Tilbake til søkeresultatene

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

NKJ 123 Ny viden til forebyggelse og kontrol af Listeria monocytogenes i produktionskæden for marine fødevarer

Tildelt: kr 1,5 mill.

I Typing av isolater L. monocytogenes - isolater fra pasienter, sjømat, og sjømatbedrifter ble tidligere karakterisert med MEE og REA og det ble vist at endel MEE/REA-typer av bakterien bare ble funnet fra pasienter (P), endel bare fra sjømat (S), mens noen var felles for begge kilder (P/S). For ytterligere å få avklart evt forskjeller mellom isolatene, vil alle felles isolater og en del av isolatene fra de andre kildene bli typet med PFGE , som er den gjeldende "gull-standard". II Utvalg av isolat er til videre undersøkelser. Ut fra resultatene under I kombinert med MEE/REA-resultatene, vil det bli gjort et utvalg av isolater til bruk i de andre undersøkelsene på hele prosjektet. III Screening av isolatene for virulensgener. For å undersøke f orskjeller i virulens hos isolatene fra de forskjellige kildene, vil de utvalgte stammene bli screenet for kjente virulensgener (inlA, inlB, hly, actA, plcB, aut, prfA) for L. monocytogenes. Dette vil gjøres ved bruk av PCR med kjente primere, og primere designet på prosjektet. Ekspresjon av genene vil bli undersøkt ved RT-PCR. Delmål 2) IV Etablere metodikk for påvisning av VBNC av L. monocytogenes. I første omgang vil man etablere en klassisk fargemetode, double staining (CTC-DAPI), men alternative metoder vil bli vurdert og evt etablert. V Undersøke evne til transformasjon til VBNC. Et utvalg av P, P/S, og S -isolater vil bli eksponert for forskjellige betingelser (for eksempel salt, sult, lav pH ) med tanke på å framkalle VBNC-form. Dette blir gjort for å undersøke om betingelser bakteriene blir utsatt for i sjøvann, produksjonsmiljø og magesekk kan påvirke dem til å gå inn i denne formen.

Budsjettformål:

MATPROG-Matprogrammet: Norsk mat fra sjø og land

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet