Tilbake til søkeresultatene

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Produksjon av høykvalitets lakseprodukter

Tildelt: kr 3,6 mill.

Prosjektnummer:

219181

Prosjektperiode:

2012 - 2015

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Siden forrige rapportering har det vært gjennomført 1 holdbarhetsstudie og en transporttest med ulike alternativer av D-pakk som oppfølging av tidligere gjennomført forsøk. Forsøkene har inkludert ulike produkter, typer emballasje (F-pakk og D-Pakk), pakkemetoder og bruk av aktiv emballering Det ble i første del av 2015 gjennomført et holdbarhetsstudiet for «singel-filet». Dette forsøket inkluderte ulike pakkemetoder for F-pakk; samt ulike D-pakk-løsninger. Analyser som ble gjennomført var evaluering av pakningsutseende, mikrobiologiske kvalitet og tekstur. CO2-emitter ikke hadde noen tydelig effekt på hverken væsketap eller tekstur, men fører til at mikrobiologisk kvalitet bevares bedre. Forsøket viste at lagring i EPS-kasser+ våt-is fører til lavere temperatur sammenlignet med massivpapp+ tørris og dermed bedre mikrobiologisk kvalitet. Et fjerde holdbarhetsstudie er gjennomført. Dette er en oppfølging og gjentak av forsøket med l «singel-filet». og inkluderte ulike pakkemetoder for F-pakk og D-pakk. Som tidligere ble det gjennomført analyser av tekstur, væsketap og mikrobiologisk kvalitet i tillegg til sensorisk analyse. Dette forsøket ga noen avvikende resultater forhold til mikrobiologisk kvalitet. Resultatene for væsketap fra forsøket samsvarte med første holdbarhetsstudiet av «singel-filet». med noe høyere væsketap i pakninger med CO2-emitter samt noe større økning i væsketap over tid i laks pakket med CO2-emitter. Teksturen var ikke i noen særlig grad påvirket av pakkemetode-samt relativt lite endret i løpet av lagringstiden. Høyt innhold av totalantall bakterier (TVC) ble nådd etter ca. 13 dager med vakuumpakket laks i kartong- mens tilsvarende høyt innhold ble måt letter 20 dager for laks pakket med CO2-emitter i EPS kasser. Det ble videre gjennomført sensorisk analyse av produktene etter 16 dagers lagring. Dette inkluderte vurdering av 8 lukt-egenskaper og 11 egenskaper for smak. Det var signifikante forskjeller mellom pakkemetode for noen av egenskapene. Når det gjelder lukt kom laks pakket med CO2 emitter i EPS som kom best ut; med høyest score av positive egenskaper som sjølukt og syrlig lykt og lavere intensitet av negativ egenskap som fermentert lukt. Det var mindre forskjeller i smak mellom pakkemetodene, men også her ble laks pakket med CO2 emitter i EPS vurdert som bedre for noen egenskaper. Både temperatur og CO2 har innvirkning på kvalitet og holdbarhet. Det er gjennomført reelle pakke-, lagring- og transportforsøk med nye emballeringsløsninger i produksjon og transport. Dette har inkluder Laksefilet i Storbatch pakninger (F-pakk) som har blitt pakket i ulike D-pakk-løsninger. Dette var et oppfølgingsforsøk av tidligere gjennomført transport forøk og inkluderte en ny og endret variant av massiv papp, samt tradisjonell EPS-kasse. I denne testen ble det ikke benyttet tørris i pappkassene. Forsøket viset at produktene i alle D-pakk variantene holdt temperatur under 4C og lavest i EPS. Temperaturen varierte noe i fiberkassene, med høyest temperatur i midten av pallen. De nye løsningene av massiv papp viste forbedret styrke og stabilitet da kun små avvik ble observert. Håndtering av kassene etter bruk (gjenbruk/resirkulering) anses også som å kunne bli ivaretatt. Totalt sett vurderes det slik at kasser av massiv papp kan være et alternativ men krever meget god kontroll av kjølekjeden.

Prosjektets overordnet ide er å benytte ny emballeringsteknologi og nye analyser for å oppnå bedre utnyttelse av råstoff ved å sikre forutsigbar og optimal produktkvalitet og forlenget holdbarhet av pre-rigor filetert laks, for å oppnå økt markedsandel sa mmenlignet med sløyd laks. Prosjektet skal bidra til økt kunnskap basert på ny teknologi og analysemuligheter slik at de kan utnytte sine fortrinn til å levere høykvalitets produkter med forlenget holdbarhet. Prosjektet skal gi dokumentasjon på pre-rig or filetert laks med tilpasset emballeringsteknologi og detektering av holdbarhetsbegrensende bakterier for optimalisering av kvalitet og forlengelse av holdbarhet, som vil bidra til økt salg og utvidede markedsmuligheter for SalMar,. Utnyttelse av ny emb alleringsteknologi kombinert med dagens løsninger for implementering i SalMars industrianlegg InnovaMar vil være sentralt, samt å tilpasse dette i en distribusjonskjede frem til kunde. Innledningsvis til det være behov for å undersøke råvare for å studer e bakterieflora og definere bakterier som er begrensende for holdbarheten. Videre må det gjøres en studie for å identifiseres hvilke av de påviste bakteriene som er reelle «problembakterier» og som kan begrense produktets kvalitet og holdbarhet. For å ha stabil produksjon og kontroll på produktkvalitet vil det være behov for en gjennomgang av produksjon, i forhold til flaskehalser og kritiske punkter for kontaminering av «problembakterier». Valg av emballeringsmetode er avhengig av flere faktorer. Vi øns ker å studere sammenheng mellom emballeringsmetoder, som ulike gassblandinger, CO2-emittere, og emballasjematerialer for valg av type og barriere-egenskaper), pakkemetoder, gassblandinger), lagringsbetingelser og vekst av «problembakterier», produktkvalit et og holdbarhet for ulike forbrukerpakninger og transportforpakninger. Videre vil arbeidet innebære studier for holdbarhetsbestemmelse og verifisering av konsept for 3-5 lakseprodukter.

Budsjettformål:

MVP-Marint verdiskapingsprogram

Finansieringskilder