Tilbake til søkeresultatene

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Samskaping i utforming av kunnskapsbaserte velferdstjenester

Alternativ tittel: “Co-creation of knowledge-based welfare services”

Tildelt: kr 1,7 mill.

Prosjektnummer:

311901

Prosjektperiode:

2020 - 2024

Midlene er mottatt fra:

Geografi:

I Ph.d.-prosjektet "Samskaping i utforming av kunnskapsbaserte velferdstjenester", avsluttet våren 2024, ble forholdet mellom samskaping som idé og praksis utforsket, og utfordringer ved realisering av samskaping belyst. Studien har rettet særlig fokus mot å forstå hvordan kunnskapsforståelser som ligges til grunn i samskaping, påvirker prosessene. Prosjektet var knyttet til et lokalt tjenesteutviklingsprosjekt i Bærum kommune, hvor fokuset lå på å utvikle en samhandlingsmodell basert på prinsippene bak BTI (Bedre Tverrfaglig Innsats). Målet med dette utviklingsprosjektet er å sikre helhetlige, tverrfaglige og forebyggende tjenester for barn og unge i risiko, samt deres familier, samtidig som tjenestene skulle være effektive og forankret i kunnskap. Ph.d.-prosjektet ble utformet som en følgeforskningsstudie, med innsamling av prosessdata som reflekterte kommunens intensjoner og målsetninger, samt hvordan samskaping og kunnskapsanvendelse ble integrert i utforming og implementering av velferdsprosjektet. Hovedmålet var å undersøke hvordan kommunen benyttet samskapende strategier, samt å identifisere eventuelle utfordringer i prosessen. I studien ble samskaping framhevet som et nøkkelbegrep innenfor velferdsområdet, og det var fokus på å utforske hvordan dette begrepet kunne gjøres operasjonelt anvendbart i praksis. Gjennom et praksisnært forskningsdesign og tett samarbeid mellom ph.d.-prosjektet og tjenesteutviklingsprosjektet, var tanken at forskning skulle inngå som aktør i samskapingsprosser ved å gi kontinuerlig tilbakemelding fra datainnsamling og analyser til kommunen for å støtte deres utviklingsprosess. Hindringer i realisering av denne intensjonen inngår som et sentralt funn i studiens analyser.

Direkte virkninger av ph.d.-prosjektet er vanskelig å vurdere, da samarbeidet mellom stipendiaten, forskningsteamet og aktørene fra kommunen ble mer begrenset enn opprinnelig planlagt. Likevel har flere diskusjoner og møter blitt gjennomført med fokus på problemstillinger som kommunens prosjektdeltakere har støtt på underveis, særlig med fokus på samarbeidskompetanse og kritisk refleksjon. Tilbakemeldinger fra de involverte aktørene fra kommunen indikerer at denne kontinuerlige dialogen med representanter fra forskning har vært nyttige og bidratt til å gi dem nye perspektiver på bla. involvering og kunnskapsintegrering som de har tatt med seg i sitt videre arbeid. Videre har kandidaten bidratt i utviklingen av et et konkret forslag til evalueringsskjema, som har til hensikt å sikre kontinuerlig læring og utvikling i kommunens samhandlingsmodell. Dette forslaget blir videreført og planlegges implementert med noen justeringer. Kandidaten har også blitt tilbudt en rolle i kommunens videre arbeid med samhandlingsprosjektet, og vil der blant annet følge opp arbeidet med evaluering og kvalitetssikring. Gjennom studien er det blitt belyst utfordringer knyttet til realiseringen samskaping, og diskutert barrierer for endring i organisasjonen, sett i lys av kunnskapsteoretiske perspektiver. Dette har åpnet for potensielle justeringer i fremtidige endrings- og utviklingsprosjekter, med fokus på involvering, kritisk refleksjon og et «nedenifra-opp» perspektiv. Spesielt er verdien av tverrfaglig samarbeid og brukerperspektivet, sammen med nødvendigheten av å jobbe med organisasjonens sosiale strukturer, blitt fremhevet som avgjørende for varig endring av praksis. Videre har studien løftet en kritisk diskusjon om samskapingsprosesser, og identifisert potensielle barrierer som kommuner kan møte. Resultater og teoretiske diskusjoner fra studien gjort tilgjengelig gjennom vitenskapelige publikasjoner, som bidrar til kunnskapsspredning både innen forskning og praksisfeltet. Innsiktene fra denne studien kan potensielt bidra til tydeligere operasjonalisering av samskapingsbegrepet, og økt kunnskap om hva som skal til for å i større grad lykkes med samskapingsprosesser mellom ulike aktører som innehar forskjellig kunnskap.

PhD-prosjektet vil legges opp som et 3-årig følgeforskningsprosjekt med utgangspunkt i Bærum kommunes prosjekt «Sammen om velferd» hvor de skal utvikle en samhandlingsmodell i velferdstjenestene. Utviklingsprosjektet har som mål å sikre helhetlige, tverrfaglige og forebyggende tjenester overfor barn og unge i risiko og deres familier, og samtidig sikre at disse er effektive og kunnskapsbaserte. Forskningsprosjektets overordnede tematikk er «samskaping i utforming av kunnskapsbaserte velferdstjenester» med fokus på hvordan kommunen jobber med å ta i bruk forskjellige kunnskapskilder i både utforming og implementering av samhandlingsmodellen. Det vil legges opp til innsamling av prosessdata som fanger opp i hvilken grad kommunen jobber med samskaping og kunnskapsanvendelse i utforming og implementering av velferdsprosjektet samt hvilken innvirkning disse strategiene har i praksis. Forskningsprosjektet vil være todelt. En del adresserer og undersøker kommunens arbeid med samhandling og samskapende prosesser og hvordan dette kan bidra til positiv endring ovenfor brukere av velferdstjenester. Parallelt med dette har prosjektet en ambisjon om å bidra med noen innsikter inn i den vitenskapelige diskusjon rundt hvorvidt samskaping av kunnskap kan bidra til økt integrering mellom forskning og praksis i streben etter kunnskaps- og evidensbaserte tjenester. Samspill mellom PhD-prosjektet og tjenesteutviklingsprosjektet i kommunen antas å kunne bidra til å gjøre tilgang til forskning og teoridannelse relevant for arbeidet utover det som vanligvis skjer i slike innovasjonsprosesser. Dette vil være et viktig element i datainnsamling, men også i tjenesteutviklingsprosessen. Samlokalisering av stipendiat og prosjektledelse bidrar også til samarbeid mellom dem. Prosjektet kan gi viktige bidrag til utvikling av videre samarbeid mellom NTNU og Bærum kommune på velferdsområdet.

Budsjettformål:

OFFPHD-Offentlig sektor-ph.d.

Finansieringskilder