Tilbake til søkeresultatene

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø

Ocean Health under Blue Transitions

Alternativ tittel: Vekst i marine næringer og utviklingen i bærekraftsmål langs kysten

Tildelt: kr 8,1 mill.

Veksten i marine næringer endrer lokalsamfunn og kystøkosystemer. For å styre utviklingen i en bærekraftig retning, trengs transparente mål for hva som er en god økologisk og samfunnsmessig «helsetilstand» for kysten, og kunnskap om hvordan utviklingen i marine næringer påvirker bærekraft. I BlueTrans har vi utviklet indikatorer for ni bærekraftsmål for kystkommunene i Nord-Norge. Indikatorene er basert på det internasjonale indikatorsettet Ocean Health Index, og er skreddersydd for norske forhold. Indikatorene er satt sammen av åpent tilgjengelige dataserier og offentlig statistikk. Et av formålene i BlueTrans har vært å skape en inkluderende og transparent prosess omkring utviklingen av bærekraftsindikatorene. I tillegg til involvering av lokale interessenter, har vi utviklet en nettplattform som formidler data, indikatorer og kunnskap om bærekraft. Portalen har fått navnet Kystbarometeret, og presenterer de ulike indikatorene gjennom statistikk og kart, og ikke minst kunnskap om bærekraft gjennom populærvitenskapelige artikler. Artiklene retter fokuset mot trusler mot bærekraft, ulike bærekraftsdilemmaer, forholdet mellom bærekraft på lokal og global skala, og de ulike dimensjonene av bærekraft. Kystbarometeret er bygget opp som et verktøy som skal fremme fakta- og kunnskapsbasert diskusjon om bærekraft. Formålet er å skape engasjement og bidra til åpen forskning, basert på kunnskap om de ulike bærekraftsmålene. I BlueTrans har vi lagt vekt på lokal forankring, og har undersøkt konflikter mellom ulike interessenter og avveininger mellom ulike bærekraftsmål. Vi har utviklet, og gjennomført, en bred internettbasert undersøkelse rettet mot kystbefolkningen i Nord Norge. I undersøkelsen kartlegges steder og områder som er spesielt verdifulle lokalt og hvilke trusler lokalbefolkningen oppfatter som spesielt alvorlige for bærekraftig utvikling i sitt lokalmiljø. Datasettet er en rik kilde til kunnskap om lokalbefolkningens verdisetting av natur og lokal bærekraft langs kysten av Nord-Norge. En større spørreundersøkelse er også gjennomført blant fiskere og kommunale arealplanleggere i Nord-Norge. I denne undersøkelsen har vi undersøkt utfordringer knyttet til arealkonflikter mellom kystfiskere og utvikling av nye næringer som akvakultur, turisme og mineralvirksomhet. Spesifikt har vi undersøkt om beslutninger knyttet til nye næringer følger god forvaltningspraksis, om kystfiskernes kunnskaper, kultur og rettigheter vektlegges, og i hvilken grad man tar hensyn til fiskeressursene i utviklingen av nye næringer.

I BlueTrans har vi satt sammen datasett fra et vidt spekter av fagområder, inkludert miljø, natur, fiskeri, akvakultur, turisme, friluftsliv og økonomi. Hensikten har vært å syntetisere kunnskap om hvordan vekst i den blå økonomien påvirker ulike bærekraftsmål langs kysten. Blant prosjektdeltagerne har prosjektet bidratt til økt tverrfaglig kompetanse og økt kompetanse om sosioøkologiske systemer, bærekraft og bærekraftsdilemmaer, grønn omstilling, folkeforskning og utvikling av sammensatte og komplekse indikatorer. Kunnskapen har vært generert sammen med tre unge forskere (2 PostDocs og 1 PhD), som har fått en unik kompetanse innen bærekraftsforskning (sustainability science). Kunnskap fra prosjektet har blitt formidlet gjennom vitenskapelige og allmenne kanaler, og har bidratt til økt kunnskap og bevissthet om endringene som foregår langs kysten. Gjennom møter med lokale interessenter og kartlegging av lokalbefolkningens perspektiver, har BlueTrans bidratt til lokalt engasjement og bevissthet rundt bærekraft. Det viktigste produktet fra prosjektet er en innovativ nettportal, Kystbarometeret, som gjennom bærekraftsindikatorene formidler kunnskap om vekst i blå næringer og utfordringer knyttet til bærekraft langs kysten av Nord-Norge. Kystbarometeret er ikke bygget opp som et styringsverktøy for forvaltning eller industri, men er laget som et demokrativerktøy som skal fremme fakta- og kunnskapsbasert diskusjon om bærekraft. Målsetningen er at Kystbarometeret skal bidra til bevisstgjøring, samfunnsengasjement og kunnskapsbaserte beslutningsprosesser for en grønn omstilling langs kysten.

The emerging blue economy is affecting ecosystems and coastal communities around the world. Knowledge of how the industrial development influences different aspects of ocean health is essential to guide ecosystem-based management. However, the blue growth is likely to spur complex interactions between coastal natural and social systems, resulting in unexpected sustainability outcomes and changing the public's perceptions of ocean health. In this project, we have assembled a broad research team with comprehensive knowledge on coastal communities and ecosystems, covering competences from natural and social sciences. The team will undertake a novel interdisciplinary study on how the blue economy is changing different aspects of ocean health in Northern Norway. The project will use data-intensive studies to understand changes in sustainability outcomes, develop indices of ocean health through stakeholder involvement, and include the public in defining threats and priorities of ocean health. Finally, the global relevance of the Norwegian case will be analyzed by policy-relevant scenarios and comparisons with other coastal regions. The study will develop new operational indicators of ocean health that can be used in ecosystem-based management. It will map trade-off and synergies among sustainability goals, and it will identify the cumulative environmental impact from the developing marine industries.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Budsjettformål:

MARINFORSK-Marine ressurser og miljø