Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst

Velferd, slakting, oksidasjon og kvalitet av kjøtt og fisk

Tildelt: kr 37 032

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

206175

Prosjektperiode:

2010 - 2010

Geografi:

Prosjekta SVANS og PUFA-protein jobbar med forbetring av slakteprossessen og kvaliteten av slaktet. For fisk er det meininga at CO2 skal fasast ut pga at denne behandlinga påførar dyra mykje stress under slakteprosessen og er rekna som ein meget dårleg me tode velferdsmessig. SVANS er eit forskarstyrt prosjekt som undersøker bruk av carbon monoksid som alternativ metode. Karbon monoksid har ei rekkje mogleg positive effekter ved bruk i slakting. Bl.a. vil den muligens kunne erstatte CO2 som sedativ for fis k før slakting. For dyr og fjørkre vil CO kunne forbetre avlivingsprosessen. I tillegg vil CO kunne ha gode kvalitetseigenskapar som t.d. å redusere harskning, noko som kan ha betydeleg verknad på holdbarheit. PUFA-protein er eit prosjekt som studerar he meproteiners betydning for kvalitet, og kva effekter ulike ligandar (inkludert CO) har. Prosjektet er i hovudsak retta mot effektene på marine oljer og harskning, noko som har stor betydning for produktkvalitet. Prosjektet skal identifisere variasjon i fo rekomst av smaksgivende stoffer som kan forklares på bakgrunn av forskjellig innhold av flerumettede fettsyrer, proteiner og mitokondrier. Det legges spesiell vekt på red-ox tilstanden til jern og hvordan denne påvirker smaksprofilen. Interaksjoner mellom ulike jernbindene proteiner mhpå smaksprofilsynes er også viktig. Det er særlig hvordan reaktiviteten til hemeproteiner kan endres med ulike ligander eller mangel på disse som produktet har felles. I samarbeid mellom SVANS og PUFA-protein så har vi inviterte forskarar innanfor og utanfor prosjekta, samt relevant industri og myndigheiter til eit felles møte og diskusjonsfora.

Budsjettformål:

HAVBRUKS-Havbruk - en næring i vekst