Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

Optimalisering og videreutvikling av ConCordix formuleringsteknologi

Alternativ tittel: Opimizing and development of ConCordix formulation technology

Tildelt: kr 1,9 mill.

Prosjektnummer:

298986

Prosjektperiode:

2019 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Organisasjon:

Geografi:

ConCordix er en ny patentert leveringsform for legemidler og kosttilskudd utviklet ved institutt for bioteknologi ved NTNU og kommersialisert av Vitux AS. Teknologien består av en unik, tyggbar gelepute hvor ulike aktive ingredienser kan inkorporeres, deriblant Omega-3, vitaminer og mineraler. I ConCordix benyttes gelatin som geleringsmiddel, ved å tilsette søtningsstoffer og aromaer til formuleringen fås et brukervennlig og velsmakende produkt. Vitux AS er i sterk vekst og har flere internasjonale selskaper som kunder, som igjen selger produktene i apotek og butikker under sine egne merkevarer. Selskapet har i de siste årene fått mange kunder i nye markeder utenfor Europa. Omsetning av produkter i markeder i varmere klimasoner medfører enkelte utfordringer, deriblant må produktene tåle høyere temperaturer. I tillegg er det ønskelig å erstatte gelatin med alternative vegetabilske biopolymerer på grunn av etiske, religiøse og bærekrafts hensyn. I prosjektet er det forsket på ulike problemstillinger knyttet opp mot å lage mer varmestabile ConCordix formuleringer, samt muligheter for benyttelse av alternative geleringsmidler til gelatin som vil kunne benyttes av den stadig økende andel av befolkingen som foretrekker veganske og vegetariske alternativer. Arbeidet som er utført i prosjektet har gjort oss i stand til å implementere kunnskapen i utvikling av nye ConCordix produkter og konsepter.

This project gives important knowledge regarding optimization of gelatin-based products to obtain improved storage stability. This is very useful information both from a scientific and commercial point-of-view. The results can be used to optimize fish gelatin-based products and make these more robust for long-term storage at higher temperatures and may lead to an increased usage of fish gelatin as a gelling agent in food applications. As fish gelatin is a by-product derived from processing of fish filets extended use of this raw material is considered as an approach leading to increased customer satisfaction as well as expansion of the product portfolio. Use of fish gelatin as gelling agent satisfy a wider audience (pescatarians) and usage also represents a more sustainable approach compared to mammalian origin gelatin as fish skins after processing of filets are not normally used in human nutrition. The project also provides results regarding the preparation of a plant-based gelled emulsion to extend market and user satisfaction (vegan). The results obtained in this project provides a framework for the industry to substitute mammalian gelatin with alternative gelling agents.

ConCordix er en ny og patentert leveringsform for legemidler og kosttilskudd utviklet ved institutt for bioteknologi, NTNU og kommersialisert av Vitux AS. Teknologien tilbyr en unik, tyggbar gelepute hvor ulike aktive ingredienser kan inkorporeres, deriblant Omega-3, vitaminer og mineraler. Teknologien er basert på at aktive ingredienser inkorporeres i en olje-i-vann emulsjon som er stabilisert av gelatin. Selskapet har vokst betydelig de siste årene og har flere kunder i markeder utenfor Europa. Dette gir nye teknologiske utfordringer, blant annet med hensyn til bruk av gelatin i varmere klima som påvirker produktstabiliteten. Eksponering ved for høy temperatur påvirker produktet negativt ved raskere kjemiske reaksjoner, nedbrytning av gelatin og aktive ingredienser samt heft av produktet til folien. Hovedmålet i oppgaven er å videreutvikle og optimalisere ConCordix (CCx) teknologien for å tilpasse produktene til nye markeder i varmere regioner. For å øke temperaturstabiliteten kan alternative geleringsmidler med høyere smeltetemperaturer enn gelatin implementeres. Betydelig optimaliseringsarbeid vil være nødvendig. I tillegg skal sensoriske egenskaper undersøkes og in-vitro oppløsningsstudier gjennomføres. Det er også viktig å få bedre forståelse for klistringsprosessen slik at man kan utvikle folie med reduserte heft-egenskaper. Det vil arbeides med å kvantifisere interaksjoner i grenseflater samt studere forskjeller i gelatintyper. Det er også ønskelig å utvide CCx teknologien til å kunne benytte aktive ingredienser med lav vannløselighet. Dette gjøres ved å inkorporere ingrediensene som aggregater. Vesentlig forsknings- og utviklingsarbeid er påkrevet, da ulike aktive ingredienser har utfordringer og begrensninger med tanke på pH, stabilitet, interaksjon med eksipienter og sensoriske egenskaper. Et viktig element i dette arbeidet er å kvantifisere hvordan partikler påvirker tekstur, viskositet, sensoriske egenskaper og stabilitet til det ferdige produktet.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd