Tilbake til søkeresultatene

NORGLOBAL2-Norge - global partner

Endocrine Disruptors in Indian Food: minimizing children exposure and fostering a safer space for agriculture and food market

Alternativ tittel: Hormonforstyrrende stoffer i indisk mat: begrense barns eksponering og tilrettelegge for en trygg arena for jordbruk og matvaremarked

Tildelt: kr 6,5 mill.

Forskning viser at India er en global "hotspot" for kjemisk forurensing, deriblant flere hormonforstyrrende stoffer (EDCs) av stor bekymring. Hormonforstyrrende stoffer kan være helseskadelige og forårsake negative konsekvenser for sosial og økonomisk utvikling. Kliniske effekter kan oppstå ved kronisk eksponering av svært lave konsentrasjoner, spesielt i fosterstadiet og i tidlige utviklingsstadier, da flere hormonforstyrrende stoffer kan overføres fra mor til barn under graviditet og amming. Målene i EDIFY prosjektet var å implementere den første vurderingen av EDCs i den Indiske dietten, for å utvikle kunnskapsbaserte anbefalinger for mattrygghets-politikk og sunnere mat valg, for å sammenligne regulatoriske tilnærminger og retningslinjer for hormonforstyrrende stoffer i EU og i India, for å identifisere potensielle overføringsverdier. EDIFY prosjektet har nådd alle målsetninger og har foretatt den første vellykkede omfattende vurderingen av flere hormonforstyrrende stoffer i Indiske dietter, ved å analysere hundrevis av matvareprøver. Vi har konsekvent funnet spor av hormonforstyrrende stoffer i alle typer mat og drikkevann. Disse inkluderer regulerte/forbudte persistente organiske miljøgifter (POPs), kjemiske tilsetningsstoffer i plastprodukter (inkludert matemballasje), tungmetaller og plantevernmidler. Vi fant høyere forekomst av POPs og plastiseringsmidler i animalske produkter enn i plantebaserte produkter. Vi har ikke forsket på om mennesker i India er mer eksponert for POPs via diett enn Europeere. Prosessert mat som selges på urbane markeder Delhi inneholder flere hormonforstyrrende stoffer enn lokalt produsert mat solgt i et ruralt referanse-marked i Nord-India. Dette tyder på at rurale befolkinger er mindre eksponert til EDCs enn urbane befolkninger, takket være mer tradisjonelle jordbruk- og matproduksjon-praksiser. Et lakto-vegetarisk kosthold i India gir lignende hormonforstyrrende verdier som en animalsk diett. Vi observerte at bladgrønnsaker og melk var store kilder til tungmetaller i den Indiske dietten, og flere prøver oversteg tillatte nivåer for tungmetaller. I flere prøver fant vi tungmetaller og plantevernmidler som oversteg tillatte nivåer i Europa. Plasttilsetningsstoffer med EDC egenskaper (inkludert Bisfenol-A og ftalater) ble gjentatte ganger målt i korn, grønnsaker, frukt, melk, animalske produkter, og drikkevann. I noen tilfeller kan kilden til plastiseringsmidler funnet i matvarer stamme fra matemballasje. EDIFY har produsert flere vitenskapelige publikasjoner, inkludert høyt siterte artikler. Frosjektfunn har også blitt formidlet i workshops og rapporter, inkludert et anbefalingsdokument til det Indiske helsedepartementet og myndighetene for matsikkerhet (FSSAI). Disse anbefalingene ble presentert under ?World Sustainable Summit? i New Delhi den 16. Februar 2022. Arrangementet samlet et bredt publikum, inkludert representanter fra myndigheter og industri. Videoer rettet mot beslutningstakere og allmenheten har også blitt produsert for å kommunisere prosjektets resultater. En gjennomgang av standarder for mattrygghet og hormonforstyrrende stoffer i India sammenlignet med internasjonale standarder inngikk i forskningsarbeidet. Dette arbeidet viste at rammeverket for hormonforstyrrende stoffer i India mangler en systematisk tilnærming og er relativt fragmentert. Derfor er omfanget av EDIFY å stimulere politisk handling mot bedre regulering av hormonforstyrrende stoffer i kontekst av den nye kjemiske forskriften i India. Våre anbefalinger inkluderer et forslag om å utvikle et system for overvåkning av hormonforstyrrende stoffer i mat, vedtak av nye kriterier for å tidlig identifisere hormonforsyrrende stoffer og andre helseskadelige kjemikaler, samt å utvikle en ?grønn etikett? som kan tydeliggjøre for forbrukere (spesielt kvinner og barn) emballert mat som inneholder lave mengder hormonforstyrrende stoffer.

EDIFY has provided a first overview of the state of exposure of Indian population to a number of endocrine disrupting chemical compounds (EDC). We have provided comparative analyses of international policies and regulations on EDC and given insights and built capacity to establish routine monitoring of dietary exposure. This has been transferred to Indian authorities, directly targeting high-level officers at the ministry of health. EDIFY also presented draft ideas for quality food labels as food safety management tools that can be considered by governance and food businesses. EDIFY results contribute to populate lists of priority substances for chemical regulation, adoption of scientific criteria for prioritization of EDC in regulation and the introduction of a monitoring system for food safety hence contributing to the development of health protection in India.

Evidences point at India as a global hotspot for endocrine disrupting substances (EDS) contamination. As acknowledged in international policy documents, EDS can impair health and cause incalculable negative impacts on social and economic development. Clinical conditions emerge via low-level chronic exposure, especially when this occurred during fetal and developmental stages. Several EDS can be transferred from mother to child during pregnancy and lactation. The knowledge to inform sound risk-management measure is not established. A precautionary approach is strongly advocated by the international scientific community but not yet assimilated into regulation. In India, immediate actions to safeguard health of vulnerable groups and reduce impacts on economy are necessary. EDIFY will deliver: The first comprehensive assessment of EDS occurrence in the diet of Indian communities focusing on the socio-economic and climate drivers controlling exposure; Recommendations for food choices that reduce EDS in the diet and that are tailored for Indian children and women in child-bearing age; A comparative (EU-India) analysis of policies on EDS; The elaboration and promotion of a Low-Endocrine-Disruptors (LED) food quality label to foster the creation of a market niche for safer food and promote Indian primary sector export. Indian women and children will be involved both as source of information on food basket composition and as recipients of educational campaigns. Environmental and health authorities will be recipients of the policy analysis outcomes. Representative of farmers and food industry and trade will be recipient of the promotional campaign for the LED label. EDIFY is deeply anchored to several UNEP Sustainable Development Goals. As such, it will produce direct benefits for policy development, the agro and food industry sector, the reduction of poverty and, importantly, the protection of health of both the present and next generation of women and children of India.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

NORGLOBAL2-Norge - global partner