Tilbake til søkeresultatene

GASSMAKS-Økt verdiskaping fra naturgass

From natural gas to sustainable food; improved process technology for optimal value creation of natural gas.

Tildelt: kr 4,0 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

210416

Prosjektperiode:

2011 - 2015

Organisasjon:

Geografi:

Prosjektet har til hensikt å utvikle gassbasert fermentering som en norske teknologi for produksjon av proteiner og kjemikalier med utgangspunkt i naturgass. Det pågående prosjektet har til hensikt å videreutvikle prosessen slik at produksjonen bli mer si kker og effektiv. I den siste perioden har prosjektet sett på hvorledes verifisert hvoledes ulike naturgasskvaliteter påvirker effektiviteten til prosjektet. Resultatene viser at prosessen kan tilpasses relativt rike naturgasskvaliteter med høyt innhold av etan og propan, men dette påvirker produktiviteten til prosessen ettersom som det er de heterotrofebakteriene som volkser som følge av disse hydrokarbonene. CO2 er et relativt lite problem i prosessen ettersom prosessen i seg selv produserer CO2, og bidraget fra naturgassen er normalt liten. H2S derimot kan være et problematisk molekyl ettersom det i seg selv er giftig, samt at det danner tungtløselige salter med de fleste metaller. Resultater fra laboratoriet viser at prosessen tåler H2S nivåer som langt overgår spesifikasjonene tørrgass. Normal spesifikasjon av naturgass slik det eksporteres til kontinentet har spesifikasjoner som er godt innefor det som prosessen vil håndtere effektivt. Rikgass derimot kan være utenfor det ideelle området for produksjon av BioProtein. Konklusjonene fra dette arbedet er at en tørking av naturgass hvor en ekstraherer etan, propan etc er fordelaktiv for prosessen ettersom metankonsentrasjonen etter en slik prosess øker, mens andre urenheter som H2S og CO2 fjernes. Prosjektet har på siden av dette arbeidet også begynt å se på muligheten for produksjon av finkjemikalier som følge av genmodifisering av bakterien.

The main objective of this project is to maximize value creation from natural gas by conversion of natural gas into the value chain for production of human food. This will be achieved by optimizing the technology of manufacturing BioProtein, a gas-based, environmentally friendly and sustainable feed ingredient consisting of mainly the methanotrophic bacteria Methylococcus capsulatus. BioProtein is an EU-approved protein source with documented high quality as an alternative feed ingredient for demanding sp ecies like salmon and trout. It is however of great importance to further improve the knowledge of factors influencing production efficiency and cost. In this project the fermentation technology will be modified using continuous fermentation in small scal e fermenters in efforts to improve efficiency and reduce cost. It is expected that this innovative research will reduce production cost and open new market channels for BioProtein. The results will serve as the foundation for establishing commercial produ ction of BioProtein, thus strengthening the Norwegian gas industry as well as users along the value chain towards sustainable food production.

Budsjettformål:

GASSMAKS-Økt verdiskaping fra naturgass