Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Ny teknologi for bedre kontroll av bakteriofager i meieriindustrien

Tildelt: kr 1,1 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

168089

Prosjektperiode:

2005 - 2008

Geografi:

Bakteriofaginfeksjon av melkesyrebakterier, som benyttes i stor utstrekning i fermenteringsprosesser i næringsmiddelindustrien, er et stort problem og en konstant trussel mot vellykket fremstilling av mat. Infeksjon med bakteriofager kan potensielt forrin ge en fermenteringsprosess og føre til nedsatt kvalitet på matvaren eller i verste fall at matvaren må kasseres. Store tiltak må iverksettes i produksjonsanleggene for å fjerne en eventuell bakteriofagkontaminasjon. En rekke strategier er i bruk for å unn gå denne problematikken, men bakteriofager vil alltid være en trussel mot vellykkede fermenteringsprosesser siden de er tilstede i råmelk og i starterbakterier. Mangel på egnede metoder kan være mye av grunnen til at kunnskapsnivået om bakteriofagene asso siert med melkesyrebakterier er lavt. I dette prosjektet vil det bli utviklet og benyttet nye metoder basert på ”Real-time” PCR og mikromatriseteknologi som gjør det mulig å belyse bakteriofagproblematikken på en ny og bedre måte enn det som tidligere har vært mulig å gjennomføre. Metodene vil bli benyttet til å kvantifisere og gruppere bakteriofag på en raskere og mer pålitelig måte enn før. I tillegg er det mulig å fremskaffe en oversikt over biodiversiteten av bakteriofager som finnes i startkulturer, i fermenteringsanlegg og i råmelk. En slik kunnskap vil være nyttig i arbeidet med å optimalisere bruk råmelk og blandede startkulturer, samt optimalisere betingelser i en fermenteringsprosess. Dette er viktig i arbeidet med å produsere helsemessig trygg mat av riktig kvalitet på en effektiv og miljøriktig måte.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet