Tilbake til søkeresultatene

FORNY20-FORNY2020

MIA - Marin Innovasjonsarena - Samarbeid og metode

Alternativ tittel: MIA - Marine Innovation Arena

Tildelt: kr 8,0 mill.

Prosjektnummer:

309040

Prosjektperiode:

2020 - 2022

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

Innovasjonskraft i verdensklasse fra TTO-ene Havet og sjømaten blir en avgjørende ressurs dersom det norske velferdsnivået skal opprettholdes. Gjennom utvikling og tilpassing av metodikk skal norske TTO-er øke innovasjonskraften både i eksisterende industri og forskning. TTO-ene vil på en strukturet måte involvere interessenter for tverrfaglig deltakelse for å løse eksisterende industriutfordringer. Det er Norges forskningsråd som står bak den offensive satsingen der norske TTO-er i samarbeid skal løfte fram en ny innovasjonsmetodikk. Ny marin innovasjonsarena Kjernen i rekordsatsingen handler om utvikling av innovative arbeidsmetoder som skal bli verdensledende innen eco-innovation med fokus på industrien utfordringer. TTO-ene vil etablere en felles metode der de både hver for seg og sammen vil kunne tilby akademia og næringsliv en langt større innovasjonskraft. Metodikken skal skal for piloten identifisere industriproblemer og bruke regionale fortrinn til å finne nye løsninger for norsk sjømatindustri Prosjektet vil videreutvikle TTO-enes unike rolle som koblingsmekanisme til forskning for å finne effektive løsninger for næringen. En effekt av den nye arbeidsmetodikken vil i tillegg være økt tilfang av relevante forskningsprosjekter til de sentrale forskningsmiljøene. Metodikken baserer seg på å etablere miljøer der industri, oppstartsselskaper, kapitalmiljø, myndigheter og forskning jobber sammen med utfordringer i hele verdikjeder. Pilotprosjekt Den norske ambisjonen er kraftig vekst i norsk sjømatindustri fremover, inntil fem ganger de neste 30 årene. Da trenger sektoren nye råvarer, og trolig er den mest bærekraftige løsningen å hente råstoff fra havet. Soya og raps brukt i fiskefôr legger i dag beslag på verdifulle landområder, og er et hinder for ny vekst i sjømatsektoren.Pilotprosjektet skal ved bruk av innovasjonsplattformen kunne gjennomføre en full fôringssyklus som en test på at nye kilder til marint protein fungerer som råstoff til sjømatsektoren.

Det er laget et eget vedlegg med opplisting av alle resulat (ca 80-85% av det som var beskrevet i søknaden ble levert). I tillegg har det kommet andre leveranser til som hever effekten i forhold til gjenbruk (Impact workshop, problemPitch og verdikjedeanalyse).

Marin innovasjonsarena har som hovedmål å styrke TTO-enes innovasjonsevne rettet mot havbruk/marin sektor. Metodikk for utfordringsdrevet innovasjon og beste praksis fra verdensledende innovasjonsmiljøer, vil bli koblet med det beste fra TTO-enes egne miljøer, og settes sammen til en felles samskapingsplattform for TTO-ene. Samarbeidsmodeller og rammeverk vil bli kontinuerlig forbedret gjennom utprøving, måling, tilbakemeldinger og justeringer. Bruk av metodikken testes i praksis gjennom pilotprosjektet «Marin innovasjonsarena- Pilot på nye marine råvarer (MIP)» (egen søknad), som skal gi verdifull erfaring og rask kvalitetssikring av metode og modell. I prosjektet kartlegges barrierer og flaskehalser samt insentiver som påvirker graden av samarbeid mellom TTO-ene i dag, med tanke på å finne løsninger som bidrar til store felles satsinger på prosjekter innen marin sektor. Prosjektet vil søke samarbeid med forskningsinstitusjoner enkeltvis, men også nettverket Norwegian Marine University Consortium (NMU) vil være nøkkelspillere i prosjektet for både når det gjelder å utforske barrierer og insentiver for samarbeid, metodeutvikling og gjennomføring. Totalt 10 TTO-er har som deltakere i prosjektet forpliktet seg til å bidra med ressurser (se tabell 3 i søknad). Det er VIS, Validé og Ard Innovasjon som har de største bidragene og er støttet med innsats fra Inven2, Høgskolen i Molde, SINTEF, Kjeller Innovasjon, NTNU TTO, Nord Innovasjon og Norinnova. Norwegian Marine University Consortium (NMU) vil kunne ta en sentral rolle i både MIA og MIP. NMU består av 11 universiteter og høyskoler, hvor 10 av dem er eiere av TTO-ene i dette prosjektet. Videre er industriklynger og industriaktører viktige samarbeidspartnere. MIA og MIP er allerede forankret hos næringsklyngene NCE Seafood Innovation og GCE Ocean Technology.

Budsjettformål:

FORNY20-FORNY2020