Tilbake til søkeresultatene

NORGLOBAL2-Norge - global partner

LeapAgri: Small Fish and Food Security: Towards innovative integration of fish in African food systems to improve nutrition

Tildelt: kr 2,4 mill.

SmallFishFood-konsortiet er et tverrfaglig forskerteam fra Norge, Nederland, Tyskland, Ghana, Kenya og Uganda, og dekker områdene vurdering av fiskebestander, prosessering, markedsføring, ernæring, risikovurdering og forvaltning. Vi vil fornye matsikkerhetsdiskursen ved å fokusere på næringsverdien til små fisker (f.eks. Sardiner). Vi tar sikte på en transformasjon til økologisk bærekraft og matsikkerhet ved å spørre: Hvordan kan sosiokulturelle, økonomiske og institusjonelle forbedringer i fiskerienes verdikjede, så vel som tekniske og infrastrukturelle innovasjoner, bidra til forbedret, bærekraftig utnyttelse av fiskeressurser av små arter for Afrikas fattige del av befolkningen? Utgangspunktet for prosjektet er at de vitale næringsstoffer i fisk kan spille en betydelig rolle i bekjempelsen av den tredobbelte belastningen av sult, feilernæring og ikke-smittsomme sykdommer. De unike egenskapene til fisk anerkjennes sjelden i den globale diskusjonen om matsikkerhet, og fisk er påfallende fraværende i ernæringsdebatten og strategier til bekjempelse feilernæring blant vanskeligstilte grupper. Små fisk er høyproduktive og allestedsnærværende i alle vannmiljøer fra store marine økosystemer til sesongmessige dammer, og finnes på de fleste markedsplasser og i husholdningsdietter hos folk med lav inntekt, men deres betydning er undervurdert og lite forstått da de konsumeres lokalt og ofte ikke blir registrert i nasjonale fangststatistikker. Faktisk er fiskerier de mest energieffektive produsentene sammenlignet med andre matproduksjonssystemer og har minst miljøpåvirkning når det gjelder klimagasser og bruk av ferskvann, gjødsel, insektmidler / ugressmidler. Å fange små fisk, som ganske enkelt blir soltørket og konsumert hele, er den mest produktive, miljø- og klimavennlige, samt nærende måten å utnytte biologiske vannressurser på. En rekke sosiale, tekniske, økonomiske og juridiske barrierer hemmer imidlertid det fulle potensialet ved å utnytte små fisk optimalt. Det er målet med dette prosjektet å bidra til å løse disse med global skalerbarhet. Prosjektet er nå formelt avsluttet, men har i perioden 2020-21 har vært kraftig berørt av Covid-19 pga reiserestriksjoner. Det planlagte årsmøte i forbindelse med MARE konferansen i Amsterdam i juni 2021, ble avholdt online via konferanse portalen, men det avsluttende prosjektmøte ble avholdt fysisk i Ghana ai juni 2022. Den manglende datainnsamling har især gått utover våre Master studenter. For å avhjelpe situasjonen inngikk vi avtaler med våre partnere i Ghana og Kenya om at de innsamlet det nødvendige materiale mot overføring av ubrukte reisemidler midler til dette. Vi har dermed likevel klart å gjennomføre følgende aktiviteter, samt oppnådd våre målsetninger: • To PhD studenter, en i Ernæring ved Havforskningsinstituttet med avslutter disputas og en rekruttert ved UiB i prosjektet «Small fish for small children: Dietary intake of small fish to reduce child malnutrition in Uganda» finansiert av UiB sine strategiske satsinger i globale utfordringer. • Seks master studenter uteksaminert ved Institutt for Geografi, Institutt for Biovitenskap, og Senter for Internasjonal Helse under veiledning av prosjektpartnere. • 12 fagfellevurderte publiserte artikler (se vår hjemmeside https://smallfishfood.org/ for detaljer) • Ytterligere 7 artikler er under fagfellevurdering eller under utarbeidelse, samt 3 rapporter utarbeidet. • 9 presentasjoner på internasjonale seminarer eller i media foretatt • 4 profesjonelle videoer over våre resultater er laget, og publisert på YouTube og Twitter #SmallfishFood: https://www.youtube.com/channel/UC0ZZ7K4RK0C4C-8zeYj6Cfg • Prosjektet har fått stor internasjonal annerkjennelse, og det er fortsatt aktiviteter planlagt, herunder forberedelse på et oppfølgningsprosjekt i regi av EU, samt fremleggelse av resultater på internasjonale konferanser. Det er også en FAO rapport om betydningen av små fisk for matsikkerhet og ernæring under utarbeidelse.

