Tilbake til søkeresultatene

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Mobile poultry slaughterhouse - an integrated bio-economic utilization of poultry

Alternativ tittel: Helhetlig bioøkonomisk utnyttelse av fjørfe ved bruk av mobilt slakteri

Tildelt: kr 0,38 mill.

Hvert år klekkes 4 millioner høner til eggproduksjon i Norge, men kun 5 % av hønene blir slaktet og solgt til human konsum. Mye av dette skyldes at det er vanskelig å oppnå god dyrevelferd under transport av høns. Ved å ta i bruk mobile slakterier som kjøres ut til fjøsene, kan en større del av disse bli slaktet og solgt som mat. Ytterøykylling AS i samarbeid med SINTEF, Animalia og flere andre aktører har utviklet et fleksibelt konsept (MobilSlakt) for slakting av fjørfe. Dette bidrar til økt lønnsomhet og bedre ressursutnyttelse. Et mobilt slakteri gir en rekke fordeler: 1) økt bærekraftig matproduksjon fra norske ressurser, 2) økt ressursutnyttelse ved at større andel av utrangerte verpehøner kan benyttes som mat, ingredienser til mat eller som råstoff til fôr, 3) være en nyvinning for dyrevelferd ved at dyrene ikke utsettes for den potensielle stressende transporten. Kravene til det mobile konseptet var fleksibilitet, god dyrevelferd, minimum bruk av energi og vann, godkjent i hht. generelle krav, og tilstrekkelig kapasitet og lønnsomhet. Eggprodusentene produserer som oftest med sykluser på 7000 høns, og kapasitetskravet er derfor at det mobile slakteriet kan klare 1000 høns per time for å kunne slakte besetningen på en arbeidsdag. Dette ble oppnådd, og Driftsråd AS har tegnet den komplette slaktelinjen i 3D som viser at systemet kan plasseres i en semitrailer. Systemet kan også håndtere slakting av alternative fugler som ender og kylling for å utnytte kapasitet utenfor aktuell tidspunkt for slakting av høns. HMS, hygiene, renhold og utslippshensyn er ivaretatt. Det komplette systemet består av mobil slaktebil, mobil kjøletunnel og tilleggsbil med emballasje og deler i tillegg til garderober og spiserom. Nye tekniske løsninger for en mobil kjøletunnel er etablert. Systemet har naturlig kuldemedium, er energieffektivt, og overskuddsvarmen fra det kompakte kuldesystemet produserer varmtvann i buffertank til vasking av slakteri. Ulike kuldetekniske metoder er testet ut for å sikre den mest effektive og bærekraftige løsninger for kjøling av høns. Løsninger for optimal håndtering og bevaring av restråstoff er dimensjonert og skissert. Ulike løsninger for bedøvelse av fuglene før avliving er synliggjort og vurdert med hensyn til dyrevelferd og lønnsomhet. Ny kontinuerlig gassbedøvelse ved bruk av skum, og som egner seg både for stasjonære og mobile slakterier er skissert. Lønnsomhetsanalysene viser at prosjektet har stort potensiale, men det må fokuseres på å bygge opp større marked for høns til forbrukere.

Det er fremlagt et ferdig detaljert system. Implementering er lønnsom, men forutsetter at markedet for høns økes. Markedsarbeid må foregå med bidrag fra alle ledd, inkl. kjeder og media. Større tilgang på høns gir økt produktutvikling, også innen økologiske produkter. Et mobilt slakteri vil fungere som tilleggskapasitet til kylling- og and-produksjon, nødslakting eller som sikkerhet i matforskyning over store deler av landet. Dette gir lokal produksjon av kortreiste spesialiteter, samt bærekraftig matproduksjon lokalt, regionalt og globalt. Dyrevelferd vil økes da levende transport ikke er nødvendig. Det er fremkommet nye prinsipper for gassbedøvelse av fjørfe. Systemet kan benyttes til avliving, hvor høns utnyttes til restråstoff. Det destrueres 2000 tonn proteiner/lipider fra høns i dag. Nasjonal matsikkerhet og globale klimautfordringer gir fokus på utnyttelse av ressursgrunnlaget, bærekraft, miljø og klima. Totalkonseptet rundt det mobile slakteriet svarer på disse punktene.

Hvert år klekkes 4 millioner høner til eggproduksjon i Norge. Kun 5 % av hønene blir slaktet og solgt til human konsum, da fortrinnsvis som hel høne pakket i pose og distribuert fryst. Resterende høner blir avlivet ved hjelp av CO2-gass i containere eller i hønsehuset og transportert til Norsk Protein for destruering.Prosjektets overordnede idè er å utvikle et mobilt og fleksibelt konsept (MobilSlakt) for slakting av fjørfe som kan bidra til økt lønnsomhet og ressursutnyttelse for denne varegruppen. MobiltSlakt vil bidra til 1) økt bærekraftig matproduksjon fra norske ressurser som foredlingsbedriftene vil kunne benytte seg av et større geografisk område ved at det transporteres slakt og ikke levende dyr, 2) økt ressursutnyttelse ved at større andel av utrangerte verpehøner kan benyttes som mat, ingredienser til mat eller som råstoff til fôr, 3) være en nyvinning for dyrevelferd ved at dyrene ikke utsettes for den potensielle stressende transporten. Fleksible løsninger er viktig for at det mobile slakteriet kan benyttes til slakting av både utrangerte verpehøns, økologisk høne, økologisk kylling og kalkun. Mobilt slakting av fjørfe vil også gi mulighet for produksjon av økologisk fjørfe over større deler av landet. Prosjektet skal gjennomføres som et tverrfaglig samarbeid hvor flere aktører innen FoU, fjørfebransjen, utstyr- og gassleverandører vil samarbeide for å finne løsninger på en felles problemstilling.I prosjektet MobilSlakt er utnyttelse av en god matressurs og reduksjon av tap og avfall satt inn i et bærekraftig verdikjedeperspektiv, sett i sammenheng med hele verdikjeden.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

FFL-JA-Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Finansieringskilder