk (innhold av kontaminanter er ukjen t) og norsk sjømat (under alle grenseverdier for kontaminanter) som henholdsvis vil ha lavt og høyt innhold av de svært lange omega-3 fettsyrene (VLCn-3 PUFA). Denne kunnskapen vil være nyttig for både nasjonale og internsjonale myndigheter og andre som h ar ansvar for kostrådgivning. Overføringsverdi: I den vestlige verden med høyt inntak av fett er det en klar positiv effekt av DHA relatert til hjerte- og karsykdom. Det er nylig via epidemiologiske data vist at DHA er inverst korrelert til hjerte- og kar sykdom i deler av Kina med svært lavt inntak av sjømat og fett generelt (Wang et al. 2003). Dette indikerer en universell effekt av DHA (via sjømat?) knyttet til å hindre utvikling av hjerte og karsykdom. I tillegg indikerer data fra Kina at DHA innholdet i røde blodceller er positivt korrelert til en god antioksidant status (Wang et al. 2003). Det må antas at enhver ny kunnskap om sammenheng mellom kost og helse har generell overføringsverdi. I tillegg må det antas at resultater fra en balansert risikovu rdering vil ha stor grad av overføringsverdi. Resultatene vil således være direkte anvendbare også for norske forhold.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet