Tilbake til søkeresultatene

FORNY20-FORNY2020

Første hurtigmetode for presis deteksjon av Listeria Monocytogenes

Alternativ tittel: Rapid analysis of Listeria Monocytogenes, high precision (High specificity) and sensitive quantification

Tildelt: kr 4,5 mill.

Siden 2008 har man i Europa sett en økning av mennesker som blir syke av Listeria. Gitt listerioses høye dødsrate, er dette alvorlig. Listeria er en bakterie som er vanskelig å unngå helt i mat, men risikoen for sykdom kan kontrolleres om antallet holdes nede. Lovverket har satt en grense på 100 Listeriabakterier per gram i spiseferdig mat. Forbrukerdrevet innovasjon og nye konsepter med mat på farten, basert på friske, rene råvarer, innbyr til smakfulle måltider og sunne, næringsrike matvarer. Men særlig kjølt mat er risikoprodukter for Listeria, slik som fersk fisk, sushi, kjøtt- og fjærkrepålegg, salater, frukt, myke oster mm. Næringsmiddelprodusenter og tilbydere bruker svært mye ressurser på mattrygghet. Det er estimert at europeisk matindustri bruker 450 mrd årlig på analyser og kontroll for å sikre trygg mat. Det tas Listeria-analyser jevnlig både av matvarer, prøver fra produksjonsmiljø og prosessutstyr. SensiList skal være et enkelt system for analyse og kontroll av Listeria. Analysen er unik fordi den har svært høy spesifisitet for Monocytogenes og er 200 ganger mer sensitiv enn internasjonal referansemetode for kvantifisering. Den er enkel å utføre og prøvesvar kommer raskt. Vi har designet og videreutviklet et SensiList i tett dialog med våre prosjekt-partnere. Metoden bygger på unik, patentert, teknologi.

SensiList forventes å gi verdi både for firmaet som skal selge testen og for brukerne av den. Metoden har potensiale til å redusere matsvinn og til enklere innføring av et risikobasert lovverk for spiseferdig mat. Dagens standardmetoder er ikke sensitive nok. Råvarer som inneholder Listeria i så lave mengder at det ikke er noen sykdomsrisiko kastes, og noen ønsker å gå tilbake til nulltoleranse for Listeria. SensiList kan løse begge disse utfordringene. SensiList er valgt ut til testing i en ny prosjektsøknad ifm EUs Green Deal satsing. Det vil kunne gi SensiList økt utbredelse. SensiList ble presentert for statsminister Erna Solberg i 2018, sa etterpå: «Jeg tenker det er kjempeviktig. Vi gjør en jobb på å redusere matsvinn i Norge og vi har kommet ganske langt sammen med bransjen om systemer i forvaltningen på veien. Men vi trenger mer teknologi også for å få mer varighet på det. Det er et ønske fra oss alle, for vi har ikke mer råvarer enn at vi trenger å bruke dem fornuftig.»

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FORNY20-FORNY2020