Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

Seafarm Pulse Guard: Beskyttelse av laks i oppdrett mot lakselus. Oppskalering fra småskala feltforsøk til fullskala produksjonsanlegg.

Tildelt: kr 2,0 mill.

Prosjektnummer:

217519

Prosjektperiode:

2012 - 2016

Organisasjon:

Geografi:

Det er utviklet mange metoder og teknologier for bekjempelse av lakselus på oppdrettsfisk, og det arbeides stadig med utvikling av nye. Vi deler metodene inn i forebyggende primærtiltak, reaktive sekundærtiltak (ikke-medikamentellemetoder) og reaktive tertiærtiltak (medikamentelle metoder). Det foreligger få forebyggende teknologier og hovedvekten av utviklingen har vært fokusert mot behandling av parasitter, ikke forebygging. Effekten av dette er at parasittene gradvis tilpasser seg medikamenter og metoder. Potensielt kan næringen i nær fremtid stå uten effektive behandlingsmidler og metoder. På grunn av resistensutvikling er det svært viktig at næringen utvikler bærekraftige forebyggende og ikke-medikamentelle primære teknologier/metoder som ivaretar hensynet til miljø og dyrevelferd. I tillegg til kostnader utgjør lakselus problematikken en vel så stor etisk utfordring. Behandlinger både stresser fisken og er potensielt dødelig, samtidig som de en resistensdrivende for parasitter som lakselus. Avlusing har også vist seg mer utfordrende enn det en hadde sett for seg. SFD AS har utviklet en forebyggende teknologi med bruk av strøm som hindrer lakselus i å feste seg på laks i oppdrettsmerder. Teknologien er patentert og har fått navnet Seafarm Pulse Guard. Seafarm Pulse Guard er i prinsippet et strømnett som inaktiverer de stadiene av lakselus som er i sjøen (nauplius og kopepoditt) og hindrer den i å feste seg på laksen. I storskala forsøk har teknologien vist seg effektiv med inntil 75% redusert påslag av kopepoditt stadier, 40% chalimus1 og 36% reduksjon for chalimus2 mens det ikke ser signifikant nedgang i de større stadiene frem til nå, dette kan imidlertid skyldes at systemet ikke har vært operativt i en lang nok periode ved anlegget. Elektroder, styring, monteringsrutiner og overvåking av systemet er vesentlig forbedret i prosjektet. Flere større valideringsinitiativ er planlagt for høsten 2016 og væren 2017 basert på de lovende resultatene som har kommet frem til nå. Et større prosjekt er innvilget fra FHF hvor systemet evalueres ved flere lokasjoner i et bærekraftsperspektiv. SFD AS har fått innvilget et større EU prosjekt Horizon 2020 Dedicated SME Instrument 2016-2017 programme of the European Commission.

Lakselus er en av de største utfordringene for norsk oppdrettsnæring og for vill laksefisk. Årlige tap i Norge anslås til å være i størrelsesorden 1000 MNOK. I tillegg kommer tap av villfisk og økologiske konsekvenser som er vanskelige å tallfeste. Det er stort fokus, både nasjonalt og internasjonalt, på utvikling av bekjempelsesstrategier mot lakselus. Prosjektet har som hovedmål å optimalisere, oppskalere til fullskala, og studere biologiske effekter ved bruk av den norskutviklede teknologien Seafarm P ulse Guard (SPG). SPG er et bekjempelsesmiddel mot lakselusinfisering i oppdrettsanlegg. SPG er et patentert system hvor strømpulser danner et elektrisk felt i sjøen i umiddelbar nærhet og rundt oppdrettsanleggene for å hindre at lakselus kommer inn i mer dene og infiserer laksen. Preliminære forsøk utført av SFD indikerer at lakselus inaktiveres ved spesifikke pulstyper. Videre, forprosjekt resultater viser umiddelbart at elektriske pulser har store effekter på lakselus sin evne til å infisere laks. Forel øpige resultater fra småskale feltforsøk indikerer at fiskehelse ikke er negativt påvirket av strømgjerdene. Der var også stor reduksjon i infiseringsnivå av lakselus på fisk i puls merdene etter 14 dager. Å gjennomføre det søkte prosjektet med forsøk i s torskala over en hel produksjonssyklus vil være svært viktig for å kvalifisere SPG systemet for kommersiell bruk i fullskala oppdrettsanlegg. Fiskens helsestatus og vekst vil være essensiell fra en oppdretter og konsument sitt ståsted, og således en av nø klene for kommersialisering. Videre, vil optimalisering av strømbruk og effektivitet kostnadsoptimalisere systemet før det kommer i produksjonsfasen.

Budsjettformål:

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning