Tilbake til søkeresultatene

ISPSAM-ISP - Samfunnsvitenskap

Norwegian Researcher School in Geography

Tildelt: kr 4,2 mill.

Den norske forskerskolen i geografi (2013-2018) har vært drevet som et institusjonelt samarbeid mellom Institutt for geografi (Universitetet i Bergen), Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (Universitetet i Oslo) og Institutt for geografi (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim). Forskolen har vær koordinert og administrert ved NTNU. Forskerskolens mål har vært å fornye og forbedre kurstilbudet for doktorandene; øke rekrutteringen av doktorander; økt kvalitetskontroll på forskerutdanningen; internasjonalisering; bedre informasjonsflyt; og forsterke identiteten til og samarbeidet innenfor disiplinen. Målene har primært blitt møtt gjennom de 21 forskerkursene som har blitt avholdt. Kursene har rekruttert bredt, og i mange tilfeller vært overbooket. Av kursene som har vært arrangert har to vært nordiske kurs. Dette reflekterer forskolens arbeid med oppskalering til et nordisk samarbeid. Geografi er en liten disiplin i Norge, og for å sikre rekruttering til kurs, samt et mer systematisk samarbeid, har denne oppskaleringen vært en svært fruktbar manøver. Finansiering av forskerskolen i geografi har vært et svært viktig tiltak for systematisk å øke oppmerksomheten rundt og aktivitetene knyttet til forskerutdanningen. Dette gjelder ikke bare for kandidatene, men også for de vitenskapelig ansatte ved de respektive institusjonene. Det har vært svært givende å arrangere kurs, og kursene er blitt godt mottatt blant kandidatene. Med bortfall av finansiering blir det tydelig at aktiviteter faller bort pga. mangel på økonomiske ressurser. I det videre arbeidet med PhD-utdanningen i geografi, blir det viktig å arbeide for å finne finansieringsmodeller for fortsatt kurstilbud, samt samarbeidsformer både nasjonalt og internasjonalt som kan videreføre arbeidet som er lagt ned under perioden for finansiering av forskerskolen.

Den norske forskerskolen i geografi (2013-2018) har bidratt til å fornye og forbedre forskerutdanningen i disiplinen gjennom systematisk satsing på et bredt og forutsigbart kurstilbud. Det er arbeidet bevisst med kvalitetsheving i utdanningen, en internasjonal profil, og halvveis i prosjektperioden, en oppskalering til et nordisk nivå. Forskerskolen har bidratt til økt samarbeid mellom institusjonene, ikke minst fordi kandidatene har deltatt på kurs på tvers av institusjonell tilknytning. En oppskalering til nordisk nivå har utvidet rekrutteringsbasen for kursvirksomheten, samtidig som det har bidratt til å skape nye nettverk og forsterket allerede eksisterende nettverk. En sentral utfordring som kommer ut av forskerskolen er å finne former for videre nasjonalt og internasjonalt samarbeid (bl.a. mht. finansiering av kurs), når den eksterne finansieringen har tatt slutt.

The Norwegian Researcher School in Geography will be run by a network of the Norwegian University of Science and Technology, the University of Bergen and the University of Oslos. The Researcher School will provide a unified framework for developing and re newing geography in Norway by facilitating an integrated and comprehensive PhD education of high international standard. The Norwegian Researcher School in Geography will be composed of three permanent courses where methodological and core theoretical iss ues are targeted, with an aim to ensure continued development and renewal of Norwegian geography. It will further provide a context as well as a website gateway where one-off courses related to thematic initiatives and cross-cutting activities can be prom oted to attract national and international interest. The Researcher School will also help internationalisation by involving international capacities in the PhD courses, promoting joint courses with other Nordic countries, attracting international students and by providing a website gateway where international networks can be made available for PhD candidates planning to spend time abroad.

Budsjettformål:

ISPSAM-ISP - Samfunnsvitenskap

Finansieringskilder