We believe the project has had significant impact on the international discourse on food and nutrition security. One of the earliest project outcomes, the FAO publication Kolding et al. 2019 “Freshwater small pelagic fish and fisheries in the main African great lakes and reservoirs in relation to food security and nutrition.” has already been cited 66 times. Another indicator is that one of our project partners, Shakuntala Thilsted at the WoldFish center, was awarded the 2021 World Food price for here work on the nutritional composition of small native fish species. Small fish has literally been put on the table. As a result, together with colleagues in related projects, we are now producing a second FAO publication entitled “Small and low-cost fish for food security and nutrition – a food system approach”, which will also be the base of a dedicated workshop under the forthcoming ICES/PICES International Symposium on Small Pelagic Fish: New Frontiers in Science for Sustainable Management in October 2022. We have also been invited to communicate our findings at several high-level workshops and conferences, such as the African Network on Fish Technology and Safety (ANFTS), the 12th European Congress on Tropical Medicine and International Health, and a SADC think tank event on the “Role of Small Pelagic Fisheries (SPF) on Food Systems in African Great Lakes Region”. Several international NGOs, such as the Rockefeller foundation, The Nature Conservancy, The Western Indian Ocean Marine Science Association (WIOMSA) has followed our work and invited us to share our findings. Food and nutrition security from small fish has now become an integral activity in the Norad sponsored “Dr. Fridtjof Nansen” project and the topic is increasingly highlighted in several other project, such as the newly terminated Illuminated Hidden harvest project of FAO and WorldFish. We also believe that there is still a lot of potential for further international collaboration on the subject, and we are planning to continue and expand our consortium under two new calls: The Sustainable Development Goals (SDGs) Collaborative Funding Call under the Global Research Council, and the HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK: EU-Africa Union – food safety call.

The SmallFishFood consortium is a multidisciplinary research team from Norway, the Netherlands, Germany, Ghana, Kenya and Uganda, covering the fields of fish stock assessment, processing, marketing, nutrition, risk assessment and governance. We provide innovative rethinking of the food security discourse by focusing on the nutritional value of small fish (e.g. sardines). We aim for transformation to ecological sustainability and food security by asking: How can socio-cultural, economic and institutional transformations of the fish value chain, as well as technical and infrastructural innovations, contribute to improved, sustainable utilisation of small fish resources for Africa’s low-income population? The fact that the nutrients in fish can play a significant role in combating the triple burden of hunger, micronutrient deficiencies and non-communicable diseases is the starting point of the project. However, the unique qualities of fish are seldom recognized in the global food security discourse, and fish is strikingly missing from nutrient deficiency strategies among disadvantaged groups. Small fish are ubiquitous in all aquatic environments from large marine ecosystems to seasonal ponds, as well as in market places and low-income household diets, but their significance is underrated and little understood as they are consumed locally and often go unrecorded in catch statistics. In fact, fisheries are the most energy efficient producers in comparison to other food production systems and have the least environmental impact in terms of greenhouse gases and use of freshwater, fertilizers, insecticides/herbicides. Catching small fish, which are simply sun-dried and consumed whole, is the most high-yielding, eco-friendly, low CO2-emission and nourishing way of utilizing aquatic resources. However, a range of social, technical, economic and legal barriers inhibit the full potential of utilizing small fish and it is the aim of this project to contribute to solving these.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

NORGLOBAL2-Norge - global partner