Tilbake til søkeresultatene

NAERINGSPH-Nærings-phd

BWell – assessment of Broiler Welfare in a medium-slow growing hybrid

Alternativ tittel: BWell - vurdering av dyrevelferd hos en medium saktevoksende slaktekyllinghybrid

Tildelt: kr 1,8 mill.

Genetisk seleksjon, som i løpet av de siste 60 årene har ført til betydelig økning i veksthastighet og utbytte av brystfilet hos slaktekylling, har samtidig ført til økt forekomst av ulike helse- og velferdsutfordringer, som høy dødelighet, produksjonsrelaterte lidelser, avvikende ganglag og hudlidelser som dermatitt. De negative effektene av rask vekst på helse og velferd har resultert i økt bekymring for hurtigvoksende slaktekyllinger blant forbrukere, som igjen har fungert som en pådriver for utviklingen av et markedssegment med produksjon av mer saktevoksende slaktekylling, og, i løpet av de siste tiårene, en økende andel saktevoksende slaktekyllinger i europeisk slaktekyllingproduksjon. I dette doktorgradsarbeidet ble helsedata fra slaktekyllingflokker brukt for å måle helseutfall som dødelighet på gård og under transport, kassasjonsårsaker og tråputescore hos to slaktekyllinghybrider med ulik veksthastighet, og hvordan de ulike utfallene ble påvirket av eksterne faktorer som sesong, temperatur, dyretetthet og slaktealder hos de to hybridene. Basert på data fra totalt 60 millioner slaktekyllinger av de to hybridene Hubbard JA787 (Hubbard) og Ross 308 (Ross) slaktet mellom januar 2015 og juni 2021 hos den norske fjørfeprodusenten Norsk Kylling, estimerte vi forekomsten av de forskjellige helseutfallene, og effekten av hybrid og alder på hvert av utfallene. Med bakgrunn i antatte kausalsammenhenger, justerte vi for sesongeffekt, effekt av temperatur og nedbør, og effekt av dyretetthet. I studiene fant vi høyere dødelighet på gård og under transport (artikkel I), høyere kassasjonstall (artikkel II) og høyere tråputescore (artikkel III) hos den hurtigvoksende Ross 308 enn hos den mer saktevoksende Hubbard JA787. Videre antyder funnene våre at Ross i større grad påvirkes av klimatiske endringer enn det Hubbard gjør. Oppsummert fant vi at sammenlignet med Ross ser Hubbard ut til å påvirkes i mindre grad av eksterne faktorer, noe som antyder at det er en mer hardfør hybrid. Helseutfallene som ble undersøkt har betydning for dyrehelse og dyrevelferd. Kassasjoner og dødelighet sent i produksjonsperioden medfører økonomiske tap og påvirker bærekraften til verdikjeden. Funnene våre styrker teorien om at valg av hybrid påvirker de helserelaterte aspektene ved dyrevelferd i kommersiell slaktekyllingproduksjon, og viser at hybrid har viktige implikasjoner for dyrehelse, dyrevelferd, økonomi og bærekraft i verdikjeden.

The overall aim of this PhD research was to obtain more knowledge about broiler health from a welfare perspective, with an emphasis on hybrid differences. We investigated mortality on farm and during transport, causes of carcass condemnations and footpad dermatitis in two broiler hybrids with different growth rates. For all outcomes, we estimated the effect of hybrid adjusting for seasonal effects, effects of temperature and precipitation, and stocking density, as these were deemed appropriate according to the hypothesised causal pathways. The effect of age was estimated for each hybrid separately. We found differences between the two hybrids for all outcome variables, with higher estimated probabilities for Ross broilers for all the investigated outcomes, with the exception of fractures, which were found more frequently in Hubbard than in Ross. It is interesting to note that although Hubbard broilers were slaughtered at a higher age and body weight compared to Ross, the prevalence of the most commonly occurring health outcomes was lower in Hubbard than in Ross. Moreover, when investigating the effect of climatic conditions, our findings indicate that Ross broilers are more sensitive to climatic changes than Hubbard broilers. In general, we found that the Hubbard broiler compared to the Ross might be less affected by extrinsic factors, indicating a more robust hybrid. The investigated health outcomes compromise animal health and welfare. In addition, carcass condemnations and mortalities late in the production period result in financial losses and affect the sustainability of the value chain. Our findings indicate that existing knowledge about broiler health and welfare based on studies of fast-growing broilers cannot automatically be generalized to slower-growing broiler hybrids. The findings add to the growing evidence that choice of hybrid affects the health-related aspects of animal welfare in intensive broiler production systems. The type of broiler hybrid thus has important implications for animal health and welfare, as well as for the economy and sustainability of the value chain.

The worldwide demand for meat is growing, forcing increasingly intensive livestock production systems. At the same time, there is a need to retain a sustainable production with good animal welfare. There has been a growing societal interest for the way animals are reared, where the food originates from and how it is produced. Consumer habits are affected by climate changes, globalisation, cultural changes and the use of social media. Broiler chicken production is perceived by consumers as the most industrialised and intensive type of farming and therefore providing low animal welfare. The balance between animal welfare and a sustainable production is increasingly important in a world with a rapidly growing population. To be able to assess animal welfare one must take into consideration not only the absence of suffering, but also the indicators of good welfare by studying positive preferences by the animals. The aim of this project is to provide evidence-based tools to assess and monitor animal welfare in medium-slow growing broilers. By using routinely recorded data and traditional parameters for broiler health and welfare, we will assess the differences between fast and medium slow growing broilers in the same holdings. We will quantify the change in welfare parameters during a transition from a fast growing to a slower growing broiler. Furthermore, novel approaches to welfare assessments will be investigated; evaluation of camera technology will be performed to assess if a camera can be used to register parameters like animal flow, gait score, and other traditional welfare indicators, as well as positive welfare indicators like activity level, the use of environmental enrichments and play behaviour. In the last study of the project results from sensor registrations in 60 groups of broilers from different farms will be compared to traditional recordings to determine associations between the animal welfare and production and health records.

Budsjettformål:

NAERINGSPH-Nærings-phd