Avliving av fisk vil i fremtiden være gjenstand for videre utvikling av gjennomføringsmetode. Regelverket er endret og endringene trer i kraft i nær fremtid. Det er variasjon i resultatene fra avlivingsprosessene på grunn av menneskelige og teknologiske s vakheter. Med økende krav til oppfyllelse av dyrevernhensyn i samfunnet generelt må fremgangsmåtene bedres. Stabilitet og forutsigbarhet i forhold til produktkvalitet må også forbedres for å sikre utviklingen av industrien.
Utfordringen ligger i å automa tisere en industri som i utgangspunktet er arbeidsintensiv, med et råstoff som har stor biologisk variasjon i et fuktig og korrosivt produksjonsmiljø. Håndtering og behandling (internlogistikk) av store volumer med lavt ressursbruk er viktig i videreutvik ling av lakseproduksjon som konkurransedyktig matvareproduksjon. Laks som råstoff og produkt er høyverdig vare med klart definerte kvalitetskrav som skal oppfylles i produksjonsprosesser.
Det er avgjørende ved behandling av levende dyr at de etiske hensy n til optimal dyrevelferd ivaretas. Dette omfatter også slakting/avliving av laks. Det må tilfredstilles de krav som myndigheter, markedsaktører og samfunnet generelt stiller til velferdsmessig behandling av fisk.
Innovasjon i foredlingsindustrien foregå r i vesentlig grad i samspillet mellom foredlingsbedrifter og utstyrsleverandører.
Avlivingslinje, aktivitetsområder og prosjektleveranse:
- Singulering og orientering av hel laks til bedøving
- Maskinsyn for deteksjon av bløggepunkt
- Manipulator for st yring av bløggeverktøy
- Verktøyutforming
- Styrt videreføring av fisk til utblødning
- Utvikling og evaluering av helhetlig prototyp
Under utvikling av løsninger for helheten eller for elementer innen systemet vil det bli benyttet systematisk PU-metodik k.
Bruk av maskinsyn og robotteknologi til avliving av fisk representerer betydelig nyhetsgrad.
Realisering av utviklede løsninger vil gi bedriftene betydelig styrket markedsposisjon.