Matindustrien møter nye konkurransevilkår. Lokal råvaretilgang kan vanskelig sikre industriens overlevelse. Gjennom studien av den norske matindustriens fremtidige konkurranseevne skal bredden i norsk matindustri i fellesskap styrke kunnskapen om forutset ninger for å konkurrere i mer åpne markeder og dermed bidra til beslutninger og tilpasninger som kan legge grunnlag for varig konkurranseevne for norsk matindustri. Det skal legges spesiell vekt på å forstå utviklingen og transformasjon av industri som tr adisjonelt har vært avhengig av nasjonal råvaretilgang. Prosjektet skal arbeide på tvers av skillelinjer og identifisere fellesinteresser innen bredden av norsk matindustri; marin-, landbruksbasert, samvirkeeiet og annen virksomhet.
Prosjektet foregår i tre faser: (1) Utvikling av hypoteser basert på teori og empiri om næringsmiljøers konkurranseevne, (2) beskrivelse og sammenligning av matindustrimiljøer med sikte på å identifisere drivkreftene for konkurranseevne, samt (3) identifikasjon av mulige tilp asninger for å styrke næringens samlede konkurranseevne.
Dette brede samarbeidet innen matsektoren er etter vår vurdering unikt. Effektene av prosjektet skal sikres gjennom integrert samarbeid mellom forskning og representanter for bedrifter og næringsor ganisasjoner. Resultater skal drøftes og formidles underveis. Søkerne forventer at arbeidet skal muliggjøre videre arbeid med viktige effekter for virksomhetenes nettverk og arbeid med næringsstrategiske spørsmål.