Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Reduksjon av fosfor i gjødsel fra enmaga dyr gjennom tilpasning av fôret

Alternativ tittel: Reduction of phosphorus i feces from singel-stomaced animals by adding phytase.

Tildelt: kr 1,6 mill.

Prosjektleder:

Prosjektnummer:

259849

Prosjektperiode:

2016 - 2020

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Utslipp av fosfor fra husdyrgjødsel kan føre til høyt innhold av fosfor i vassdrag og forårsake uønsket vekst av alger. For å motvirke dette, er det reguleringer på hvor mange husdyr man kan ha per dekar tilgjengelig spredeareal for gjødsel. Innstramming i disse reguleringene kan føre til en begrensning i husdyrholdet, spesielt for husdyrtette områder slik som Rogaland. Målet for dette prosjektet var å bidra med kunnskap som kan legge grunnlag for at utslippet av fosfor i gjødsel fra enmaga dyr kan reduseres. Enzymet fytase tilsettes rutinemessig i fôret til fjørfe og svin. Fytase frigjør fosfor fra råvarer som korn og belgvekster, og bidrar til at en større andel av fosfor i fôret fordøyd og dermed mindre fosfor blir skilt ut i gjødsla. Men det er fortsatt en del av dette fosforet som ikke blir utnyttet, og i dette prosjektet ble det tilsatt syre i fôret og gjort endringer i fôringsmåte for å øke effektiviteten til fytase. Resultatene indikerer at manipulasjoner av pH i fôret øker løseligheten av molekylet som binder fosfor i fôrråvarer hos gris. Hos slaktekyllinger ga syretilsetning i fôret sammen med en økt oppholdstid i fremre del av fordøyelsessystemet som en følge av måltidsfôring en økt effektivitet av fytase. Dermed tyder dette på at utnyttelse av fosfor fra organiske kilder kan ha potensiale til å økes med disse manipulasjonene. Disse resultatene forbedrer forståelsen av hvordan fosfor fra organiske kilder kan utnyttes bedre, og kan brukes til å redusere fosformengden i gjødsel fra enmaga dyr.

I områder med mye husdyr innen begrensa areal, som i Rogaland, kan utslipp av fosfor gjennom husdyrgjødsel føre til høgt innhold av fosfor i vassdragene og forårsake uønsket vekst av alger. For å motvirke dette, kan det bli aktuelt å begrense husdyrholdet gjennom innskrenkninger i gjødselvareforskriften. Resultatene fra dette prosjektet kan brukes både i det faglige arbeidet for å redusere fosfor i gjødsla. Også kan disse resultatene brukes i det politiske arbeidet frem mot en revidering av gjødselvareforskriften.

I dag tilsettes enzymet fytase, som spalter fytinsyre og frigjør fosfor, rutinemessig i fôret til fjørfe og svin. Imidlertid vet vi lite om hvilke forhold som påvirker utnyttelsen av fytase, og om hvordan slike enzymer kan utnyttes mer effektivt for å redusere utslippet av fosfor. Målet med dette prosjektet er å bidra med kunnskap om hvordan utslippet av fosfor i gjødsel fra enmaga dyr kan reduseres, slik at eventuelle tiltak for å begrense avrenninga av fosfor kan gjennomføres uten at det blir nødvendig å redusere husdyrproduksjonen i Rogaland vesentlig. Det er stor variasjon i effekten av ulike typer og mengder fytase, og kunnskapen om hva som fremmer eller hemmer effekten av fytase er begrenset. Det er imidlertid klare indikasjoner på at det er et potensial for økning i effektiviteten. Teoretisk ser det ut til at nedbrytingen nesten kan fordobles i forhold til dagens praksis. Oppholdstid og pH i de delene av fordøyelseskanalen der fytasen er aktiv, er avgjørende for effekten av enzymet. Spesielt hos fjørfe er det demonstrert at en potensiell metode for å øke effektiviteten av fytase vil være å øke oppholdstida og å optimalisere pH i visse deler av fordøyelseskanalen. Et alternativ er å øke tida fôret oppholder seg i kroa. Det som skjer i kråsen kan også være av stor betydning for effekten av enzymer. Både oppholdstid og pH i ulike deler av fordøyelseskanalen kan manipuleres, for eksempel ved å endre på strukturen på fôret. Et delmål i prosjektet er å kvalifisere en kandidat for dr.scient-graden, gjennom å utarbeide en avhandling som bygger på litteraturstudier av relevant forskning, kombinert med egne forsøk som kan belyse optimal bruk av fytase som middel for å redusere utslippet av fosfor i gjødsel fra enmaga dyr. Forsøk vil bli gjennomført med slaktekylling og med slaktegris. Kandidaten vil være ansatt i felleskjøpet Rogaland Agder, og være PhD-student ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet. Prosjektet er delfinansiert av Norges Forskningsråd.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd