Tilbake til søkeresultatene

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

Investigating social inequalities & determinants of weight development in youth: Applying longitudinal, environmental and experimental data

Tildelt: kr 5,7 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

196931

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2010 - 2015

Geografi:

Forskerprosjektet "Investigating social inequalities & determinants of weight development in youth: Applying longitudinal, environmental and experimental data." baserer seg på data fra den longitudinell studien «Voksen i år 2000», den Europeiske tverrsnittsstudien fra EU-prosjektet ENERGY og intervensjonsstudien «HEIA - mat og aktivitet for god helse». I perioden fra oktober 2013 til juni 2015 er det publisert 3 artikler på HEIA-prosjektet og 1 på ENERGY-prosjektet. HEIA - mat og aktivitet for god helse var en randomisert, kontrollert skolebasert intervensjon for å fremme sunn vektutvikling blant 11-13 åringer gjennom kosthold og fysisk aktivt. Studien ble gjennomført ved 12 intervensjons- og 25 kontrollskoler i Østlandsområdet i 2007-2009. Det var flere kontrollskoler enn intervensjonsskoler for å kunne følge den naturlige utviklingen av vekt og atferdene i kontrollgruppen i denne viktige livsfasen hvor barn får større frihet til å bestemme over spisevaner, fysisk aktivitet og skjermtid. Resultatene fra de to siste artiklene på effekt viste at det var ingen kjønnsforskjeller i effekten på frukt, grønnsaker eller sukkerrike drikker etter 20 måneder, men reduksjonen i saftinntak var større blant barn av foreldre med lav utdannelse. Videre ble det funnet at tiden foran TV i ukedagene økte mindre blant normalvektige enn overvektige barn, og barnas vektstatus hang sammen med foreldres rapporterte regulering av skjermtid. I en metodeartikkel om faktorer som henger sammen med 13-åringers nøyaktighet når de selv rapporterer vekt og høyde, ble det funnet at overvektige jenter og gutter underrapportere kroppsmasseindeks (KMI), sammenliknet med normalvektige, men også at undervektige jenter overrappporterte KMI. Jenter som slanket seg og gutter som tenkte at de veide for mye, underrapporterte KMI, mens hvor ofte de veide seg eller hva vekt hadde å si for hvordan de så på seg selv, hadde ikke noe å si for nøyaktigheten av selvrapportert KMI. Det var heller ikke forskjeller i kvaliteten på dataene avhengig av foreldrenes utdanningsnivå. I EU-prosjektet ENERGY ble det våren 2010 gjennomført en undersøkelse av ca 1000 10-12 åringer per land i 7 Europeiske land. Det ble gjort standardiserte målinger av barnas høyde og vekt, barna svarte på spørreskjema om kosthold og fysisk aktivtet og faktorer som kan påvirke disse atferdene, og rektorerne svarte på spørreskjema om skolemiljøet. Skolemiljøets sammenheng med inntak av brus med sukker ble undersøkt og det ble funnet at det at regler rundt mat og drikker på skolen ble diskutert med lærere, foreldre, elever og helsesøstre reduserte odds for å drikke mer enn et glass brus per dag, men dette var ikke lenger signifikant når analysene ble justert for foreldres utdanningsnivå.

The prevalence of overweight and obesity among children and adolescents is increasing worldwide. Obesity is an important cause of chronic diseases like cancer, coronary heart disease and diabetes type 2. There are also clear socio-economic differences in overweight and these diseases. Treatment of obesity in childhood is difficult, but lifestyle interventions are promising. There is agreement that the obesity epidemic is driven by large environmental changes over the past few decades influencing the popul ations dietary behaviors and physical (in-)activity. However, there is a lack of longitudinal data to investigate social inequalities in weight development, few school-based intervention studies have assessed differences in effect by socio-economic status or gender and there is a lack of knowledge on how home and school environment might interact to shape energy balance related behaviors (EBRB) and weight development. The primary objective of this research is to investigate the development of socioeconomi c inequalities in weight development and EBRB from adolescence into adulthood, and to investigate the potential role of schools in preventing social inequalities in weight development and EBRB.The project will use data from two ongoing longitudinal studie s; one analytical on health behavior (ages 13-30) and one school-based intervention study on weight development (ages 11-13). The latter includes measurements of home and school environmental factors. Within an ongoing EU-funded project, a questionnaire t o assess obesogeneity of school environments will be added to a cross-sectional survey on weight and weight determinants of 11-12 year olds in 7 countries. The development of the questionnaire and the analyses will be guided by state of the art conceptual models and statistical analyses. This approach will bring the research field forward and help postulate new hypothesis on the relationship between weight development, social inequalities and environmental factors.

Budsjettformål:

FRIMEDBIO-Fri prosj.st. med.,helse,biol

Finansieringskilder