Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Karakterisering av næringsverdi av gjær produsert på norsk trevirke til gris og fjørfe

Alternativ tittel: Yeast produced on norwegian woods as a feed ingredient for monogastric animals

Tildelt: kr 1,6 mill.

Tilgangen på fôrproteinråvarer av høy kvalitet og produsert på en bærekraftig og klimavennlig måte er begrenset i Norge, og husdyrproduksjonen er i dag svært avhengig av importerte proteinråvarer. Prosjektets mål har vært å karakterisere og evaluere gjær Cyberlindera jadinii dyrket på lokale lignocellulosiske sukkerarter, som proteinråvare i fôr til smågris og slaktekylling. Resultatene indikerer at C. jadinii kan erstatte opptil 40% av proteinet i smågrisfôr og 10% av proteinet i slaktekyllingfôr uten negative effekter på fôropptak, produksjonsresultater, nitrogen- og energiforbruk, fordøyelse og absorpsjon samt tarmhelse. Det vil si prosjektet har avdekt anvendelsesmulighetene for det aktuelle gjærproduktet i fôr til gris og fjørfe med hensyn til innblandingsnivå for optimal utnyttelse med hensyn til ernæring og helse. Dermed har en klarlagt at det aktuelle gjærproduktet kan være en alternativ proteinråvare som kan redusere behovet for import og øke vår sjølforsyningsgrad. Dette vil i neste omgang også bidra å øke norsk husdyrproduksjon sitt omdømme og anseelse i det norske samfunnet.

Prosjektets mål har vært å karakterisere og evaluere gjær (Cyberlindera jadinii) dyrket på lokale lignocellulosiske sukkerarter, som proteinråvare i fôr til smågris og slaktekylling. DE oppnådde resultatene indikerer at C. jadinii kan erstatte opptil 40% av proteinet i smågrisfôr og 10% av proteinet i slaktekyllingfôr uten negative effekter på fôropptak, produksjonsresultater, fordøyelsesfunksjon og helse. Tilgangen på fôrproteinråvarer av høy kvalitet og produsert på en bærekraftig og klimavennlig måte er begrenset i Norge, og husdyrproduksjonen er i dag svært avhengig av importerte proteinråvarer. Å utvikle alternative og lokalproduserte proteinråvarer vil redusere behovet for import og øke vår sjølforsyningsgrad. Prosjektet har ikke omfattet evaluering av mulighetene for industriell og økonomisk bærekraftig produksjon av gjærprodukter til fôrformål. Det bør imidlertid utredes.

Prosjektet skal karakterisere og evaluere gjær som fôrindgrediens til husdyr og samtidig evaluere råvarens effekt på tarmhelse. Målet er å utvikle nye råvarer til bruk i husdyrproduksjoanen som alternativ til dagens proteinråvarer som feks. soyamjøl og rapskaker. Produktene skal bidra til økt produksjon og helse hos gris og fjørfe. Prosjektet skal videre bidra til økt lønnsomhet og bærekraft for norsk husdyrproduksjon gjennom mer effektivt fôr med kortreist råstoff, og gi grunnlag for ny kunnskapsbasert industri for utnyttelse av trevirke.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd