Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

A novel approach to reduce the ANFs and increase the nutritional value of Soybean meal in Atlantic salmon (Salmo salar) diets

Tildelt: kr 1,8 mill.

Prosjektnummer:

220203

Prosjektperiode:

2012 - 2018

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Tilsetning av enzymer er vanlig i fôr til en-mage dyr og brukes i standard fôr til fjærfe og gris. Enzymtilsetning i disse diettene har vist økt næringsopptak og ytelse. Enzym tilsetting i fôr til laks har ikke blitt testet i samme grad som til andre husdyr og blir derfor ikke brukt i for til laks. Endringer i råvare sammensetningen til laks de siste 20 årene har medført at en stor andel av fôr er plantebasert. De plante råvarene som blir brukt har noen anti næringsstoffer som reduserer næringsopptaket og kan ha negativ effekt på dyre helsen. Bruk av enzymer kan være en tilnærming til å redusere den negative effekten anti næringsstoffene har og øke fiskens ytelse. Formålet med studiet var å teste om enzymer produsert av en sopp som kalles Aspergillus niger ved ?solid state fermentation? kan redusere anti næringstoffene og forbedre næringsopptaket av en soyaråvare fôret til Atlantisk laks. Ulike enzymapplikasjonsmedoter ble testet a) pre-prosessering av soya mel med enzymer under betingelser som kan brukes direkte i en ekstruderingslinje for produksjon av fôr b) tilsetning av enzymer før ekstrudering og c) tilsetning av enzymene til fôret etter ekstrudering under vakuum coating. Pre-prosesseringstudiet viste at enzymene kan frigjøre fosfor som er lagret i soya mel og gjøre de tilgjengelige for en-mage dyr. Enzymene viste også å kunne endre den kjemiske strukturen til soya saponiner som har vist seg å forårsake tarm betennelse hos laks. Dette studie viste også at den fysiske hardheten til fôret har en betydning på fôr-inntak og tilvekst hos atlantisk laks.. Disse resultatene understreker hvor viktig det er å analysere den fysiske kvaliteten på fôret i fremtidige tilvekst- og fordøyelses forsøk av forskjellige fôr.

The continued rapid expansion in aquaculture production and the limited availability of fishmeal has changed the feed formulation for Atlantic salmon dramatically over the last five years. Soybean protein is one of the most promising plant protein sources as fishmeal substitute because of high protein content and relatively well balanced amino acid profile. Soy bean meal (SBM) and soy protein concentrate (SPC) contains a wide variety of ANFs. Throughout this PhD-thesis, experiments will be carried ou t too investigated in which manner a specific exogenous enzyme complex especially designed for SBM and a commercial enzyme complex "Synergen" can hydrolyze different components in SBM and SPC, and increase the nutritional value of the ingredients when fed to Atlantic salmon. A specific enzyme complex able to hydrolyze ANFs and increase the nutritional value of SBM and SPC will be produced by solid state fermentation in collaboration with one of the world?s leading biotechnology companies (Alltech, USA). The ingredients will be pre-hydrolyzed under controlled incubation and the processing parameters for hydrolyzation of ANFs in the ingredients will be optimized. Fish feed with either pre-hydrolyzed ingredients or untreated ingredients where the enzyme complex is added during extrusion on a pilot extruder at the Nofima Feed Technology Center will be produced. Potential effect on the extrusion process and change in pellet quality will be investigated. The effect of different processing condition of SBM and SPC on digestibility of crude protein, AA, carbohydrates, lipids and minerals will be investigated by using mink. The most promising treatments will also be evaluated in a feeding trial on Atlantic salmon. Growth performance, nutrient digestibility, carcass composition, deposition of minerals and histology will be investigated. This project is a collaboration between Produs Aqua AS, Alltech, Nofima and UiB.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd