Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Robotvasking av fiskeforedlingsfabrikker

Alternativ tittel: Robotic cleaning of fish processing plants

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektnummer:

257070

Prosjektperiode:

2016 - 2019

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

Vasking av lakseslakterier er en omfattende jobb i et krevende miljø. Det må utføres daglig for å unngå bakterievekst. Det utføres manuelt og arbeidere går rundt og vasker i et miljø preget av fuktighet, lukt og det er fysisk krevende. En del av utstyret i fiskeforedelingsfabrikker er også vanskelig å vaske på grunn av design. En har nå tro på at en robotisert løsning vil kunne ta noe av vaskingen og avlaste vaskerne fra de mest problematiske jobbene. En vil i et BIA-prosjekt tilknyttet dette I-PHD-prosjektet jobbe for å finne en slik robotisert og automatisert løsning, og en vil i tillegg se om det er mulig å definere design-guidelines som kan lette vaskearbeidet. I-PHD-prosjektet vil fokusere på den teknologiske løsningen for hvordan en skal effektivt programmere robot/roboter for vasking, og strømlinjeforme denne programmeringsprosessen gjennom å se på krysningspunkt mellom 3d-design, 3d-scanning og 3d-robotsimulering og da spesielt anvendelsen av disse. En har gjennom 3D-scanning og robotsimulering funnet ut at det er mulig å installere et modularisert robotvaskesystem i eksisterende anlegg.

Prosjektet har oppnådd utdanning av 1 industriell PhD. Denne kandidaten vil jobbe videre i Optimars FoU-avdeling. Det ble også bygget en industriell prototype som beviste at det ved hjelp av avanserte teknologiske hjelpemiddel kan bli installert i eksisterende fiskefabrikker. Denne ble testet og målt opp mot manuell vasking, og roboten oppnådde like gode vaskeresultat som en manuell vasker med 15 års erfaring i å vaske fiskefabrikker.

Prosjektets hovedmålsetting er å utvikle robotisert vasking av fiskeforedlingsmaskiner og fiskeslakterier. Dagens vaskeprosess utføres manuelt med utstrakt bruk av kjemikalier. Arbeidet er fysisk krevende. Robotteknologi er ikke blitt brukt i vasking av fiskeforedlingsmaskiner og fiskeslakterier. Det er nødvendig å forske frem tekniske robotløsninger som: 1) kan operere i det klimaet/miljøet som er i lakseslakterier 2) utfører operasjoner som erstatter menneskelig arbeid/ gjør en bedre jobb. I dette ligger også eventuelle forsøk med kunstig syn/målinger av renhet på utstyr (utfordrende). Videre 3) utvikle fiskeforedlingsmaskiner slik at de "samspiller med roboter" 4) ivareta sikkerhetsmessige aspekter 5) ved hjelp av simulator utvikle tekniske løsninger for et komplett lakseslakteri 6) utvikle teknologikonsepter som er forberedt for industrialisering Prosjektet har et betydelig innovasjonspotensial. En smart robotløsning vil medføre vesentlig lavere kostnader for lakseslakteriene, og dokumenterbare vaskeprosesser som holder høy kvalitet. For en fabrikk som ME Birknes vil en robotisert løsning (eks vis 50% robotvask) kunne redusere direkte lønn med ca 3 millioner kr pr år. Potensialet for lønnsbesparelser for lakseslakterier i Norge anslås til mer enn 66 millioner koner pr år. Robotvasking vil redusere bruk av kjemikalier. Robotteknologien kan trolig også brukes på pelagisk fisk og dyreslakterier. Konkurranseevnen til den norske fiskeforedlingsindustrien vil styrke seg signifikant. Sjømat er særdeles viktig for å kunne klare den globale befolkningsveksten en ser frem mot 2050. Prosjektet har mange deltakere, forskningen omfatter også etablering av et pilotanlegg og uttesting av dette, og en tenker industrialisering hele veien. Seaside sin forretningsmodell er utmerket for kommersialisering av teknologi. En får et sterkt moment bak prosjektet, kunnskapen en bygger kan komme mange til gode.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd