Tilbake til søkeresultatene

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning

From waste to food - sustainable exploitation of farmed lumpfish

Alternativ tittel: Bærekraftig utnyttelse av oppdrettet rognkjeks

Tildelt: kr 8,9 mill.

Prosjektnummer:

301494

Søknadstype:

Prosjektperiode:

2020 - 2023

Samarbeidsland:

Målet med "Lumpfish4Food" har vært å oppnå nødvendig kunnskap for en bærekraftig utnyttelse av oppdrettet rognkjeks. For å lykkes med dette har vi sett på hele verdikjeden. Velferden til rognkjeks før slakt ble undersøkt og resultatene viste at håving og transport førte til tydelige, men midlertidige effekter på både primære og sekundære stressresponser. Næringsinnhold i fisken har blitt undersøkt og viser blant annet en god aminosyreprofil, og høye verdier av B12 og D-vitamin, i tillegg viste det lave verdier av miljøgifter. Det er blitt utført ulike prosesseringsforsøk med fisken, deriblant farseforsøk. Rognkjeksen viste seg å ha dårlig vannbindingsevne, og egnet seg dårlig til farseprodukt alene. Fryseforsøk foreslår å bruke hurtigfrysing og tining, fryselagring ved -35 C, og glasering og pakking av rognkjeks for å opprettholde kvaliteten på rognkjeksen. Når det gjelder regulatoriske og økonomiske undersøkelser i prosjektet viser de store utfordringer med bruk av rognkjeks i oppdrett og en samfunnsøkonomisk analyse viser at det er vanskelig å rettferdiggjøre nytten i forhold til de dyrehelseutfordringene bruken representerer på grunn av manglende dokumentasjon på effekten. Omfattende produktesting er utført med rognkjeks i Sør-Korea og Vietnam. Industriaktører i Sør-Korea synes overhodet ikke noe om fisken, hverken med hensyn til smak, utseende, eller tekstur. I Vietnam ble fisken litt bedre mottatt med hensyn til smak og tekstur, men begge markedene uttrykte bekymring for lønnsomheten grunnet det lave filetutbytte i fisken. I tillegg har det blitt gjort ulike hydrolyseforsøk av rognkjeks for å lage et proteinplver og forsøk viste at ved å forbehandle rognkjeks med lut før enzymatisk hydrolyse økes proteininnholdet i sluttproduktet fra 75 til 92 prosent. Samlet resultat viser at oppdrettet rognkjeks i størrelsesorden 400-500 gram (når den har sluttet å spise lus) er utfordrende å utnytte direkte til humant konsum.

The main goal of this project was to find sustainable solutions for the after-use of farmed lumpfish. According to the "food first" principle, we wanted to explore the possibilities to serve this fish for human consumption. Thus, our research focus have been devoted to how this fish can be gathered and transported without harming the fish, revealing the nutritional content, how they can be processed and precerved. In addition, we have looked at regulatory aspects, economic cost-benefit analysis and thorough market testing in South Korea and Vietnam. Also, a protein powder have been made aiming to find the best way to make a high quality protein powder. All this research are already publiched or are in submission for scientific publishing so that all research results will be availble for all. Further, a workshop in Vietnam with industrial actors in Vietnam and Norway, in addition to researchers, gathered and disgussed the results and future possibilites. The market results do however reveal limited possibilities to serve the fish whole for human consumption, thus reseach of other options need to be conducted. The sustainable after-use of farmed lumpfish is still not solved, but a lot of valuable research have now been conducted that can be taken into account when looking into other possible solutions.

Lumpfish is Norways 3rd most valuable farmed species, after salmon and trout. In 2018, 32 million individuals were farmed, at a value of 640 million NOK (Waatevik, 2019).The lumpfish is produced as a cleaner fish, meaning that is it eats sea lice of the salmon. Thus, it has become an important weapon in the battle against sea lice - one of the salmon industries’ main challenges for image and further growth. Re-use of the lumpfish as cleanerfish is not an option as the lumpfish stops eating lice when it reaches maturity at about 18 months. There are also regulative restrictions prohibiting relocation of fish to prevent the spread of diseases. Thus, the lumpfish is removed from the fishnets with the salmon and slaughtered. Some salmon producers manage to get 2.5 NOK for the silage produced on the lumpfish, others report that they have to pay to get rid of the lumpfish as waste. In 2018, about 12.800 tons of lumpfish (given 32 mill fish at about 0,5 kilo) were produced, all ending as silage or waste. This raises social , economic and environmental concerns, and not least ethical considerations related to treating the lumpfish as waste and not food. The main aim of the project is to provide the knowledge necessary to turn farmed lumpfish from waste to food for human consumption in post lice eating stage. Lumpfish4Food will attain knowledge and address and solve challenges related to market, animal welfare through collection and sorting, nutritional content, processing methods, shelf-life, total biomass utilization, logistics, regulatory aspects and profitability through the whole value chain. The value-chain approach is important as the different aspects of innovation depend on information and solutions from other levels in the value chain. A secondary objective is to reveal solutions for downgraded raw material not suited for food, e.g. processing of high value products using bioprocessing methods, e.g. producing marine collagen poweder.

Publikasjoner hentet fra Cristin

Ingen publikasjoner funnet

Ingen publikasjoner funnet

Budsjettformål:

HAVBRUK2-Stort program for havbruksforskning