Tilbake til søkeresultatene

HELSE-EU-Helse EU posisjoneringsmidler

e-helseløsninger for personsentrerte, helhetlige og proaktive hjemmeoppfølgingstjenester for personer med kronisk sykdom og langvarige behov

Tildelt: kr 2,0 mill.

m&eHealth har som målsetning å styrke norske aktørers konkurranseevne innen helserettet forskning på EUs forskningsarena. m&eHealth jobber spesielt med FoU-utfordringen for å sikre effektiv samhandling, avstandsoppfølging og hjelp-til-selvhjelp for personer med kroniske sykdommer og langvarige behov. Prosjektpartnerne Nasjonal senter for e-helseforskning (NSE), Imatis AS og SINTEF (prosjektansvarlig) samarbeider om å definere FoU-utfordringer og posisjonere seg for å få roller i framtidige EU-prosjekter på dette området. I prosjektets andre år har prosjektet gjennomført ulike typer workshops for å utveksle kunnskap og definere områder med behov for forskning. Prosjektet har videre jobbet med å identifisere og posisjonere prosjektpartnerne for spesifikke utlysninger i EUs H2020-program, og da særlig innen "Societal challenge 1" - Helse, demografiske endringer og velferd. Blant annet basert på m&eHealth har partene høsten 2018 sendt flere søknader om EU-prosjekter til ulike utlysninger med relevans for personlig helse. Prosjektet har også jobbet med å definere sentrale særpreg vi mener bør inngå gode, digitalt støttede helsetjenester for personer med kroniske sykdommer og langvarige behov: Disse trenger tjenester som er 1) pasientsentrerte, 2) integrerte slik at de ulike aktører kan samhandle, og 3) proaktive slik at behov for tiltak oppfattes og kan iverksettes tidlig. Dette arbeidet er i review hos vitenskapelig tidsskrift, og vil brukes til å underbygge de faglige argumenter i EU-prosjektsøknadene.

Se særskilt rapport og sluttrapport

Imatis, Nasjonalt senter for e-helseforskning (NSE) og SINTEF har alle omfattende aktivitet innen området e-helse. Imatis er en viktig leverandør og fasilitator av framtidens digitalt støttede samhandlingsløsninger for helsedomenet, mens NSE og SINTEF er nasjonale kompetansemiljøer med omfattende forskningsaktivitet. De tre partnerne har tidligere vært blant partnerne i utviklingen av en stor prosjektsøknad (OPTIMAL) for IKTPluss Fyrtårn-utlysning 2015. Gjennom dette arbeidet ble det klart at partene har synergier og stort potensial for å kunne samarbeide. Alle partene har kompetanse som er relevant på EUs forskningsarena: Både NSE og SINTEF har erfaring fra tidligere EU-prosjekter, mens Imatis så langt har vært svært suksessfull uten å bruke EUs forskningsarena. De ønsker imidlertid nå å utnytte denne muligheten. Målsetningen med m&eHealth er å identifisere områder for partnersamarbeid om FoU-utfordringer for effektiv samhandling, avstandsoppfølging og hjelp-til-selvhjelp for personer med kroniske sykdommer og langvarige behov. Prosjektet vil spesielt prioritere områder av nasjonal betydning og der forskningsaktører sammen med norsk industri vil kunne etablere, eller delta i konkurransedyktige konsortier mot H2020-utlysninger eller randsone-prosjekter. Prosjektet vil bygge på partnernes eksisterende kunnskaper og vil utnytte flere pågående prosjekter som kilde for kunnskap, og vil arbeide for 1) Bli kjent og dele kunnskap. 2) Beskrive et felles "position paper" som beskriver en ønsket framtidig løsning. 3) Arbeide for å finne og posisjonere partene for utlysninger innen H2020-utlysninger (i første rekke innen Societal Challenges 1 - Health, demographic change and wellbeing). 4) Utvikle en felles state-of-art eller gap-analyse-beskrivelse for valgt tematisk område for framtidige felles EU-prosjekter.

Budsjettformål:

HELSE-EU-Helse EU posisjoneringsmidler