Tilbake til søkeresultatene

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Bekjempelse av virus i mat

Alternativ tittel: Control of Virus in food

Tildelt: kr 49 999

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

244464

Prosjektperiode:

2015 - 2019

Geografi:

Samarbeidsland:

Tarmvirus som kan forurense bær kan være en årsak til sykdom hos mennesker. De aller fleste, kjente sykdomstilfellene skyldes norovirus og hepatitt A virus. Hovedmålet med prosjektet har vært å øke kunnskapen om smitteveier og muligheter for kontroll av virus ved håndtering og produksjon av bær samt å studere muligheter for inaktivering av virus som allerede er kommet på bær. Det har vært gjennomført besøk med prøvetaking hos produsenter i Norge, Serbia, Spania og Marokko. Resultatene tyder på at urene hender utgjør den største risikoen for forurensning av bær. Vi anbefaler derfor tiltak som lønn ved sykdom, slik at plukkere ikke går på jobb i denne perioden, økt fokus på håndvask og berøringsfrie armaturer/dører på toalettene. Når det gjelder inaktivering av virus på bær, er det undersøkt effekt av UV behandling, ozongass, høytrykk og varme. Metodene kan ha god effekt mot virus, men effekten avhenger av type bær, og man vil også være avhengig av forbrukeraksept før slike metoder kan tas i bruk. I prosjektet har vi også optimalisert metoden for deteksjon av virus slik at den er blitt enklere og mer sensitiv.

Virus står for over 50 % av matbårne sykdomstilfeller og de siste årene har det vært flere utbrudd av sykdom på grunn av noro- og hepatitt A virus på frosne bringebær og jordbær i Norden. Samtidig har forbruket av bær og bærprodukter økt sterkt i Norge og konsumet pr. innbygger pr. år har økt fra 1,82 kg i 2007 til 3,81 kg i 2012. Både norsk produksjon og import er i sterk vekst. Manglende kunnskap om virus på bær, spesielt for importerte bær, truer veksten i bransjen og man er derfor avhengig av ny kunnskap for å kunne dokumentere trygge bærprodukter. De involverte næringspartnerne har ikke ressurser til å ta tak i dette enkeltvis og det skal arbeides bredt med bransjen med fokus på felles utfordringer og forskningsbehov som kan lede frem til tiltak og metoder som kartlegger og reduserer risiko for virus på bær. Kunnskapsformidling til alle ledd i produksjonskjeden skal ha høy prioritet og det skal utvikles en praktisk og risikobasert veileder for produksjon av trygge bær. I prosjektet skal det fremskaffes kunnskap om risiko for kontaminering og muligheten for inaktivering av virus på 3 forskjellige hovedområder:1.Kunnskap på produsentnivå om hvordan variasjon i for eksempel kvalitet på vanningsvann, vanningsmetode, toalettfasiliteter, håndvaskfasiliteter, hanskebruk og smittepotensiale for hepatitt A fra ansatte påvirker risiko for virussmitte, skal bidra til at man kan tilpasse rutiner for å få tryggest mulig produksjon av bær. Et ledd i dette er å finne fekale mikrober som bedre kan indikere forekomst av humanpatogene virus enn dagens indikatorbakterier.2.Innføring av ny metodikk som inaktiverer virus (ozon) skal ytterligere redusere risikoen, sammenlignet med dagens rutiner der det kan antas at virus som påføres bær, stort sett vil overleve frem til forbruker.3. Bruk av nye prosesseringsmetoder (varme og høyt trykk) skal gi sikker inaktivering og skal danne grunnlag for økt vekst i bruk av nye sunne og gode bærprodukter med ulik prosesseringsgrad.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Finansieringskilder