Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Fôring av hybridpurker (LY) for bedre produksjon, reproduksjon og holdbarhet

Tildelt: kr 1,4 mill.

Prosjektnummer:

195107

Prosjektperiode:

2009 - 2013

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Formålet med moderne svineproduksjon er å produsere kjøtt av høy kvalitet til en noenlunde rimelig pris, og holdbarhet på purka er en viktig økonomisk faktor i dette regnestykket. Forbrukerne stiller stadig strengere krav til et kjøtt som smaker godt, er sunt, produsert under gode miljømessige betingelser og innenfor allmenne krav til god dyrevelferd. I Norge er gjennomsnittlig levealder for LY-purker ca 3 kull (2 år). Dårlig holdbarhet hos purker, uavhengig av årsak er en stor kostnadspost for svineprodu ksjonen. Stadig utskiftning av dyrematerialet fører til en nedgang i antall kull per årspurke, antall avvente per årspurke, og en økning i kostnader per avvent gris. I tillegg innebærer det en helsemessig risiko og stadig presentere nye dyr inn i en beset ning. Reproduksjonsproblemer står som en av hovedårsakene til utrangering blant purker både i Norge og utlandet. I 2007 var prosent første kull i Norge på 35,6 %, mens det optimale antageligvis burde være nærmere 25 %. Etter reproduksjonsproblemer er dårl ige bein og bevegelse hos purker den største årsaken til utrangering. Rask vekst og økt kroppsvekt før bedekning predisponerer muligens ungpurker og første og andrekullspurker for dårlige bein og bevegelse fordi skjellettet ikke har vokst i takt med kropp svekten og dette fører til en ekstra belastning på beina. Beinproblemer kan også være en underliggende årsak til at purker ikke viser tegn til brunst, da smerte og stress kan føre til reproduksjonsproblemer. Hovedutfordringene i dette prosjektet vil være å komme frem til optimale fôringsstrategier for norske purker i oppdrett, drektighet og dietida som skal sikre god reproduksjon og helse, og samtidig gi smågrisen et godt grunnlag for vekst.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd