Prosjektet skal bidra til å realisere FHL’s handlingsplaner for økt foredling og eksport av fersk norsk sjømat (hvitfisk, laks og reker), gjennom å
- Klarlegge hvilke emballasje- og distribusjonsløsninger som kan gjøre ferske sjømatprodukter konkurransed yktige på et europeisk marked og nordisk marked, som halvfabrikata eller ferdigpakkede konsumentprodukter.
- Klarlegge hvilke faktorer i forhold til emballering/distribusjon som må endres for at konkurransekraften til fersk sjømat skal styrkes
- Utvikle unike emballasje- og distribusjonsløsninger for ferske sjømatprodukter i samarbeid med aktuelle emballasjeleverandører, og teste disse i labskala og under realistiske betingelser i transport fra sjømatprodusent til kunde.
- Dokumentere egenskaper for emballasje- og distribusjonsløsningen i forhold til matsikkerhet, markedskrav, verdikjede-effektivitet, krav til holdbarhet og produktbeskyttelse, og til miljø- og ressurseffektivitet.
Prosjektet vil ta utgangspunkt i et utvalg realistiske alternativer f or
- Geografisk lokalisering av produksjon av fersk sjømat (Finnmark/Troms, Vesterålen, Nordvestlandet, Sørvestlandet, Sørøst-Norge)
- Geografisk lokalisering av marked for fersk sjømat (Sør-Europa, Sentral-Europa, Baltiske land, England, Norden, norsk innenlands marked)
- Produkter distribuert som halvfabrikat i større enheter for videre bearbeiding/pakking, og produkter distribuert ferdig pakket for konsumentmarkedet
- Ulike distribusjonsløsninger fra produsent til kunde (bil, fly, tog etc), med kjø lebil eller bruk av kjølemedium (is etc).
- Ulike emballasjeløsninger basert på isopor, fiber, plast etc.
Relevante kombinasjoner av løsninger for strategiske analyser og utvelgelse av løsninger for videre uttesting, analyser og dokumentasjon vil bli def inert i samarbeid med FHL og sjømatbedriftene.