Tilbake til søkeresultatene

PROFORSK-Skole og samfunn

Black Math -- en kortfilmserie som blander kunst og kunnskap, det okkulte med det eksakte, det mørke med det matematiske.

Alternativ tittel: BMath -- A series of short films blending arts and science, the occult with the exact, the dark with the mathematical.

Tildelt: kr 0,40 mill.

Dark Math er en kortfilmserie som blander kunst og kunnskap, det okkulte med det eksakte, det mørke med det matematiske. Med utgangspunkt i det unikt norske, både det vi liker å selge til utlandet, og det mørke og dystre som gjerne faller utenfor mainstreamen, ønsker vi å skape kulturell fascinasjon for forskning som en måte å se på verden på. Det å gå systematisk til verks for å få svar på et spørsmål er ikke noe særegent for forskere: Det er menneskelig. Forskning har gjerne et image som ren, eksakt, objektiv. Mens dette for mange er hedersord, er det også ord som er distanserende for mange. Det blir for mye glansbilde og perfeksjon, og for lite følelser, tolkning, og personlige preferanser. Ved å presentere forskning og vitenskapelig tankegang i en mørkere kontekst, med mørkere temaer, ønsker vi å gjøre det mer emosjonelt, mer tiltrekkende også for andre målgrupper enn de som automatisk lar seg tiltrekke av forskningens univers: De som ikke umiddelbart ser på seg selv som forskermateriale, men som kunne vært det. Det svarte og mørke har alltid vært tiltrekkende for unge, blant annet fordi det står i opposisjon til tradisjonell voksen kultur. Svart kan være samlende. Ved å plassere prosjektet i denne kulturelle rammen kan vi bringe forskning og vitenskapelig tankegang nærmere en rekke temaer mange unge er opptatt av, følelser de kjenner på, som tradisjonell forskningsformidling forbigår, både bevisst og ubevisst. Filmene er er tiltenkt å regisseres av ulike regissører, alle med populærkulturell kompetanse, og bakgrunn fra musikkvideoer, reklame og TV. Regissører som vet hvordan man håndterer kunnskap, og hvordan man gjør selv kompliserte budskap visuelt spennende. Regissørene vil bidra med sitt eget visuelle uttrykk, og dermed gjøre prosjektet ikke bare innholdsmessig interessant men også formmessig nyskapende.

Filmformidlingsprosjektet er nylig ferdigstilt, og har i skrivende stund ikke hatt offentlig visningspremiere. De oppnådde virkninger og effekter er dermed begrensede -- enn sålenge. De potensielle virkningene, derimot, er et viktig bidrag til et mer positivt syn på forskning og forskningsbasert kunnskap blant den generelle befolkningen -- særlig dem som gjerne ikke fenges av tradisjonell forskningsformidling; andre målgrupper enn de som automatisk lar seg tiltrekke av forskningens univers.

Dark Math er en kortfilmserie som blander kunst og kunnskap, det okkulte med det eksakte, det mørke med det matematiske. Med utgangspunkt i det unikt norske, både det vi liker å selge til utlandet, og det mørke og dystre som gjerne faller utenfor mainstreamen, ønsker vi å skape kulturell fascinasjon for forskning som en måte å se på verden på. Det å gå systematisk til verks for å få svar på et spørsmål er ikke noe særegent for forskere: Det er menneskelig. Forskning har gjerne et image som ren, eksakt, objektiv. Mens dette for mange er hedersord, er det også ord som er distanserende for mange. Det blir for mye glansbilde og perfeksjon, og for lite følelser, tolkning, og personlige preferanser. Ved å presentere forskning og vitenskapelig tankegang i en mørkere kontekst, med mørkere temaer, ønsker vi å gjøre det mer emosjonelt, mer tiltrekkende også for andre målgrupper enn de som automatisk lar seg tiltrekke av forskningens univers: De som ikke umiddelbart ser på seg selv som forskermateriale, men som kunne vært det. Det svarte og mørke har alltid vært tiltrekkende for unge, blant annet fordi det står i opposisjon til tradisjonell voksen kultur. Svart kan være samlende. Ved å plassere oss i denne kulturelle rammen kan vi bringe forskning og vitenskapelig tankegang nærmere en rekke temaer mange unge er opptatt av, følelser de kjenner på, som tradisjonell forskningsformidling forbigår, både bevisst og ubevisst. De ulike filmene er tenkt å skulle regisseres av ulike regissører, alle med populærkulturell kompetanse, og bakgrunn fra musikkvideoer, reklame og TV. Regissører som vet hvordan man håndterer kunnskap, og hvordan man gjør selv kompliserte budskap visuelt spennende. Regissørene vil bidra med sitt eget visuelle uttrykk, og dermed gjøre prosjektet ikke bare innholdsmessig interessant men også formmessig nyskapende.

Budsjettformål:

PROFORSK-Skole og samfunn

Finansieringskilder

Temaer og emner

Ingen temaer knyttet til prosjektet